site

Eskom diberi pengecualian penyata kewangan atas kebimbangan penarafan kredit

Menteri kewangan Afrika Selatan telah mengecualikan monopoli kuasa Eskom yang rosak daripada mendedahkan perbelanjaan tidak teratur dalam penyata kewangan tahunannya yang telah diaudit selama tiga tahun untuk meningkatkan penarafan kredit antarabangsa utiliti yang terdedah kepada pemadaman itu.

Enoch Godongwana mengeluarkan pengecualian itu kerana risiko pandangan negatif daripada agensi penarafan kredit terhadap maklumat itu, menurut surat kepada pengerusi Eskom yang dikeluarkan pada hari Isnin.

Eskom, yang memerangi sisa dan rompakan stesen janakuasa arang batu yang semakin tua kerana ia mengenakan pemadaman teruk hampir setiap hari, akan mempunyai dispensasi untuk tahun kewangan 2022-23 yang berakhir pada Mac, dan untuk dua tahun akan datang, menurut sebuah notis rasmi yang diterbitkan pada hari Jumaat.

Eskom masih mesti mendedahkan secara rasmi kerugian akibat kelakuan jenayah dan perlu memasukkan maklumat tentang perbelanjaan tidak teratur dan membazir dalam laporan tahunan, kata Perbendaharaan Afrika Selatan.

Jika urus niaga itu diberikan dalam nota kepada penyata kewangannya, Eskom akan berisiko menerima pendapat audit yang layak kerana tidak mematuhi undang-undang kewangan awam, dan mungkin melanggar perjanjian hutang R400bn ($22.5bn)nya, tambah Perbendaharaan.

Menteri kewangan Afrika Selatan Enoch Godongwana © Esa Alexander/Reuters

Itu “kemungkinan akan meningkatkan lagi kos peminjaman Eskom dan boleh mengakibatkan tekanan fiskal tambahan daripada beban hutang Eskom sekiranya entiti itu tidak dapat merundingkan penepian pemberi pinjaman untuk perjanjian ini”, katanya.

Pengecualian itu menimbulkan kemarahan kumpulan perniagaan, masyarakat sivil dan pembangkang politik terhadap Kongres Nasional Afrika yang memerintah Presiden Cyril Ramaphosa, yang menuntut ketelusan yang lebih besar mengenai kewangan Eskom memandangkan krisis tenaga yang teruk.

“Adalah tidak boleh diterima untuk menyembunyikan maklumat kewangan material daripada juruaudit dengan harapan memperoleh hasil audit yang lebih baik,” kata Dion George, jurucakap kewangan bagi pembangkang utama Perikatan Demokratik Afrika Selatan.

Juruaudit telah melindung nilai pandangan mereka terhadap kewangan Eskom selama bertahun-tahun kerana kegagalan melaporkan perbelanjaan tidak teratur dengan betul di bawah perundangan kewangan awam, dan penyebaran rasuah dan reput di utiliti yang berhutang.

Perbendaharaan Afrika Selatan sudah pun memulakan usaha yang mahal untuk menyelamatkan dua pertiga daripada beban hutang Eskom, termasuk pengambilalihan sebahagian daripada beberapa pinjaman pada tahun-tahun akan datang.

Transnet, pelabuhan negeri dan pengendali rel kargo yang turut mengalami krisis, menerima pengecualian yang sama pada 2022 daripada mendedahkan perbelanjaan tidak teratur selama tiga tahun penyata kewangan tahunan.

“Eskom mempunyai niat untuk terus menyiasat dan menentukan perbelanjaan tidak tetap dan perbelanjaan sia-sia dan membazir dan akan meneruskan prosiding pengurusan akibat yang sesuai,” kata Mpho Makwana, pengerusi Eskom, dalam surat kepada menteri kewangan yang didedahkan pada hari Isnin.

result hari ini

pengeluaran angka sidney

sdy totobet

hk totobet

sgp