site

Erdoğan akan mengurangkan bil tenaga Turki menjelang pilihan raya yang sukar

Recep Tayyip Erdoğan berkata kerajaannya akan memotong bil tenaga untuk pengguna dan syarikat dalam percubaan terbaru presiden Turki itu untuk mengurangkan krisis kos sara hidup beberapa minggu sebelum pilihan raya yang hangat dipertandingkan.

Kadar elektrik kediaman dan perniagaan akan dipotong sebanyak 15 peratus bulan depan, manakala kumpulan perindustrian akan menerima diskaun 20 peratus ke atas bil gas asli mereka, kata Erdoğan di parlimen pada hari Rabu.

Gelombang baru langkah-langkah rangsangan datang ketika penduduk Turki menghadapi tekanan daripada inflasi yang teruk yang menyebabkan harga segala-galanya daripada barangan runcit kepada perumahan melambung tinggi. Dasar ekonomi Erdoğan yang tidak konvensional telah menyemarakkan krisis inflasi dan melemahkan mata wang negara itu, yang telah menjejaskan populariti presiden.

Erdoğan bakal menghadapi pilihan raya paling sukar sepanjang dua dekad berkuasa pada 14 Mei. Beberapa parti pembangkang terkemuka Turki awal bulan ini memilih Kemal Kılıçdaroğlu sebagai calon biasa untuk melawan Erdoğan.

Keadaan ekonomi Turki yang berjumlah $900 bilion dan tindak balas kerajaan yang kadang-kadang tergagap terhadap gempa bumi 6 Februari, yang mengorbankan lebih 50,000 orang di Turki, dijangka mendominasi kempen pilihan raya pada minggu-minggu terakhirnya.

Harga pengguna naik 55 peratus pada Februari berbanding bulan yang sama pada 2022, manakala indeks harga pengeluar domestik naik 77 peratus dalam tempoh yang sama, menurut data rasmi.

Erdoğan, yang merupakan penentang lama kos pinjaman yang tinggi, mendorong bank pusat untuk mengurangkan kadar faedah tahun lalu berbeza dengan kebanyakan negara, yang mendorong mereka untuk memerangi inflasi.

Lira telah jatuh 62 peratus berbanding dolar AS sejak awal 2021, kerana ramai pelabur asing telah meninggalkan negara itu kerana kebimbangan mengenai trajektori ekonominya.

Kerajaan Erdoğan telah cuba meredakan tamparan daripada inflasi yang berterusan dengan beberapa langkah, termasuk kenaikan 55 peratus dalam gaji minimum pada awal tahun ini dan kenaikan kepada pencen untuk penjawat awam. Ia juga telah cuba untuk meningkatkan lira dengan pengenalan akaun bank yang melindungi daripada turun naik kadar pertukaran dan kawalan ketat ke atas pergerakan mata wang asing oleh syarikat.

Walaupun rayuan Erdoğan telah dicederakan oleh kegawatan ekonomi, beliau tetap popular di banyak kawasan pilihan raya, terutamanya di bahagian masyarakat yang lebih soleh yang telah diperjuangkannya semasa beliau berkuasa. Dia juga menerima rangsangan di pentas antarabangsa sejak awal 2022 kerana bertindak sebagai pengantara antara Rusia dan barat.

Penolakannya terhadap usaha Sweden untuk menyertai Nato atas dakwaan bahawa ia telah menyembunyikan individu yang dianggap Turki sebagai pengganas turut mendapat sokongan Erdoğan di kalangan beberapa kumpulan. Sebaliknya, beliau berikrar untuk membenarkan penyertaan Finland ke dalam pakatan tentera barat, dengan parlimen Turki dijangka meratifikasi langkah itu sejurus Khamis ini.

Pakatan pembangkang Kılıçdaroğlu, yang dianggotai enam parti, berjanji untuk mengembalikan Turki kepada model ekonomi yang lebih ortodoks jika memenangi pilihan raya. Apa yang dipanggil meja enam juga telah berjanji untuk membawa Turki kembali ke dalam demokrasi berparlimen selepas Erdoğan memenangi referendum untuk menumpukan kuasa dalam jawatan presiden susulan percubaan rampasan kuasa 2016.

Jadual enam orang menerima rangsangan minggu lalu apabila parti Demokrat Rakyat yang pro-Kurdish, kumpulan politik ketiga terbesar di negara itu, berkata ia tidak akan meletakkan calonnya sendiri.

result sgp togel hari ini

keluaran sdy hari ini

keluaran sdy

hk malam ini keluar berapa

data hk 4d