site

Donald Trump menyerang ‘gangguan pilihan raya’ selepas tuduhan jenayah bersejarah

Donald Trump melancarkan serangan hebat terhadap “gangguan pilihan raya pada skala yang tidak pernah dilihat sebelum ini” di AS, meletakkan dirinya sebagai mangsa penganiayaan politik selepas beliau menjadi bekas presiden pertama yang menghadapi tuduhan jenayah.

Dalam ucapan penuh rungutan pada malam Selasa di ladang Mar-a-Lagonya di Florida, Trump menyelar bukan sahaja Alvin Bragg, peguam daerah Manhattan yang telah membawa kes itu, tetapi juga kepada pendakwa raya yang menyiasatnya di seluruh negara dari Georgia ke Washington.

Kemunculan Trump di dewan tarian di kediamannya di Florida menghadkan satu hari drama yang bermula di New York apabila dia dihadapkan ke mahkamah Manhattan dan mengaku tidak bersalah atas 34 pertuduhan memalsukan rekod perniagaan.

Dalam ucapan pada petang Selasa, Trump kelihatan berani dengan reaksi ragu-ragu terhadap tuduhan yang dibawa oleh Bragg daripada Republikan yang mengkritik bekas presiden itu dan meragui peluangnya untuk menawan semula Rumah Putih untuk parti itu pada 2024.

“Satu-satunya jenayah yang saya lakukan ialah mempertahankan negara kita tanpa rasa takut daripada mereka yang cuba memusnahkannya,” kata Trump.

Ucapan Trump dibuat selepas Republikan termasuk Mitt Romney dan John Bolton — pengkritik berterusan bekas presiden — menyelar kes yang dibawa oleh pejabat Bragg, menyifatkan ia bermotifkan politik dan kekurangan bahan.

“Saya percaya watak dan tingkah laku Presiden Trump menyebabkan beliau tidak layak untuk memegang jawatan,” kata Romney, senator Republikan dari Utah. “Walaupun begitu, saya percaya pendakwa raya New York telah berusaha untuk mencapai pertuduhan jenayah jenayah agar sesuai dengan agenda politik.”

“Bercakap sebagai seseorang yang sangat tidak mahu Donald Trump mendapat pencalonan presiden Republikan, saya amat tertekan dengan dokumen ini,” kata Bolton mengenai dakwaan itu, yang dibongkar pada petang Selasa.

“Saya rasa ini lebih lemah daripada yang saya takutkan,” tambah Bolton, yang berkhidmat sebagai penasihat keselamatan negara Trump sebelum dia digulingkan oleh bekas presiden itu.

Sementara itu, ramai Demokrat berhati-hati untuk menyokong pendakwaan Trump. “Saya percaya bahawa Encik Trump akan mempunyai perbicaraan yang adil yang mengikut fakta dan undang-undang,” kata Chuck Schumer, ketua majoriti Senat.

Terdahulu pada hari Selasa, Bragg menuduh Trump mendalangi skim luas untuk menyekat cerita yang merosakkan yang mungkin mengancam kempennya yang berjaya untuk Rumah Putih pada 2016.

Ini termasuk mengatur pembayaran $130,000 kepada Stormy Daniels, seorang pelakon filem dewasa, yang dibuat 12 hari sebelum Trump memegang jawatan, untuk menguburkan cerita tentang dakwaan hubungan sulit antara kedua-duanya, kata pejabat Bragg.

Bayaran berjumlah $180,000 juga dibuat kepada wanita lain yang mendakwa mempunyai hubungan sulit — dipercayai Playboy model Karen McDougal — serta bekas penjaga pintu di Menara Trump, menurut kenyataan fakta yang disediakan oleh pejabat Bragg.

Bagaimanapun, dakwaan setebal 16 muka surat yang dibongkar pada hari Selasa adalah jauh lebih sempit skopnya, menggariskan dakwaan jenayah yang dikaitkan dengan rakaman pembayaran yang dibuat pada 2017 untuk membayar balik peguam Trump yang terdahulu, Michael Cohen, yang pada asalnya membuat pembayaran kepada Daniels menggunakan wangnya sendiri.

“Pada terasnya, kes ini hari ini adalah satu dengan dakwaan seperti banyak kes kolar putih kami, dakwaan bahawa seseorang berbohong berulang kali untuk melindungi kepentingan mereka dan mengelak undang-undang, yang mana kami semua bertanggungjawab,” kata Bragg kepada pemberita dalam a sidang akhbar.

Beliau menambah bahawa pejabatnya akan “menegakkan tanggungjawab kami untuk memastikan semua orang berdiri sama di hadapan undang-undang: tiada jumlah wang dan tiada jumlah kuasa mengubah prinsip Amerika yang kekal”.

Trump melancarkan usaha pengumpulan dana baharu berikutan dakwaan itu, dengan penasihat kanannya Jason Miller mendakwa bekas presiden itu telah mengumpul lebih $8 juta dalam tempoh empat hari sejak juri besar New York mengundi untuk mendakwanya.

data sgp 2023 hari ini

pengeluar sidney

togel sidny

info hk hari ini

t0t0bet hk