site

Fall of Credit Suisse menunjukkan lebih banyak kerja diperlukan untuk risiko bank

Penulis ialah rakan kongsi pengurusan dan ketua penyelidikan di Axiom Alternative Investments

Pelabur bank sedar tentang risiko; mereka tahu bahawa perbankan bergantung pada kepercayaan dan sentimen itu boleh berubah dengan cepat. Krisis yang kini dihadapi oleh Credit Suisse, bagaimanapun, adalah fenomena yang tidak dapat dilihat sebelum ini.

Setiap kegagalan bank yang saya ingat adalah disebabkan oleh kerugian tersembunyi, sama ada dalam buku pinjaman, buku derivatif atau buku bon. Walaupun episod panik pasaran terbaharu ini dicetuskan oleh kerugian bon di bank Amerika bersaiz sederhana, tidak ada cadangan bahawa krisis Credit Suisse semasa berpunca daripada masalah ini. Jadi bagaimana ini berlaku dan apakah pengajaran yang boleh kita ambil daripada krisis dan campur tangan pihak berkuasa Switzerland?

Dalam pasaran yang goyah berikutan kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank, satu kenyataan janggal oleh pemegang saham terbesar Credit Suisse, mengatakan bahawa ia tidak akan memberikan apa-apa bantuan lagi, sudah cukup untuk menyebabkan harga saham bank itu merudum. Bantuan kewangan adalah senjata perbankan Chekhov: sebutkan dan kemungkinan besar ia akan digunakan sebelum tamat permainan.

Bukan satu kebetulan bahawa Credit Suisse telah menjadi sasaran utama pasaran. Selama bertahun-tahun sekarang, ia telah terlibat dalam beberapa siri skandal dan kontroversi pengurusan. Ia kadangkala merasakan laporan tahunannya hanyalah senarai panjang litigasi yang lama dan baharu bersama-sama dengan pengakuan kawalan risiko yang lemah.

Akibatnya, CS telah mengukuhkan dirinya sebagai pautan paling lemah bagi bank sistemik global Eropah. Ia adalah sedikit pautan lemah yang ganjil, kerana ia mempunyai banyak modal dan banyak kecairan. Ia bukan satu-satunya bank yang mempunyai keuntungan yang rendah malah bukan satu-satunya bank yang mempunyai aliran keluar deposit pada suku keempat. Dan pastinya ia bukan satu-satunya bank yang menghadapi skandal selama ini. Walau bagaimanapun, ia adalah yang mempunyai semua kelemahan ini pada saat yang paling teruk.

Apakah pilihan untuk menghentikan pendarahan? Pihak berkuasa Switzerland sebenarnya tidak mempunyai pilihan. Akhirnya, pelanggan Credit Suisse sendiri yang menentukan nasibnya, bukan pelabur. Mereka telah membuat keputusan dan mengeluarkan dana. Penggabungan dengan UBS ialah penyelesaian yang jelas yang ada dalam fikiran semua orang. Mungkin pihak berkuasa Switzerland akan dikecam kerana mereka dilaporkan tidak berbuat lebih banyak untuk membuka perang bidaan kepada pemain bukan Switzerland, tetapi bolehkah kita benar-benar menyalahkan mereka? Bolehkah sesiapa ingat kegagalan bank diselesaikan pada hujung minggu dengan kesatria putih asing?

Inilah sebabnya mengapa UBS berada dalam kedudukan perundingan yang sangat kuat. Orang ramai akan berhujah tentang kemungkinan kerugian litigasi, pinjaman lapuk selanjutnya atau kos penggulungan bank pelaburan Credit Suisse. Tetapi UBS membayar sebahagian kecil daripada ekuiti pemegang saham bank itu, dianggarkan pada SFr45bn ($49bn) pada akhir tahun lepas. Walaupun selepas mengambil kira kemungkinan penjualan beberapa aset di bank runcit Switzerland untuk mengurus isu persaingan, perjanjian ini berkemungkinan besar meningkatkan nilai bagi pemegang saham UBS. Memulihkan keyakinan pelanggan dan kos pembiayaan yang rendah juga boleh menjadi pengubah permainan untuk keuntungan.

Nampaknya pemegang bon, bagaimanapun, akan terpaksa menanggung kerugian. Dalam jangka panjang, ini boleh menimbulkan isu kestabilan kewangan memandangkan kes ini didorong oleh panik pasaran pada bank dengan modal tinggi dan mudah tunai yang disokong oleh penyelianya.

Terdapat banyak pengajaran yang boleh diambil daripada krisis ini, tetapi harapan saya ialah satu perkara yang akan berlaku ialah ini: budaya bank terlalu penting untuk menganggapnya remeh. Serangan ketidaktentuan pasaran selepas kegagalan dalaman atau seorang jurubank yang menjadi penyangak boleh menjejaskan kerja puluhan ribu orang yang bekerja keras yang akan merasa dikhianati dan dimarahi hanya kerana mereka bekerja di syarikat yang salah. Pengawal selia dan pelabur telah melakukan banyak kerja dalam hal ini, tetapi ternyata masih banyak yang perlu dilakukan.

Axiom berdagang dalam bon Credit Suisse dan bank lain

sgp togel

pengeluaran. sdy

totobet sdy hari ini

indo hk

totobet singapore