site

EU bersetuju alat pertahanan perdagangan terhadap China

EU telah bersetuju dengan alat pertahanan perdagangan baharu yang membenarkannya membalas dendam terhadap negara menggunakan langkah punitif seperti sekatan China terhadap import Lithuania berhubung hubungan negara Baltik dengan Taiwan.

Instrumen anti-paksaan itu adalah yang terbaharu dalam siri langkah unilateral baru-baru ini yang Brussels telah pakai selepas mengisytiharkan China sebagai “saingan sistemik” pada 2019.

“Ini adalah alat penting untuk menghalang ugutan ekonomi dan mempertahankan kepentingan EU dalam dunia yang semakin tidak menentu,” kata Valdis Dombrovskis, pesuruhjaya perdagangan. Perjanjian politik antara parlimen Eropah, negara anggota dan Suruhanjaya Eropah telah dicapai pada malam Isnin dan masih tertakluk kepada kelulusan akhir dalam beberapa minggu akan datang.

Blok itu mengikut sejarah menggunakan Pertubuhan Perdagangan Dunia untuk menyelesaikan pertikaian tetapi ia semakin kecewa kerana proses pertikaian badan yang berpangkalan di Geneva itu telah dihalang oleh keengganan AS untuk mengambil bahagian sepenuhnya di dalamnya.

“Instrumen ini bertujuan untuk menghalang negara ketiga daripada menyasarkan EU dan negara anggotanya dengan paksaan ekonomi melalui langkah yang menjejaskan perdagangan atau pelaburan,” kata majlis negara anggota EU.

Antara langkah yang boleh diguna pakai ialah kenaikan cukai kastam, penarikan balik lesen import atau eksport dan sekatan dalam bidang perkhidmatan dan perolehan awam.

Sebaik sahaja perundangan itu mula berkuat kuasa – dijangka dalam masa kira-kira enam bulan – mana-mana negara anggota boleh meminta Suruhanjaya Eropah untuk menyiasat kes paksaan. Jika ia menentukan bahawa sesebuah negara sedang memaksa negara anggota, suruhanjaya itu boleh membuat senarai tindakan balas yang berpotensi yang akan diterima pakai melainkan majoriti yang layak daripada 27 negara anggota menyekat mereka.

Suruhanjaya bertanggungjawab untuk mengambil langkah-langkah dengan kesan yang paling sedikit terhadap perniagaan.

Pada akhir 2021, China memulakan sekatan tidak rasmi ke atas semua import dari Lithuania dan import dari EU dengan komponen Lithuania selepas Vilnius membenarkan Taiwan membuka pejabat perwakilan di sana. EU akhirnya mengadu kepada WTO dan kes itu sedang berjalan.

Suruhanjaya itu berkata terdapat beberapa kejadian setiap tahun paksaan ekonomi terhadap anggota EU.

Antara langkah lain yang menyasarkan syarikat China, EU baru-baru ini menubuhkan mekanisme yang membolehkannya menghukum syarikat yang menerima subsidi asing yang “mengherotkan” pasaran dalaman dan satu lagi bertujuan untuk memaksa membuka pasaran perolehan awam negara lain. Ia juga telah mencadangkan pengharaman produk yang dibuat dengan buruh paksa.

results singapura hari ini

pengeluar sidney

totobetsdy

togel hongkonģ tadi malam

pengeluaran.sgp