site

Drama undang-undang Donald Trump menampilkan pelakon watak yang kuat

Dakwaan bersejarah Donald Trump adalah kemuncak penyiasatan empat tahun yang ditandai dengan kelainan yang tidak dijangka dan watak luar biasa. Berikut adalah senarai beberapa pemain utama:

Stormy Daniels

Stormy Daniels: Trump menafikan sebarang perhubungan © Ethan Miller/Getty Images

Wanita di tengah-tengah cerita. Daniels, 44, adalah bintang filem dewasa. (Nama kelahirannya ialah Stephanie Gregory). Dia mendakwa telah bertemu Trump pada 2006 di kejohanan golf amal di Lake Tahoe, California. Dengan memberitahunya, Trump menjemputnya ke suitenya. Apa yang berlaku “mungkin seks paling tidak mengagumkan yang pernah saya alami,” kata Daniels, mendakwa Trump menawarkannya peranan dalam rancangan realiti televisyennya, Perantis. (Trump menafikan sebarang penghubung, dan kini memanggil Daniels “muka kuda”). Daniels berusaha untuk menjual kisahnya pada 2016, pada masa itu bekas bintang televisyen realiti itu menuju ke Rumah Putih.

David Pecker

David Pecker
David Pecker: penduduk lama Trump dan Palm Beach © Marion Curtis/AP

Raja tabloid pasar raya Amerika yang pernah menjadi raja dan penerbit National Enquirer ialah penduduk lama Trump dan Palm Beach. Apabila Trump memasuki politik Pecker, 71, menawarkan untuk melihat cerita yang berpotensi merosakkan, menurut pendakwa raya. Dalam seni gelap tabloid yang dikenali sebagai “tangkap-dan-bunuh”, dia boleh membeli ini tetapi tidak pernah menerbitkannya. Apabila pasukan Daniels mendekati Enquirer untuk menjual ceritanya pada 2016, Pecker mengarahkan mereka kepada pengatur Trump ketika itu, Michael Cohen, untuk menjadi broker perjanjian.

Michael Cohen

Michael Cohen: tukang betul yang dipukau oleh Trump © Mandel Ngan/AFP/Getty Images

Bekas peguam peribadi Trump dan penetapannya pernah begitu setia kepada bosnya sehingga dia berjanji untuk “mengambil peluru” untuknya, jika perlu. Mengikut akaunnya sendiri, ‘Mini-Me’ Cohen, 56, terpesona oleh Trump apabila dia pergi bekerja untuknya, malah membeli beberapa pangsapuri di bangunannya. Trumps nampaknya telah melihat Cohen, yang terlibat dalam perdagangan pingat cukai, lebih sebagai pembantu rumah.

Ia adalah Cohen yang mengatur untuk membayar Daniels $130,000 untuk ceritanya. Dia berbuat demikian, katanya, atas arahan Trump. Dia mengaku bersalah pada 2018 atas penipuan cukai dan pelanggaran kewangan kempen yang berkaitan dengan bayaran, dan dijatuhi hukuman penjara tiga tahun. Sejak berpisah dengan Trump, dia telah dilahirkan semula sebagai antagonisnya yang bersemangat. Cohen telah memberi keterangan di hadapan juri besar tetapi nilainya sebagai saksi kerajaan mungkin terjejas oleh rekod sumpah bohongnya. Dia berbohong kepada Kongres, sebagai contoh, mengenai projek menara Moscow yang kini terkenal Trumps.

Allen Weisselberg

Allen Weisselberg: kesetiaan selama beberapa dekad kepada Trumps © Michael M Santiago/Getty Images

Bekas ketua pegawai kewangan lama Pertubuhan Trump telah diupah oleh bapa Donald, Fred Trump. Lebih daripada sesiapa pun, Weisselberg, 75, mengetahui perniagaan keluarga dan begitu juga dengan pihak pendakwa raya. Mereka tidak dapat membalikkannya, walaupun memenangi pengakuan bersalah atas tuduhan cukai yang membawa Weisselberg di penjara Pulau Rikers untuk hukuman lima bulan. Dia akan dibebaskan pada akhir April.

Pendakwa raya masih menekan Weisselberg di bahagian yang berasingan: amalan Trump yang didakwa menaikkan nilai asetnya untuk memenangi pengaturan pinjaman dan insurans yang menguntungkan. Mereka berharap bahawa ancaman dakwaan jenayah baru mungkin mendorong Weisselberg untuk memecahkan kesetiaannya selama berdekad-dekad kepada Trump.

Cyrus Vance, Jr

Cyrus Vance, Jr: melancarkan siasatan Trump pada 2018 © Michael M Santiago/Getty Images

Lelaki yang menggantikan legenda Robert Morgenthau sebagai peguam daerah Manhattan dan melancarkan siasatan Trump pada 2018. Vance, 68, anak lelaki mandarin Parti Demokrat, didorong oleh keterangan Cohen kepada Kongres mengenai pembayaran wang “diam” kepada Daniels. Siasatannya kemudian meluaskan amalan perniagaan Trump Organization.

Pejabat Vance kecewa pada setiap masa dengan taktik penangguhan epik pasukan undang-undang Trump, yang memerlukan perjuangan Mahkamah Agung untuk memaksa akauntan presiden mematuhi sepina untuk rekod cukainya. Pendakwa raya utamanya, peguam veteran New York Mark Pomerantz dan Carey Dunne, menganggap kes wang “diam” lemah tetapi mereka mempunyai kes yang lebih kuat terhadap Trump berkaitan dengan inflasi asetnya. Mereka gagal membawanya sebelum penggal ketiga dan terakhir Vance tamat pada Januari 2022.

Alvin Bragg

Alvin Bragg: pendakwa raya pertama dalam sejarah AS yang mendakwa bekas atau presiden yang sedang duduk © Alex Kent/AFP/Getty Images

Anak lelaki kelas pekerja Harlem dan Harvard Law School mengambil alih daripada Vance lebih sedikit daripada setahun yang lalu dan mewarisi kes paling mudah terbakar di pejabat itu. Hitam dan progresif, Bragg, 49, telah menjadi beg tebuk bagi hak untuk mengarahkan kakitangannya untuk mengelak daripada mendakwa banyak kesalahan tanpa kekerasan manakala, pada masa yang sama, mengejar Trump kerana didakwa membayar seorang perempuan simpanan. Bragg pintar dan disenangi oleh rakan sebayanya. Tetapi peminat juga tertanya-tanya sama ada dia mempunyai bakat politik untuk mewajarkan kes berbangkit itu kepada orang ramai yang meragui.

sgp

sdy hari ini

sidney sidney

apa keluar hk malam ini

totobet singapur