site

EU bersetuju untuk membekalkan Ukraine dengan 1 juta peluru meriam dalam tempoh setahun

Menteri luar dan pertahanan EU telah bersetuju untuk membekalkan 1 juta peluru ke Ukraine dalam tempoh setahun, membeli peluru baharu hanya daripada pengeluar senjata Eropah walaupun mereka menghadapi kesesakan dalam meningkatkan pengeluaran mereka.

Pelan itu membayangkan penggunaan €2bn daripada dana bersama, Kemudahan Keamanan Eropah (KWSP), dan datang sebagai tindak balas kepada permintaan oleh Kyiv untuk peluru 155mm dan bekalan artileri lain yang dikatakan perlu melawan serangan Rusia.

Tetapi jumlah itu tidak mungkin memenuhi unjuran keperluan industri senjata Eropah, dengan Armin Papperger, ketua eksekutif Rheinmetall, meminta komitmen yang lebih besar daripada kerajaan.

Papperger, yang mengetuai kontraktor pertahanan terbesar Jerman, pada hari Isnin memberitahu Financial Times bahawa kilang serbuk baru yang dirancang di negara itu memerlukan sokongan kewangan yang besar. Dia berkata dia telah meminta Berlin untuk sumbangan tunai “minimum” €500 juta untuk menampung anggaran kos pembinaan sehingga €800 juta. Kilang itu bertujuan untuk menangani kesesakan yang boleh menjejaskan pengeluaran meriam dan amunisi kereta kebal.

“Kami tidak boleh melabur segala-galanya sendiri, kerana ia adalah pelaburan ke dalam keselamatan negara,” kata Papperger.

Di bawah pelan yang dipersetujui di Brussels, €1 bilion akan digunakan untuk membayar balik sebahagian bekalan peluru yang datang dari stok peluru sedia ada atau sudah pun lulus pesanan. €1 bilion lagi harus digunakan untuk menaja jamin pembelian bersama peluru segar untuk Ukraine sehingga akhir September.

Para menteri bersetuju untuk berunding hanya dengan pengeluar senjata dari EU dan Norway untuk pembelian bersama yang dibiayai oleh KWSP. Negara-negara termasuk Perancis telah mendesak ini untuk menyokong industri senjata domestik.

Menteri pertahanan Jerman Boris Pistorius berkata Jerman sudah berunding dengan pembekal untuk melanjutkan kontrak senjata sedia ada.

“Kami mahu membuka perjanjian rangka kerja kami dengan industri untuk rakan kongsi lain dan sudah pun berbincang dengan beberapa pihak,” kata Pistorius, memetik Denmark dan Belanda sebagai pihak yang berminat untuk menyertainya.

Beliau juga berkata Jerman akan menandatangani kontrak baharu dengan industri, menjangkakan tawaran menjelang akhir Mac.

Menteri-menteri mengakui bahawa pembiayaan tambahan akan diperlukan, menyeru Suruhanjaya Eropah untuk membuat cadangan tentang cara meningkatkan pembuatan pertahanan dalam blok itu, termasuk dengan menggerakkan belanjawan EU, menurut teks yang dilihat oleh FT.

Kemungkinan tambah nilai KWSP sebanyak €3.5 bilion mungkin akan dibincangkan oleh pemimpin EU pada mesyuarat mereka di Brussels pada akhir minggu ini.

Estonia sebelum ini menganggarkan bahawa membekalkan 1 juta cengkerang segar akan menelan belanja kira-kira €4 bilion. Menteri pertahanannya, Hanno Pevkur, menyatakan keyakinan bahawa pembiayaan yang diperlukan akan diperoleh, jika perlu, melalui tambah nilai. “Jika kita menyatakan hari ini bersama-sama bahawa Ukraine akan mendapat 1 juta peluru, maka kita akan mencari penyelesaian,” katanya.

Laporan tambahan oleh Henry Foy di Brussels

results singapura

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

sydney togel

totobet hk

t0t0bet hk