site

Dua syarikat, satu perdagangan: suis yang memastikan minyak Putin mengalir

Sebulan sebelum ahli G7 mengenakan had harga minyak Rusia, peniaga komoditi veteran Niels Troost bercakap pada persidangan keselamatan makanan global dan mempersoalkan sama ada langkah itu masuk akal.

“Terdapat pelbagai sebab mengapa had harga mungkin tidak semestinya menjadi penyelesaian,” katanya pada perhimpunan November, dengan alasan bahawa eksport minyak Rusia adalah perlu untuk menghentikan kenaikan harga makanan. “Bagaimana kita boleh melakukannya? Dengan membuat pemilik kapal, bank, syarikat insurans, menyedari bahawa kita mempunyai tanggungjawab yang lebih besar daripada moral kita.”

Troost mempunyai rekod mengekalkan aliran minyak Rusia: Paramount Energy & Commodities SA yang berpangkalan di Switzerland, syarikat yang diasaskannya, merupakan peniaga minyak terkemuka dari timur jauh Rusia sebelum dan selepas Presiden Vladimir Putin melancarkan pencerobohan penuhnya ke atas Ukraine setahun yang lalu. Tetapi pengetatan sekatan EU ke atas eksport tenaga Rusia pada Mei menimbulkan halangan yang menjadikan perdagangan lebih sukar.

Apa yang berlaku seterusnya menyerlahkan komplikasi dan percanggahan rejim sekatan yang direka untuk menyebabkan Putin kelaparan dana untuk perangnya, sambil mengekalkan eksport minyak Rusia untuk melindungi ekonomi global. Ia juga menggambarkan bagaimana sesetengah peniaga minyak sanggup menanggung risiko reputasi dan undang-undang untuk meneruskan perniagaan yang menguntungkan dengan Rusia apabila syarikat yang lebih terkenal telah dihalang.

Untuk mengekalkan akses kepada perkhidmatan perbankan dan kekal berada di sebelah kanan sekatan barat, aktiviti perdagangan Rusia Paramount SA berhenti sekitar Jun dan telah diambil oleh sebuah syarikat yang hampir serupa dinamakan di Dubai. Perniagaan itu, Paramount Energy and Commodities DMCC, menggunakan pemberi pinjaman Emiriah Arab Bersatu untuk membantu membuat perdagangan dan menghantar berdaftar kepada syarikat di negara seperti India dan China untuk mengangkut minyak mentah.

Troost, seorang warga Belanda, telah menjauhkan diri daripada dagangan Rusia baru-baru ini, yang melibatkan campuran minyak mentah yang dicadangkan oleh agensi penetapan harga secara amnya telah mengekalkan dagangan jauh melebihi had harga $60 setong yang dikenakan oleh G7 pada bulan Disember.

Paramount SA dan Paramount DMCC mengatakan kedua-dua entiti itu dikendalikan dan diuruskan “sepenuhnya bebas”, dan Troost tidak mempunyai pegangan “langsung” di Paramount yang berpangkalan di Dubai.

Pengasas Paramount SA, Niels Troost: ‘Terdapat pelbagai sebab mengapa had harga mungkin tidak semestinya menjadi penyelesaian’ © atlanticcouncil/twitter

Penghantaran Rusia Paramount DMCC kadangkala masih menggunakan perkhidmatan insurans barat — kemungkinan pelanggaran sekatan jika mana-mana kargo telah dijual pada kadar pasaran, yang akan meletakkannya melebihi had G7.

Paramount DMCC enggan mengulas sama ada ia menjual kargo mentah Rusia di atas atau di bawah had $60, memetik kerahsiaan komersial. Ia menafikan melanggar sebarang sekatan barat, mengatakan operasinya mematuhi semua “undang-undang dan peraturan” yang terpakai.

Troost ialah seorang veteran 25 tahun dalam perdagangan minyak Rusia dan Paramount SA telah lama bertapak di pelabuhan Kozmino, di pinggir timur Rusia. Minyak mentah itu tiba melalui saluran paip Timur Siberia-Pasifik Lautan sepanjang 4,857km yang mana ia mendapat namanya, campuran ESPO. Ia kemudiannya dimuatkan ke kapal tangki dan dihantar, terutamanya ke kilang penapisan di China.

