site

Emmanuel Macron menggesa Xi Jinping dari China supaya menggugurkan sokongan kepada Rusia berhubung perang Ukraine

Presiden Perancis Emmanuel Macron akan mendarat di Beijing pada hari Rabu dalam bidaan terbaru oleh seorang pemimpin Eropah untuk menggesa Xi Jinping dari China untuk menggunakan pengaruhnya dengan Vladimir Putin untuk mendesak pengunduran tentera Rusia dari Ukraine.

Pada malam sebelum lawatan tiga harinya ke China, presiden Perancis bercakap dengan rakan sejawatannya dari AS Joe Biden dan pasangan itu “mengulangi sokongan teguh mereka untuk Ukraine dalam menghadapi pencerobohan berterusan Rusia”, menurut Rumah Putih.

Tetapi Macron, yang akan disertai oleh presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen, tidak mungkin meyakinkan pemimpin China itu untuk menggugurkan sokongan peribadinya terhadap Putin atau sokongan ekonomi China terhadap Rusia, kata penganalisis.

Dexter Roberts, seorang felo kanan dengan badan pemikir Majlis Atlantik di Washington, berkata kemungkinan berlaku sebarang perubahan sebenar dalam masa terdekat dalam kedua-dua cara Xi memandang Putin dan bagaimana kepimpinan parti Komunis China memandang Rusia adalah “pada dasarnya sifar”.

“Xi Jinping dan pemimpin tertinggi lain benar-benar berasa simpati terhadap Rusia. Mereka percaya Putin telah menolak dinding dengan NATO berkembang,” kata Roberts. “Mereka sangat melihat persamaan . . . dengan kehadiran AS di Indo-Pasifik.”

Dalam temu bual dengan Financial Times minggu ini, von der Leyen berkata China berada dalam kedudukan untuk mempengaruhi Rusia ke atas Ukraine “dan oleh itu [it has] tanggungjawab” untuk berbuat demikian. Beliau sebelum ini memberi amaran kepada Beijing bahawa pendiriannya terhadap perang akan menjadi “faktor penentu” untuk masa depan hubungan EU-China.

Xi bulan lalu pergi ke Moscow dalam demonstrasi yang jelas mengenai hubungan peribadinya dengan presiden Rusia, yang digelarnya sebagai “kawan tersayang”. Juga pada Februari, China mengeluarkan kertas kedudukan 12 mata mengenai perang di Ukraine di mana ia berusaha untuk meletakkan dirinya sebagai broker tidak bersekutu dalam konflik itu.

Tetapi dokumen itu kebanyakannya mengulangi perbincangan Beijing sebelum ini dan ditolak oleh pegawai barat kerana gagal menghilangkan kebimbangan mengenai “perkongsian tanpa had” Beijing yang disebut-sebut dengan Moscow.

Leif-Eric Easley, seorang profesor pengajian antarabangsa di Ewha Womans University di Seoul, berkata kepimpinan China tidak banyak berbuat apa-apa untuk melibatkan diri dengan presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy – yang tidak dipanggil Xi – atau mempertimbangkan kepentingan Kyiv, walaupun Moscow “secara terang-terangan melanggar wilayah jirannya. integriti dan Piagam PBB”.

“China tidak mungkin akan bersatu dengan kedudukan barat di Ukraine semasa lawatan pemimpin Eropah ke Beijing,” kata Easley. “Sebaliknya, Xi mungkin menggandakan sokongan terhadap Putin sambil cuba tampil sebagai negarawan yang munasabah dalam dialog dengan semua pihak.”

Perjalanan itu berikutan lawatan ke Beijing akhir tahun lalu oleh Olaf Scholz, canselor Jerman, dan presiden Majlis Eropah Charles Michel, yang mana kedua-duanya tidak dapat mencapai perubahan substantif dalam dasar China.

Sebaliknya, pakar menyatakan, Beijing telah berusaha untuk memisahkan pegawai individu daripada sentimen anti-China yang lebih luas dan dorongan yang semakin meningkat untuk pemisahan ekonomi.

“Pelakon China akan berusaha untuk memacu jurang antara sekutu AS, meningkatkan autonomi teknologi negara, menekan firma asing yang terdedah dan memenangi bahagian pasaran yang lebih besar di negara membangun,” kata Easley.

Di cawangan zaitun ke Perancis, China merancang untuk menandatangani perjanjian kerjasama merentasi aeroangkasa, tenaga nuklear awam, pertanian dan rantaian bekalan semasa lawatan Macron.

Media kerajaan China pada hari Selasa memetik Lu Shaye, utusan Xi di Paris, sebagai mengakui “kemunduran dan kesukaran” dalam hubungan dengan Perancis dan Eropah, yang mana beliau menyalahkan AS kerana memaksa negara untuk “memihak”.

Walaupun sikap keras di Eropah, Lu berkata: “Tiada konflik kepentingan atau percanggahan asas antara kedua-dua pihak.”

Laporan tambahan oleh William Langley di Hong Kong

totobet hari ini

pengeluaran sidney siang hari ini

totobet sdy hari ini

keluaran hk kemarin

data.hk.4d