site

FirstFT: Duta China memberi amaran kepada EU tentang ‘bahaya’ berikutan AS

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Selamat Pagi. Duta China ke EU telah menghantar amaran keras kepada blok itu, mengatakan bahawa mana-mana negara yang menyekat hubungan perniagaan dengan negaranya akan berbuat demikian “atas bahaya mereka sendiri”.

Fu Cong mendakwa AS akan “tidak berhenti” untuk mengganggu hubungan biasa antara EU dan China, sambil menambah bahawa “kecenderungan pelindung” semakin meningkat di Eropah.

Duta itu menonjolkan Belanda kerana “menunduk kepada tekanan AS” dengan mengumumkan sekatan ke atas eksport ke China teknologi pembuatan semikonduktor mewahnya tahun ini. Dia membayangkan Beijing boleh bertindak balas jika perlu dan menggesa EU meneruskan usahanya untuk “autonomi strategik”.

Komen Fu dibuat selepas presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen sebelum ini berikrar untuk mengetatkan pengawasan aliran perdagangan dan pelaburan dalam bidang teknologi sensitif dalam menghadapi China yang semakin tegas.

  • Lebih lanjut mengenai ketegangan AS-China: Bercakap pada persidangan pemimpin politik dan perniagaan global, Perdana Menteri China, Li Qiang telah memberi amaran supaya tidak membenarkan “huru-hara dan konflik” meletus di Asia di tengah-tengah ketegangan yang memuncak dengan Washington.

Inilah perkara lain yang saya tonton hari ini:

  • Peraturan penyenaraian luar negara China: Peraturan baharu Beijing untuk syarikat China yang mencari penyenaraian luar pesisir berkuat kuasa hari ini. (Reuters)

  • China menjadi tuan rumah PM Malaysia: Anwar Ibrahim dari Malaysia akan bertemu Xi Jinping hari ini dalam lawatan pertamanya ke China sebagai perdana menteri. (Al Jazeera)

  • Angka pasaran buruh: Jepun dan EU akan menerbitkan kemas kini pasaran buruh hari ini.

Apakah pendapat anda tentang FirstFT hari ini? Beritahu kami di firstft@ft.com. Terima kasih untuk membaca.

Lima lagi cerita teratas

1. Bonus Wall Street jatuh paling banyak pada 2022 sejak krisis kewangan, di tengah-tengah kadar yang lebih tinggi dan kemerosotan dalam urusan membuat perjanjian, menurut laporan dari pengawas negeri New York. Pembayaran turun 26 peratus kepada purata $176,000.

2. Alibaba akan mempertimbangkan untuk menyerahkan kawalan ke atas beberapa perniagaannya jika mereka memilih untuk menyenaraikan sebagai sebahagian daripada pemecahan kepada enam unit separa autonomi, kata eksekutif tertinggi, ketika kumpulan teknologi China itu memetakan penyusunan semula terbesarnya dalam beberapa tahun.

3. Ford merancang untuk melabur dalam kilang bahan bateri bernilai $4.5bn di Indonesia bersama kumpulan perlombongan China, perjudian terbaru oleh pembuat kereta AS yang menarik China ke dalam rantaian bekalannya untuk kenderaan elektrik tidak akan menjadi bumerang di Washington.

4. Rusia telah menahan wartawan Wall Street Journal Evan Gershkovich kerana disyaki mengintip, penahanan pertama oleh perkhidmatan sulitnya terhadap seorang wartawan asing sejak pencerobohan Ukraine. Jenayah itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun.

5. Dana lindung nilai Ken Griffin Citadel merancang untuk membuka semula pejabatnya di Tokyo lewat tahun ini, hampir satu dekad setengah selepas menutup operasi Jepunnya semasa krisis kewangan global. Peluasan Citadel datang apabila pelabur lain, termasuk dana aktivis Elliott, telah mengembangkan pasukan mereka yang memfokuskan Jepun.

Sejauh manakah anda mengikuti berita minggu ini? Ambil kuiz kami.

Berita secara mendalam

© FT montaj/Dreamstime

Pengakhiran kadar faedah yang rendah dari segi sejarah telah dibilkan sebagai berita baik untuk bank, tetapi krisis baru-baru ini di kedua-dua belah Atlantik menunjukkan realitinya lebih kompleks, bertentangan dengan kebijaksanaan konvensional. Kami memecahkan ancaman dan cabaran baharu di bank apabila kadar faedah meningkat.

Kami juga sedang membaca. . .

Carta hari ini

Pembuatan kerepek adalah perniagaan yang dahaga. Taiwan, rumah kepada industri semikonduktor terbesar di Asia, sedang bersiap sedia menghadapi kekurangan air yang lain kurang daripada dua tahun selepas mengatasi kemarau terburuk dalam satu abad.

Berehat dari berita

Roger Federer bertemu semula dengan rakan dan pelawak Trevor Noah untuk memberikan temu bual eksklusif kepada FT di set filem terbaharu hebat tenis untuk Pelancongan Switzerland, di mana mereka berkongsi nasihat tentang melawat negara ini, dari Appenzell ke Zurich, melalui berenang air sejuk , perjalanan kereta api dan bermain ski di Matterhorn — atau tidak.

Video: Roger Federer dan Trevor Noah tentang sebab anda perlu melawat Switzerland | FT Globetrotter

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Tee Zhuo

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

result togel sgp hari ini

sidney hari ini

totobet syd

keluar hk

tabel sgp