Paramount SA kerap menjual beberapa kargo minyak mentah ESPO setiap bulan dari Kozmino dari sekurang-kurangnya 2020 hingga pertengahan tahun lalu, data penghantaran menunjukkan. Paramount DMCC telah meneruskan perniagaan itu, memperoleh minyak mentah daripada pengeluar Rusia milik persendirian dan membungkusnya ke dalam satu penghantaran. Paramount DMCC bertanggungjawab untuk sebanyak satu perempat daripada semua eksport minyak mentah dari pelabuhan bulan lepas, pakar perkapalan menganggarkan.

Satu-satunya syarikat lain yang menjual kargo mentah ESPO dari Kozmino ialah pengeluar Rusia Rosneft, Gazpromneft dan Surgutneftegas, data perkapalan menunjukkan.

Di bawah sekatan yang diperkenalkan pada 5 Disember, syarikat atau individu dari negara termasuk AS, UK, negara anggota EU dan Switzerland dilarang daripada berdagang, membroker, menghantar atau menginsuranskan minyak mentah Rusia, melainkan ia dijual di bawah $60 setong.

Terminal minyak di Kozmino
Pelabuhan di Kozmino di timur Rusia dari mana Paramount SA menghantar minyak mentah © Tatiana Meel/Reuters

ESPO-blend telah didagangkan melebihi $70 setong sejak Disember, menurut agensi pelaporan harga Argus, mencadangkan bahawa mana-mana syarikat barat yang terlibat dalam perdagangannya akan melanggar sekatan melainkan ia dijual pada harga di bawah pasaran. Penanda aras minyak mentah utama Rusia, campuran Ural, sebaliknya, telah didagangkan pada diskaun yang lebih besar sejak perang meletus dan purata $49 setong pada Januari.

Dalam respons awal kepada soalan yang dihantar kepada Troost tentang penghantaran ESPO tertentu, peguam Paramount SA, firma AS BakerHostetler, menolak perkara yang dikemukakan oleh Financial Times sebagai “tidak betul dalam semua aspek material”. Firma guaman itu memberi amaran kepada FT bahawa ia berisiko menyokong kempen oleh orang yang tidak disebutkan namanya untuk “memeras” syarikat itu jika ia menerbitkannya.

Berikutan maklum balas daripada FT, agensi hal ehwal awam yang berpangkalan di UK memberikan kenyataan berasingan daripada Paramount SA yang berpangkalan di Geneva dan Paramount DMCC yang berpangkalan di Dubai.

Paramount SA berkata sebelum ini ia telah menjual minyak mentah ESPO dari Kozmino tetapi berhenti sekitar Jun 2022 kerana bank barat “mengehadkan pendedahan mereka kepada Rusia” dan kesediaan bank yang berpangkalan di UAE untuk terus “menampung” perniagaan sedemikian. Semua aktiviti syarikat tahun lepas telah mematuhi sekatan yang dikenakan pada masa itu, katanya. Laman web Paramount SA kemudiannya dialih keluar.

Paramount DMCC mengakui penglibatannya dalam sekurang-kurangnya 12 penghantaran minyak mentah ESPO dari Kozmino sejak had harga masuk, masing-masing dikenal pasti oleh FT menggunakan rekod penghantaran. Setiap kargo adalah kira-kira 750,000 tong, bernilai lebih daripada $50 juta pada harga pasaran.

“Paramount Energy and Commodities DMCC, terletak di UAE, aktif dalam perdagangan komoditi, termasuk dari Rusia,” katanya dalam satu kenyataan. Operasinya “dijalankan pada setiap masa dengan mematuhi undang-undang dan peraturan yang terpakai, termasuk panduan G7 terkini mengenai sekatan.”

Tujuh kapal yang digunakan dalam 12 penghantaran yang dikenal pasti oleh FT didaftarkan kepada syarikat di China, India atau Kepulauan Marshall, menurut maklumat yang dipegang oleh Pejabat Maritim Antarabangsa.

