site

EU dan UK meningkatkan perbincangan mengenai kerjasama pertahanan

Pegawai kanan EU dan UK telah meningkatkan perbincangan dalam beberapa minggu kebelakangan ini mengenai langkah berpotensi untuk kerjasama pertahanan dan keselamatan yang lebih rapat sebagai tindak balas kepada perang Rusia di Ukraine.

Digalakkan oleh kejayaan rangka kerja Windsor antara London dan Brussels yang menghapuskan pengaturan perdagangan Ireland Utara selepas Brexit sebagai perengsa antara UK dan EU, perbincangan keselamatan telah meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Para pegawai telah mengadakan perbincangan tidak rasmi tetapi tetap bertujuan untuk penyelarasan yang lebih baik dalam bidang termasuk peningkatan pengeluaran senjata Eropah, menurut orang yang diberi taklimat mengenai rundingan itu.

Setiausaha Luar UK James Cleverly dan Maroš Šefčovič, naib presiden Suruhanjaya Eropah, menandatangani perjanjian Windsor pada hari Jumaat dan berjanji untuk membina “kerjasama cemerlang” mereka baru-baru ini.

Dalam komunike bersama, kedua-dua pihak berkata mereka akan mengadakan dialog “dalam bidang keselamatan siber dan memerangi keganasan” dan berikrar untuk terus bekerjasama dalam tindak balas Eropah terhadap perang di Ukraine.

Pegawai di kedua-dua pihak telah lama melihat isu asing, keselamatan dan pertahanan sebagai kawasan paling jelas untuk kerjasama yang lebih erat selepas Brexit, tetapi pertikaian mengenai protokol Ireland Utara dilihat sebagai halangan besar.

“Ada minat. . . dan kami sentiasa terbuka untuk ini,” kata seorang pegawai EU. “Ingat, kamilah yang tidak pernah mahu mereka pergi dan menghentikan kerjasama sejak awal.”

Britain ialah salah satu daripada dua kuasa pertahanan Eropah barat yang terkemuka, bersama-sama dengan Perancis, dengan perkhidmatan perisikan yang canggih dan jangkauan global. Britain juga merupakan anggota utama pakatan tentera JEF yang meliputi negara-negara Nordik dan Baltik serta Belanda.

Menteri angkatan tentera UK James Heappey menghadiri Forum Keselamatan dan Pertahanan Schuman sulung EU minggu lalu, dan mengadakan mesyuarat dua hala yang “produktif” dengan pegawai kanan dari blok 27 anggota itu, kata orang ramai.

Perbincangan itu bertujuan untuk kemajuan “bertambah” dan bukannya perjanjian kerjasama keselamatan dan pertahanan yang rasmi, kata mereka yang rapat dengan rundingan itu, dengan pegawai berhati-hati terhadap potensi tamparan politik daripada ahli Eurosceptic dari parti Konservatif yang memerintah UK.

Pegawai berkata bahawa pencerobohan Presiden Rusia Vladimir Putin ke atas Ukraine telah menumpukan minda di Brussels dan London pada kedua-dua keperluan untuk penyelarasan yang lebih baik dalam hal-hal keselamatan dan perancangan industri pertahanan bersama untuk memenuhi permintaan yang sangat meningkat untuk pengeluaran senjata.

Penyelarasan antara Brussels dan London mengenai sekatan terhadap Moscow, terutamanya di bawah naungan G7, juga menjelaskan kepada pegawai di kedua-dua pihak bahawa komunikasi formal dan saluran kerjasama antara kedua-duanya adalah perlu.

Pegawai EU juga berminat untuk meneroka bidang kerjasama yang berpotensi dalam bidang lain seperti perkongsian risikan, misi pertahanan bersama dan kemungkinan hubungan dengan Agensi Pertahanan Eropah, sayap promosi pertahanan EU.

UK menyertai aspek “mobiliti tentera” dalam Kerjasama Berstruktur Tetap EU (Pesco) projek tahun lepas, inisiatif yang direka untuk menambah baik pengangkutan aset ketenteraan di seluruh Eropah. AS, Kanada dan Norway sudah pun menjadi ahli.

“Secara amnya, kami menyokong [better EU-UK defence co-operation], adalah munasabah,” kata seorang pegawai kanan dari negara anggota EU. “Syaitan ada dalam butirannya, Tetapi secara umum, peningkatan kapasiti pertahanan untuk Eropah adalah baik untuk kami.”

sgpresult

peng sidny

totobagus sydney

hongkong yang keluar malam ini

totobetnet sgp