site

Finland dibenarkan menyertai NATO kerana parlimen Turki menyokong penyertaan

Finland telah melepasi halangan penting terakhir dalam percubaannya untuk menyertai Nato selepas parlimen Turki meluluskan penyertaan negara Nordik itu ke dalam pakatan tentera barat.

Perhimpunan Agung, dikawal oleh gabungan yang diketuai oleh parti Keadilan dan Pembangunan Presiden Recep Tayyip Erdoğan, mengundi sebelum tengah malam pada hari Khamis untuk meratifikasi langkah itu, menjadikan Turki yang terakhir daripada 30 negara NATO yang menyokong keahlian Finland. Negara jiran Sweden masih menunggu Turki dan Hungary untuk meluluskan bidaan Natonya.

Pembesaran NATO berlaku ketika hubungan antara Rusia dan barat telah mencapai titik terendah dalam beberapa dekad berikutan perang besar-besaran presiden Vladimir Putin di Ukraine.

Finland berkongsi sempadan 1,340km dengan Rusia, sesuatu yang akan memberikan pakatan barat bertapak lebih penting di rantau ini dan memberikan Helsinki dengan keselamatan tambahan untuk menjadi ahli kelab yang menganggap kuasa tentera terkemuka AS dan Eropah sebagai ahli.

Beberapa langkah prosedur masih diperlukan sebelum Finland boleh menjadi anggota ke-31 NATO, tetapi pegawai di Helsinki menjangkakan ia akan disiapkan awal bulan depan.

Jens Stoltenberg, setiausaha agung NATO, pada Twitter dialu-alukan Undi Turki memihak kepada Finland menyertai. “Ini akan menjadikan seluruh keluarga NATO lebih kuat & lebih selamat,” tulisnya.

Penyertaan Sweden ke NATO jauh lebih tidak pasti. Erdoğan, yang berada di tengah-tengah kempen presiden yang rumit, berada di bawah tekanan yang semakin meningkat daripada sekutu NATO untuk meluluskan keahlian Sweden. Ramai pegawai barat percaya beliau akan menangguhkan keputusannya sehingga sidang kemuncak pakatan di ibu kota Lithuania, Vilnius, pada Julai.

Ankara telah melobi Sweden untuk menyerahkan berpuluh-puluh orang yang dianggap sebagai pengganas sebagai balasan atas sokongannya. Tetapi Sweden berhujah ia tidak boleh berbuat apa-apa lagi untuk memenuhi tuntutan Turki. Stockholm telah pun memberi isyarat perubahan kepada undang-undang anti-pengganasnya yang akan berkuat kuasa pada awal bulan Jun. Seorang pegawai Nordic berkata konsesi itu “menawarkan peluang kepada Erdoğan untuk menuntut kemenangan, jika dia mahu”.

Hungary, yang minggu lalu meluluskan tawaran penyertaan Finland, setakat ini juga enggan menyokong percubaan Sweden untuk menyertai Nato, dalam apa yang dilihat oleh diplomat sebagai percubaan untuk memenangi konsesi dalam perjuangan Budapest untuk membuka kunci dana EU.

Washington dan ibu negara Eropah berharap Finland dan Sweden akan menyertai Nato bersama-sama, tetapi mereka kini mendesak Ankara dan Budapest untuk menyokong desakan Stockholm di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat terhadap keselamatan serantau. Ketegangan memuncak pada hari Khamis apabila Rusia membuat penahanan pertama ke atas seorang wartawan asing sejak pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine.

Bercakap pada sidang akhbar di London pada hari Rabu, Pål Jonson, menteri pertahanan Sweden, berkata beliau “gembira kerana Finland menyertai Nato” dan menekankan bahawa hubungan Stockholm dengan Nato lebih kukuh berbanding sebelum ini – walaupun jika ia tidak menyertainya tidak lama lagi ia akan menjadikan perancangan pertahanan dengan Finland dan negara-negara Nordik lain lebih sukar.

Jonson menambah bahawa dia menghormati keputusan kedaulatan Turki dan Hungary, dan dia tidak mempunyai “petunjuk” bahawa kedua-dua negara itu bertindak secara konsert.

Bercakap pada acara sama yang diadakan oleh Kementerian Pertahanan UK, Ben Wallace, setiausaha pertahanan Britain, berkata beliau optimis Ankara akan meluluskan penyertaan Sweden tepat pada masanya untuk sidang kemuncak Nato Julai, dua bulan selepas pilihan raya umum Turki, yang telah meletakkan “jeda pada proses tersebut”.

“Dalam perbincangan saya . . . dengan kedua-dua rakan sejawatan pertahanan Turki saya dan pemimpin lain dalam aparat keselamatan Turki, saya rasa terdapat pengiktirafan yang tulen tentang sejauh mana Sweden telah bergerak ke kawasan seperti PKK [and] menangani keganasan,” katanya.

Wallace menambah: “Sama ada minggu ini, bulan ini, atau tahun depan, saya fikir Sweden akan berada di NATO.”

toto sgp result

sdy pengeluaran

lagu togel sdy

pengeluaran angka hk

sgp138