site

Donald Trump: dakwaan jenayah tiba untuk bekas presiden

Di landasan Lapangan Terbang Wilayah Waco hujung minggu lalu, hanya beberapa batu dari lokasi pertikaian maut antara penguatkuasa undang-undang persekutuan dan ahli-ahli kultus agama Davidian Branch 30 tahun lalu, Donald Trump menyampaikan manifesto terbarunya yang mencabar untuk tempatnya. dalam politik Amerika.

“Saya pahlawan anda, saya keadilan anda,” kata bekas presiden kepada penyokongnya, sambil menyelar musuh politik di kiri dan kanan di bawah langit biru Texas yang cerah. “Bagi mereka yang telah dizalimi dan dikhianati . . . Aku adalah pembalasan kamu.”

Trump tahu dia mungkin akan didakwa tidak lama lagi oleh Alvin Bragg, peguam daerah di Manhattan, dalam kes melibatkan wang senyap yang dibayar kepada pelakon filem dewasa Stormy Daniels – hanya satu daripada beberapa penyiasatan jenayah yang dia hadapi sejak meninggalkan Rumah Putih.

Tetapi semuanya menjadi nyata pada petang Khamis apabila juri besar di New York mengundi untuk membawa tuduhan ke atasnya dalam masa yang sangat penting untuk demokrasi Amerika. Kini berusia 76 tahun, pemaju hartanah dan hos televisyen realiti itu akan turun dalam sejarah AS sebagai bekas presiden pertama yang menghadapi dakwaan jenayah dan, jika sabit kesalahan, kemungkinan hukuman penjara.

Sikap baru Trump dengan kehinaan, selepas legasinya sudah dicemari oleh dua pemecatan yang dijatuhkan di Dewan Rakyat, bukan hanya masalah bagi ahli sejarah. Di sebalik masalah undang-undangnya, dia kekal sebagai pendahulu untuk pencalonan Republikan dalam perlumbaan Rumah Putih 2024, dan telah mendapat tempat dalam tinjauan pendapat nasional ke atas pesaing yang diisytiharkan seperti Nikki Haley, bekas dutanya ke PBB, serta Ron DeSantis, Gabenor Florida dan lawannya yang tidak diisytiharkan paling hebat.

“Bagaimana ini berakhir? Trump menang di mahkamah dan dia menang di peti undi,” kata Lindsey Graham, senator Republikan dari South Carolina dan salah seorang sekutu terdekatnya. Kenyataan ini akan berbunyi sebagai ramalan angan-angan kepada peminat setia bekas presiden di Amerika konservatif dan amaran buruk kepada kebanyakan negara lain dan seterusnya.

Hakikat bahawa kes New York akan menghasilkan dakwaan pertama Trump, dan bukannya siasatan lain yang berkaitan dengan peranannya dalam pemberontakan 6 Januari, salah mengendalikan dokumen sulit atau usahanya untuk membatalkan keputusan pilihan raya 2020 di Georgia, menandakan satu lembaran baharu dalam beliau. hubungan cinta-benci dengan kota asalnya.

Dilahirkan di Hospital Jamaica di Queens pada Jun 1946, Trump membuat namanya sebagai salah seorang mogul hartanah dominan New York. Dia melancarkan kempen presidennya yang berjaya pada 2016 dengan meluncur menuruni eskalator emas Menara Trump di Fifth Avenue. Tetapi sejak itu dia telah berpindah ke resort mewahnya di Mar-a-Lago di Palm Beach, Florida, dan sering membidas di kampung halamannya kerana dimusnahkan oleh ahli politik, dasar dan pendakwa sayap kiri. Jika, seperti yang dijangkakan, dia menyerah diri kepada pihak berkuasa minggu depan, dia akan dihadapkan ke mahkamah New York – rendah baru dalam pergaulannya dengan bandar itu.

Kesan politik dakwaan Trump masih tidak jelas, walaupun dia telah berikrar untuk melawan tuduhan itu dan kekal dalam perlumbaan presiden 2024. Republikan dari semua jalur telah bergegas membelanya, dan dia mungkin mendapat manfaat dalam jangka pendek daripada persepsi, yang didorong oleh media sayap kanan, bahawa dia adalah mangsa penganiayaan politik.

Tetapi dalam pilihan raya, masalah undang-undangnya boleh menjadi kelemahan yang besar: pengundi menghukum ramai Republikan yang berkait rapat dengannya pada pertengahan penggal November lalu. Tinjauan Universiti Quinnipiac yang dikeluarkan minggu ini menunjukkan bahawa 57 peratus rakyat Amerika percaya tuduhan jenayah akan membatalkan kelayakan Trump daripada bertanding sebagai presiden, dengan majoriti kedua-dua Demokrat dan bebas memegang pandangan itu.

Trump tidak menunjukkan tanda-tanda dihukum atau bergerak ke arah kedudukan yang lebih sederhana atau berdamai dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Malah, dia kelihatan semakin tidak terpengaruh dalam kedua-dua siaran media sosial dan ucapan seperti di Waco. Dia telah memberi amaran tentang “kemungkinan kematian dan kemusnahan” sekiranya dia didakwa oleh Bragg, melabelnya sebagai “psikopat yang merosot”. Dan dia terus memuji hubungan baiknya dengan pemimpin autoritarian di seluruh dunia, daripada Xi Jinping dari China hingga Kim Jong Un dari Korea Utara dan Vladimir Putin dari Rusia. “Saya adalah satu-satunya calon yang boleh membuat janji ini: Saya akan menghalang perang dunia ketiga,” katanya pada singgah di Iowa bulan ini.

Tetapi Trump juga tidak kehilangan bakatnya untuk berkempen, dan pangkalan penyokongnya, baik di kalangan pengundi biasa dan ramai Republikan di Kongres, kekal setia. Dia telah menghidupkan semula banyak kaedah – seperti memanggil nama samaran dan mengejek lawannya – yang membolehkannya mengalahkan pesaing Republikan serta Hillary Clinton pada 2016.

Mereka gagal, bagaimanapun, menentang Joe Biden. Dan ketika Trump telah menawan semula pentas politik di sebelah kanan, Rumah Putih telah berhati-hati untuk tidak menyemarakkan api atau berkobar-kobar.

“[Trump] akan dapat memanfaatkan sistem perundangan dan juri, bukan politik, untuk menentukan nasibnya mengikut fakta dan undang-undang,” kata Chuck Schumer, rakan warga New York dan pemimpin majoriti Senat.

Ramai Demokrat mendambakan apa yang mereka anggap sebagai pengiraan undang-undang yang sudah lama tertunggak untuk bekas presiden sejak siasatan peguam khas Robert Mueller terhadap campur tangan Rusia dalam pilihan raya 2016. Tetapi sementara mereka melihat pertuduhan jenayah minggu ini terhadap Trump sebagai peringkat pertama, apa yang mereka mahukan ialah proses itu berjalan dengan aman.

james.politi@ft.com

resullt sgp

pengeluaran. sdy

togel sidney.

data pengeluaran hk hari ini

totobet singapura