site

Donald Trump bersedia untuk terbang ke New York untuk menghadapi tuduhan jenayah

Donald Trump dijangka terbang ke New York pada hari Isnin untuk menghadapi pertuduhan jenayah di mahkamah Manhattan, menandakan babak baharu yang tidak menyenangkan dalam sejarah politik dan undang-undang Amerika yang mengelilingi bekas presiden AS itu.

Trump dijangka melakukan perjalanan dari ladangnya di Mar-a-Lago, di pantai Atlantik Florida, ke Menara Trump di Fifth Avenue New York, sebelum kehadirannya di mahkamah Manhattan pada hari Selasa, di mana dia akan dihadapkan.

Pihak berkuasa di New York bersedia untuk protes dan kemungkinan keganasan menjelang ketibaan Trump. Penghalang telah dipasang di luar bilik mahkamah untuk mengelakkan sebarang gangguan terhadap prosiding undang-undang.

Trump telah didakwa oleh juri besar minggu lalu dalam kes yang berkaitan dengan dakwaan pembayaran wang senyap yang dibuat kepada pelakon filem dewasa Stormy Daniels, menjadikannya bekas presiden pertama atau yang sedang duduk menghadapi tuduhan jenayah. Dia dijangka akan dicap jari dan diambil gambar pada hari Selasa, dan mengaku tidak bersalah, sebelum kembali ke Florida pada sebelah malam untuk menyampaikan ucapan.

Sekutu dan simpatisan Trump di AS dan di seluruh dunia telah bergegas membelanya sejak dakwaan diumumkan. Marjorie Taylor Greene, ahli Kongres Republikan sayap kanan dari Georgia, merancang satu acara berasingan di New York untuk menyokong bekas presiden itu.

Pada hari Isnin, perdana menteri Hungary Viktor Orbán menyiarkan mesej Twitter yang menyokong Trump. “Teruskan berjuang, Tuan Presiden, kami bersama anda,” tulisnya.

Peguam Trump telah berkata mereka merancang untuk bergerak cepat mendesak hakim untuk menolak kes New York, yang dibawa oleh peguam daerah Alvin Bragg. Tetapi ini adalah salah satu daripada beberapa siasatan aktif yang dihadapi Trump, yang mungkin perlu menjalankan kempennya untuk Rumah Putih pada 2024 sambil mempertahankan dirinya dalam satu atau lebih perbicaraan jenayah.

Dalam beberapa minggu lalu, tinjauan telah menunjukkan bahawa Trump nampaknya mengukuhkan kedudukannya di kalangan pengundi utama Republikan. Dia kekal sebagai pendahulu yang jelas berbanding pesaing lain untuk pencalonan Republikan 2024.

Ron DeSantis, gabenor Florida yang dijangka menjadi lawan utamanya tetapi belum melancarkan kempen, masih berada di tempat kedua yang agak jauh dalam pemilihan negara, manakala Nikki Haley, bekas gabenor Carolina Selatan yang telah memasuki pergaduhan, jauh di belakang. .

keluaran singapura

totobagus sydney

info hk

data sgp