site

Exxon menggariskan perniagaan rendah karbon yang bertujuan untuk mengatasi minyak dan gas

Perniagaan rendah karbon baharu ExxonMobil suatu hari nanti boleh menjadi lebih lumayan daripada pengeluaran bahan api fosilnya, kata seorang eksekutif tertinggi, ketika syarikat minyak AS itu membentangkan rancangan bercita-cita tinggi untuk menjana berpuluh bilion dolar daripada biofuel, hidrogen dan penangkapan karbon dalam tempoh sedekad.

Pengeluar minyak yang berpangkalan di Texas pada hari Selasa memberi pelabur pandangan paling komprehensif mengenai rancangan peralihan tenaganya, berkata ia menjangkakan keuntungan daripada teknologi pemotongan karbon walaupun ia mengembangkan pengeluaran minyak dan gas.

Harga saham Exxon mencecah rekod pada Februari selepas harga minyak dan gas yang tinggi memacu keuntungan 2022 yang tinggi. Tetapi Dan Ammann memberitahu pelabur bahawa perniagaan rendah karbon yang diusahakannya akhirnya boleh bernilai “ratusan bilion dolar” dan berkembang menjadi “lebih besar daripada perniagaan asas ExxonMobil hari ini apabila dunia menghampiri sifar bersih”.

Pertumbuhan itu bergantung kepada mencari cara untuk mengurangkan kos bahan api hidrogen dan penangkapan karbon dan pada insentif kerajaan, tambahnya. Ini boleh dalam bentuk cukai karbon atau subsidi ekonomi seperti yang terdapat dalam Akta Pengurangan Inflasi 2022 pentadbiran Biden, yang termasuk pembiayaan yang luas untuk projek iklim.

“Untuk membolehkan peralihan tenaga berjaya, ia perlu dibuat berdaya maju dari segi ekonomi, dan itu adalah sebahagian besar daripada tugas kami dan membina perniagaan ini,” kata Ammann kepada Financial Times.

Pengkritik Exxon berhujah bahawa pelaburan berterusan syarikat dalam bahan api fosil bertentangan dengan usaha antarabangsa untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Mereka juga berpendapat ia tidak membuktikan bahawa ia boleh membina projek penangkapan karbon dan hidrogen berskala besar.

Tetapi Ammann, yang berpindah ke Exxon tahun lepas selepas mengendalikan unit kereta pandu sendiri General Motors, berkata perniagaan rendah karbon mula membina “momentum”.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, syarikat itu telah mengumumkan beberapa projek penangkapan hidrogen dan karbon, kebanyakannya di sepanjang Pantai Teluk AS, dan ia mengatakan mereka boleh mula menjana tunai menjelang 2025.

“Projek beralih daripada PowerPoint dan ke dunia nyata, dan itu sangat menggalakkan,” katanya.

Exxon berkata ia merancang untuk membelanjakan kira-kira $17 bilion untuk perniagaan rendah karbon sehingga akhir 2025, kira-kira 10 peratus daripada jumlah yang disasarkan untuk dibelanjakan untuk projek bahan api fosil dalam tempoh yang sama. Amman berkata kebanyakannya akan berada di AS “didorong oleh Akta Pengurangan Inflasi”. Dia membezakan insentif Amerika dengan pendekatan Eropah yang lebih “preskriptif” yang mewajibkan peralihan daripada bahan api fosil. Beliau berkata yang terakhir menjadikan Eropah kurang menarik untuk pelaburan.

Kathy Mikells, ketua pegawai kewangan Exxon, berkata pada hari Selasa bahawa rekod keuntungan tahun lepas bermakna terdapat “banyak modal untuk memastikan pertumbuhan perniagaan ini”.

result togel sgp

pengeluaran angka sydney hari ini

sdy toto

tgl hkg klr hari ini

pengeluaŕan hk