Lima daripada kapal tersebut tidak mempunyai polisi insurans aktif dengan pembekal barat pada masa penyeberangan, menurut semakan rekod insurans dalam talian – struktur yang pakar perkapalan berkata mungkin telah digunakan supaya kapal boleh mengangkut minyak mentah yang dijual pada harga di atas topi itu.

Tetapi dua daripada kapal itu, Nichole dan Yasa Golden Dardanelles, mempunyai perlindungan dan insurans indemniti daripada pembekal barat pada masa pelayaran, masing-masing American Club dan Britannia P&I.

Kelab Amerika berkata semua ahli telah komited untuk mematuhi sekatan untuk melayakkan diri untuk perlindungan, tetapi kewajipan kerahsiaan bermakna ia tidak dapat mendedahkan sama ada ia menerima – seperti yang dikehendaki oleh sekatan – pengesahan khusus bahawa kargo yang dikenal pasti oleh FT telah dijual di bawah had harga .

Britannia P&I berkata pemilik Yasa Golden Dardanelles telah mengesahkan kapal itu beroperasi “mematuhi had harga”, tetapi tidak menjawab sebarang soalan susulan. Pemilik kapal tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Kumpulan advokasi seperti Global Witness bimbang mungkin terlalu mudah bagi syarikat untuk memperdagangkan minyak mentah Rusia melebihi $60 setong dan menyeru pihak berkuasa barat untuk meningkatkan kawalan sekatan. “Penyelidikan kami menjelaskan bahawa tiada siapa yang menguatkuasakan had harga,” kata Mai Rosner, seorang juru kempen kanan di Global Witness.

Paramount DMCC telah didaftarkan pada Disember 2020 di Dubai Multi Commodities Centre, zon perdagangan bebas yang disukai oleh peniaga komoditi.

Seorang pegawai EU yang terlibat dalam dasar sekatan berkata walaupun tiada peraturan menghalang syarikat yang berpangkalan di Dubai daripada berdagang minyak Rusia melebihi had harga, selagi mereka tidak menggunakan perkhidmatan barat seperti insurans, tindakan sedemikian boleh melanggar sekatan jika syarikat itu dimiliki atau dikawal oleh entiti atau negara Eropah.

Paramount DMCC berkata Troost “tidak mempunyai peranan dalam menubuhkan syarikat itu dan dia tidak mempunyai pengurusan atau kepentingan pegangan saham langsung dalam syarikat itu di Dubai”. Ia menambah bahawa Paramount DMCC dikendalikan oleh “warga bukan AS/G7” tetapi enggan mendedahkan butiran lanjut.

Francois Edouard Mauron, yang dinamakan dalam rekod korporat Dubai Paramount DMCC, ialah pengarah syarikat dan warga Switzerland, tetapi “bukan pekerja atau eksekutif pengurusan”, katanya. Paramount DMCC berkata Mauron enggan mengulas. Dia tidak dapat dihubungi secara langsung.

Kerajaan Switzerland, yang telah melaksanakan versi sendiri sekatan EU, berkata sebarang pelanggaran akan “didakwa dan dihukum”, sambil menambah bahawa ia tidak mengulas mengenai syarikat individu.

Penggubal dasar Barat, terutamanya di AS, mahu minyak Rusia terus mengalir selagi ia dijual di bawah had, dan secara peribadi menggesa beberapa peniaga komoditi untuk mengekalkan perdagangan.

Pegawai kerajaan AS tidak mengetahui sebarang perbualan seperti itu dengan wakil Paramount SA atau Paramount DMCC, kata seorang yang biasa dengan perkara itu. Perbendaharaan AS berkata bahawa “sesiapa sahaja yang mengelak, mengelak . . . atau percubaan untuk melanggar” sekatan berisiko menghadapi “tindakan penguatkuasaan sivil atau jenayah”.

Pada persidangan November, Troost bertegas bahawa barat perlu berkompromi jika ia mahu mengekalkan roda ekonomi global berputar.

“Kerajaan AS telah sangat jelas bahawa minyak dan makanan perlu mengalir,” katanya. “Kami perlu membuat keputusan yang sukar – walaupun mungkin dari segi politik kami tidak menyukainya.”

all result sgp

lihat pengeluaran sydney

togel sdy hari ini

info keluaran hk

www.totobet.com singapore