site

FirstFT: Hubungan Xi-Putin dipamerkan di Kremlin

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Selamat Pagi. Hari ini kita mulakan dengan pertemuan Presiden China Xi Jinping dengan rakan sejawatannya dari Rusia Vladimir Putin di Moscow, di mana kedua-dua pemimpin mempromosikan rancangan damai China untuk menamatkan perang di Ukraine.

Putin mengalu-alukan pelan 12 perkara itu, yang dipujinya kerana mengikuti “prinsip keadilan”. Xi membalas sambutan hangat itu, menyokong “kepimpinan kuat” Putin — dan kedua-duanya memanggil satu sama lain sebagai “kawan yang dikasihi”.

Sejak pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine tahun lepas, China telah menyediakan talian hayat ekonomi kepada Rusia yang telah mengurangkan kesakitan akibat sekatan barat. Rancangan damai Xi, sementara itu, sebahagian besarnya mengulangi perkara yang dibincangkan oleh Kremlin sepanjang perang, tanpa mengecam pencerobohan Putin atau menyerunya untuk mengundurkan tentera.

AS, yang merupakan sekutu paling penting Ukraine, telah berkata pelan damai China berjumlah “ratifikasi penaklukan Rusia” dengan menyeru gencatan senjata yang akan mengukuhkan pendudukan Rusia di wilayah Ukraine.

Kyiv, bagaimanapun, telah mengelak daripada mengkritik rancangan itu menjelang panggilan yang dijangkakan antara Xi dan presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, yang akan menandakan kali pertama mereka bercakap sejak perang bermula pada Februari tahun lalu.

Berikut ialah perkara lain yang saya pantau hari ini:

  • Lawatan rasmi Jerman ke Taiwan: Bettina Stark-Watzinger, menteri pendidikan dan penyelidikan persekutuan, dijangka tiba di Taipei sebagai menteri persekutuan Jerman pertama melawat Taiwan dalam tempoh 26 tahun.

  • Laporan tahunan NATO: Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg membentangkan laporan perikatan pertahanan itu di ibu pejabatnya di Brussels.

  • Mesyuarat Rizab Persekutuan: Tinjauan untuk Fed tidak lagi begitu jelas berikutan kejatuhan Silicon Valley Bank. Pelabur akan memerhati rapat penggubal dasar mesyuarat dua hari, yang bermula hari ini.

Terima kasih atas maklum balas anda tentang reka bentuk semula FirstFT. Sila hantarkan pendapat anda tentang kemas kini hari ini kepada kami firstft@ft.com.

Lima lagi cerita teratas

1. Ketua eksekutif bank AS sedang mencari pelan baharu untuk First Republic selepas talian hayat $30bn gagal menghentikan penjualan mendadak dalam saham pemberi pinjaman. Saham First Republic, yang telah jatuh hampir 90 peratus bulan ini, turun sebanyak 47 peratus pada penutupan pasaran AS pada Isnin. Berikut ialah perkara lain yang perlu diketahui tentang kekacauan bank AS:

  • Pengawal selia persekutuan telah melanjutkan tarikh akhir tawaran untuk Silicon Valley Bank yang gagal.

  • Saham New York Community Bank melonjak 30 peratus selepas salah satu anak syarikatnya bersetuju untuk membeli sebahagian besar Signature Bank, pemberi pinjaman fokus kripto yang gagal.

2. Pemegang bon Credit Suisse gempar semalam dan Bank Pusat Eropah menimbulkan kebimbangan selepas perjanjian menyelamat oleh pesaing UBS menghapuskan $17bn daripada bon bank Swiss yang gagal itu. “Pada pandangan saya, ini bertentangan dengan undang-undang,” kata seorang pengurus dana di Aquila Asset Management yang melabur dalam hutang bank peringkat 1 (AT1) tambahan.

3. Pemaju hartanah China Evergrande telah mengeluarkan garis masa baharu untuk proses penstrukturan semulanya, selepas berulang kali terlepas tarikh akhir yang ditetapkan sendiri. Pada perbicaraan mahkamah Hong Kong semalam, syarikat itu berkata bahawa ia akan mengeluarkan lembaran penggal pada hari Rabu.

4. IMF telah menyokong bailout $3bn untuk Sri Lanka untuk membantu negara menyusun semula hutangnya dan melegakan krisis ekonomi dan sosial yang “malapetaka”. Perjanjian mengenai bailout akhirnya dicapai selepas tentangan dari China dapat diatasi awal bulan ini.

5. Eksklusif: Big Pharma telah meminta sebahagian daripada pakej sokongan industri cip AS $280bn sebagai sebahagian daripada usaha untuk membina industri bioteknologi negara dan menghalang persaingan Cina. Baca lebih lanjut tentang pelepasan cukai dan subsidi yang diminta oleh pembuat ubat.

Bacaan Besar

Dengan meletakkan diri mereka sebagai saingan kepada pusat seperti Kepulauan Cayman, kedua-dua Hong Kong dan Singapura memasuki wilayah rumit © Lightphoto/Dreamstime

Ketika pandemik global menghentikan perjalanan dan menutup sempadan pada 2020, dua pusat kewangan terbesar di Asia melihat peluang. Hong Kong dan Singapura melihat peluang untuk mencabar pusat luar pesisir sedia ada seperti Kepulauan Cayman dan mengalihkan pusat graviti global untuk keluarga terkaya di dunia.

Kami juga sedang membaca. . .

  • Xi-Putin: Di sebalik perbincangan tentang keamanan, intipati sidang kemuncak Xi-Putin akan menolak ke arah yang bertentangan, tulis Gideon Rachman. Ia akan melibatkan peningkatan sokongan China untuk Rusia, kerana ia melancarkan perang pencerobohan.

  • Skandal kad wayar: Seperti cucunya Jan, dalang penipuan Wirecard, Hans Marsalek disyaki oleh pihak berkuasa Austria sebagai perisik Rusia.

  • Penyelamatan Credit Suisse: Permainan demi permainan yang tidak boleh dilepaskan tentang bagaimana Bank Negara Switzerland, pengawal selia Finma dan menteri kewangan memaksa UBS menyelamatkan Credit Suisse.

Grafik hari ini

Dunia “lebih mungkin daripada tidak” terlepas sasarannya untuk mengekalkan pemanasan global kepada 1.5C dalam jangka masa terdekat, menurut laporan baru PBB. Perubahan iklim yang telah berlaku akan berterusan merentasi jangka hayat tiga generasi yang dilahirkan pada tahun 1950, 1970 dan 2020 — seperti yang ditunjukkan di bawah. Sesetengah wilayah telah mencapai “had” apa yang boleh mereka sesuaikan.

Grafik menunjukkan bagaimana generasi akan datang akan mengalami pemanasan global

Berehat dari berita

Apakah di sebalik kejayaan “cleanfluencers”? Mereka memberikan petua pengemasan kepada berjuta-juta pengikut media sosial — tetapi itu hanya sebahagian daripada rayuan mereka, tulis Jessica Salter.

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Tee Zhuo

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

keputusan sgp hari ini

pengeluaran sidny

togel sidñey hari ini

hk kemarin

tabel sgp