site

ETF pertahanan Eropah pertama dilancarkan dalam menghadapi kontroversi

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF kami untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam

Orang Eropah telah diberi peluang arus perdana pertama mereka untuk melabur dalam dana dagangan bursa pertahanan walaupun terdapat kebimbangan pelabur mengenai sektor itu.

Tiga belas bulan selepas pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine, VanEck Defense Ucits ETF mula didagangkan pada hari Rabu di Bursa Saham London di bawah DFNS dan Xetra Deutsche Börse sebagai DFEN, dan terdapat rancangan untuk menyenaraikan SIX dan Borsa Italiana Switzerland.

Lebih separuh daripada syarikat yang dilaburkannya dalam perkakasan bekalan manakala selebihnya terlibat dalam teknologi maklumat, operasi dan perkhidmatan komunikasi. Ia datang dengan nisbah jumlah perbelanjaan yang besar sebanyak 0.55 peratus.

“Sektor pertahanan secara tradisinya menjadi topik sensitif di Eropah. Bagaimanapun, sejak permulaan perang di Ukraine, pandangan mengenai keselamatan dan dasar pertahanan telah mula beralih, kerana keperluan untuk dasar keselamatan semakin jelas,” kata Martijn Rozemuller, ketua eksekutif di VanEck Europe.

Kepekaan Rozemuller yang dimaksudkan adalah diakui. Dana itu mengikuti Indeks Industri Pertahanan Global MarketVector, yang mengecualikan pelaburan kontroversi seperti yang melanggar Konvensyen Oslo, yang berkaitan dengan senjata kelompok, dan Perjanjian Ottawa, yang berkaitan dengan periuk api anti-kakitangan.

Syarikat yang terlibat dengan senjata biologi, kimia dan pembakar, fosforus putih, uranium yang habis dan senjata nuklear di luar perjanjian bukan percambahan antarabangsa juga dikecualikan.

Rozemuller berkata pelancaran ETF itu masuk akal memandangkan banyak negara, khususnya di Eropah, telah mengumumkan peningkatan ketara dalam perbelanjaan pertahanan.

BlackRock, yang menyediakan ETF pertahanan terbesar di dunia, $5.8bn iShares US Aerospace and Defense ETF (ITA), telah mendaftarkan dana versi Ucits Eropah pada 2018 tetapi ia tidak pernah muncul ke pasaran.

Ini bermakna tiada kenderaan Eropah yang mampu menangkap lonjakan prestasi yang dinikmati oleh ETF pertahanan selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Data Morningstar menunjukkan bahawa aset dalam ETF dengan lebih daripada 40 peratus pendedahan kepada saham pertahanan dan aeroangkasa yang disenaraikan secara global (tidak termasuk China) melonjak 65 peratus antara akhir Januari 2022, sejurus sebelum pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, dan penghujung Mac pada tahun yang sama.

Sejak ia dilancarkan pada 2006 ITA, yang menjejaki saham pertahanan AS, telah menggandakan pulangan Indeks Dunia Semua Negara MSCI, menurut Morningstar.

Kenneth Lamont, penganalisis dana kanan untuk strategi pasif di Morningstar, berkata keputusan untuk menggunakan penapis pada portfolio itu masuk akal.

“Saya tidak fikir adalah bercanggah untuk mengecualikan pendedahan senjata kontroversi dalam dana pertahanan,” katanya. “Itu berkata, ramai pelabur ESG akan menolak untuk mencurahkan wang kepada kontraktor pertahanan, terutamanya jika pelaburan itu adalah untuk mendapat keuntungan daripada pertumpahan darah.”

Matt Tagliani, ketua jualan produk dan strategi Emea di Invesco, bersetuju. Invesco Aerospace & Defence ETF yang tersenarai di AS dilancarkan pada Oktober 2005 dan mempunyai kira-kira $1.8 bilion dalam aset di bawah pengurusan.

Berita terkini mengenai ETF

Lawati Hab ETF untuk mengetahui lebih lanjut dan untuk meneroka data dan alat perbandingan kami yang mendalam yang membantu anda memahami segala-galanya daripada prestasi hingga penilaian ESG

“Kami telah mengadakan perbualan yang sangat menarik dengan pelanggan kerana ini jelas merupakan kawasan yang sangat sensitif yang bersilang dengan pandangan etika dan ideologi yang dipegang kuat,” katanya.

Tagliani menegaskan bahawa walaupun seorang pelabur mungkin melihat perbelanjaan ketenteraan sebagai sumbangan yang tidak bertanggungjawab dan tidak bermoral kepada keganasan, yang lain mungkin percaya bahawa keamanan hanya boleh dikekalkan melalui kekuatan dan bahawa kerajaan mempunyai kewajipan moral untuk melindungi rakyat mereka.

“Hakikat bahawa pandangan sangat kuat – bagi kebanyakan pelanggan ini adalah persoalan moral bukan kewangan – menjadikan reka bentuk produk dengan daya tarikan yang luas amat mencabar,” tambahnya.

data result singapore

totobet sydney

totobetsdy

angka hk

tabel sgp