site

Donald Trump untuk menyerah diri ke mahkamah pada hari Selasa

Donald Trump akan menyerahkan dirinya kepada pendakwa raya New York pada hari Selasa, kata peguamnya, sambil menegaskan bekas presiden itu “tidak akan digari”.

Joe Tacopina menambah dia menjangkakan pertuduhan itu – dakwaan jenayah pertama dalam sejarah bekas presiden AS – berkaitan dengan bayaran untuk membeli kesunyian pelakon lucah Stormy Daniels.

“Dia tidak akan bersembunyi di Mar-a-Lago,” kata peguam bela itu kepada rangkaian televisyen AS pada hari Jumaat, merujuk kepada estet Trump di Florida. “Presiden tidak akan digari” sebelum kehadirannya di mahkamah, tambah Tacopina.

Dalam catatan di platform Truth Socialnya pada hari Jumaat, Trump mencerca “Kes Pemburuan Penyihir”, sambil menambah bahawa hakim dilaporkan menugaskannya, Juan Manuel Merchan, “BENCI AKU”.

Dalam rujukan jelas kepada kebaharuan hujah undang-undang yang dia jangkakan akan dihadapi, Trump berkata kes sebegitu “BELUM PERNAH Ddakwa SEBELUMNYA”.

Pendakwa raya Manhattan berkata lewat Khamis mereka sedang menyelaraskan “penyerahan” Trump dengan pasukan undang-undangnya, selepas juri besar mengundi secara tertutup untuk mendakwanya.

Michael Cohen, bekas peguam untuk Donald Trump yang memberi keterangan di hadapan juri besar dalam beberapa minggu kebelakangan ini, telah mendakwa dia diarah membayar $130,000 kepada Daniels untuk menutup dakwaan hubungan sulit.

Tacopina menegaskan bahawa pembayaran, yang dibuat menjelang pilihan raya 2016, adalah “sepenuhnya sah”.

Pembayaran itu telah menjadi subjek siasatan selama bertahun-tahun oleh Pejabat Peguam Daerah Manhattan, yang telah menyiasat sama ada urus niaga itu telah direkodkan secara palsu sebagai yuran guaman oleh kempen Trump, dan sama ada ini adalah pelanggaran undang-undang kewangan kempen.

Bercakap di NBC News, Tacopina berkata rekod berkenaan adalah dalaman semata-mata. “Tiada orang lain yang bergantung kepada mereka, tidak ada orang lain yang perlu bergantung kepada mereka. . . tidak ada jenayah, tidak ada perbuatan buruk pun,” tambahnya.

“Saya berasa sangat prihatin terhadap kedaulatan undang-undang di negara ini. . . hari ini Donald Trump, esok Demokrat, lusa kawan awak, lusa awak atau saya,” kata Tacopina.

Rumah Putih tidak mengeluarkan sebarang kenyataan sebagai tindak balas terhadap pertuduhan itu.

Presiden AS Joe Biden pada pagi Jumaat berulang kali enggan menjawab soalan mengenai pendahulunya, memberitahu wartawan: “Saya tidak mempunyai komen mengenai Trump” dan: “Saya tidak akan bercakap mengenai dakwaan Trump.”

Biden belum lagi secara rasmi mengisytiharkan bahawa dia akan bertanding semula pada 2024. Tetapi presiden Demokrat dijangka meneruskan penggal kedua, menetapkan peringkat untuk kemungkinan perlawanan semula.

Trump adalah Republikan negara pertama yang menyertai perlumbaan 2024 dan tinjauan pendapat secara konsisten menunjukkan beliau kekal sebagai pesaing kegemaran di kalangan akar umbi Republikan yang akan memilih calon parti itu.

Saingan Republikan yang berpotensi Trump untuk pencalonan parti itu cepat membelanya selepas dakwaan. Ron DeSantis, gabenor Florida, menyerang peguam daerah Manhattan, Alvin Bragg dalam catatan Twitter lewat Khamis, mengatakan dia “memperluaskan undang-undang untuk menyasarkan lawan politik”.

Mike Pence, bekas naib presiden Trump, yang berselisih dengannya berhubung serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol AS, menggelar dakwaan itu sebagai “kemarahan”, memberitahu CNN: “Nampaknya, bagi jutaan rakyat Amerika, tidak lebih daripada itu. pendakwaan politik.”

Pertuduhan jenayah Trump yang belum selesai secara teknikal tidak menghalangnya daripada mendapatkan jawatan yang lebih tinggi dan dia memberitahu pemberita bulan ini dia akan meneruskan kempennya walaupun dia didakwa.

Pengkritik dan sekutunya bersetuju bahawa tuduhan itu mungkin menyemarakkan kempen utamanya dan memberi tenaga kepada penyokongnya yang paling setia. Tetapi masalah undang-undang Trump boleh menjejaskan peluangnya dalam pilihan raya umum. Tinjauan Quinnipiac pada hari Rabu mendapati bahawa 57 peratus rakyat Amerika berkata tuduhan jenayah sepatutnya membatalkan kelayakannya daripada bertanding jawatan presiden.

sgp resul

keluaran sdy

keluaran sidney hari ini

togel hongkonģ tadi malam

totobet.sgp