site

FirstFT: Kegawatan perbankan merumitkan keputusan kadar faedah

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Semua mata tertumpu kepada Rizab Persekutuan AS hari ini kerana ia bersedia untuk mengumumkan keputusan penting sama ada untuk meneruskan dengan kenaikan kadar faedah di tengah-tengah kegawatan perbankan terburuk sejak krisis kewangan 2008.

Pengerusi Jay Powell pada awal bulan melayangkan idea untuk mempercepatkan kadar kenaikan kembali kepada peningkatan setengah mata. Tetapi sebagai tanda betapa besarnya kegagalan bank baru-baru ini telah mengubah kalkulus Fed, pembuat dasar kini membahaskan sama ada untuk menaikkan kadar sebanyak suku mata – langkah yang dijangkakan kebanyakan penganalisis – atau tidak sama sekali.

Bank Pusat Eropah berpegang kepada rancangan untuk meningkatkan kadar sebanyak setengah mata peratusan minggu lepas. Bekas jurubank pusat berpecah tentang perkara yang perlu dilakukan oleh rakan sejawatannya di AS dan Britain. Ada yang mengatakan ketakutan perbankan harus menjadi “panggilan bangun” mengenai kesan peningkatan kos pinjaman, sementara yang lain memberi amaran tentang tekanan inflasi yang semakin meningkat.

Menjelang keputusan Bank of England esok, Charles Goodhart, bekas ahli jawatankuasa dasar monetarinya yang memberi amaran awal tentang lonjakan inflasi, berkata “adalah salah untuk berhenti seketika” di UK kerana langkah itu akan menimbulkan syak wasangka tersembunyi. masalah di bank.

Canselor Jeremy Hunt juga berkata BoE harus kekal fokus untuk menjinakkan inflasi “terlalu tinggi” yang juga kekal sebagai “keutamaan pertama” kerajaan.

Dua bahagian lain yang menyempurnakan dilema mengenai dasar monetari:

Berikut ialah perkara lain yang saya pantau hari ini:

Terima kasih kerana membaca FirstFT. Ada maklum balas tentang surat berita hari ini? Beritahu kami di firstft@ft.com.

Lima lagi cerita teratas

1. UBS bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan Michael Klein untuk membatalkan perjanjian Boston Pertama, yang akan menyaksikan pembuat urus niaga Wall Street mengawal sebahagian besar bank pelaburan Credit Suisse. Baca lebih lanjut tentang sebab UBS membuat langkah.

2. Rancangan untuk menaikkan umur pencen negeri UK kepada 68 telah ditangguhkan di tengah-tengah kejatuhan jangka hayat dan amaran daripada Ahli Parlimen Tory bahawa langkah itu boleh mencetuskan tindak balas daripada pengundi pertengahan umur. Inilah sebab mengapa rancangan itu sangat kontroversi.

3. First Republic telah mengupah bank pelaburan Lazard untuk membantunya meneroka pilihan strategik selepas saham pemberi pinjaman runtuh berikutan letupan Silicon Valley Bank. Lazard menyertai JPMorgan Chase dan McKinsey dalam menasihati bank yang bergelut.

4. Rusia sedang merombak cara ia mengenakan cukai kepada syarikat minyak untuk meningkatkan pendapatan negara dengan menguasai bahagian jualan minyak mentah yang lebih besar, yang selalunya melebihi had harga yang dikenakan G7 ke atas eksport negara. Perubahan itu mencerminkan persaingan yang semakin meningkat antara Kremlin dan pengeluar minyak berhubung potensi pendapatan tambahan.

5. Switzerland telah melarang Credit Suisse daripada membayar bonus tertunda diberikan sebelum 2022 kerana dana pembayar cukai digunakan untuk memudahkan pengambilalihan $3.25bn oleh pesaing UBS. Tetapi bonus untuk tahun lepas masih akan dibenarkan untuk mengelak menjejaskan kakitangan yang “tidak sendiri menyebabkan krisis”.

Bacaan Besar

Andriy Vadatursky, ketua Nibulon, salah satu syarikat agroindustri terbesar di Ukraine © montaj FT: Nibulon/Bloomberg

Tiada individu boleh merangkum seluruh kisah berdarah perang Rusia ke atas Ukraine. Tetapi Nibulon gergasi bijirin datang dekat. Sebuah syarikat perintis yang membantu menjadikan Ukraine sebagai “bakul roti dunia”, ia juga merupakan contoh bagaimana pencerobohan Rusia telah menggagalkan potensi ekonomi negara dan menjejaskan keupayaannya untuk mewujudkan dirinya sebagai sebuah negara demokrasi yang berkembang maju.

Kami juga sedang membaca. . .

Carta hari ini

Dua hari selepas ia bersetuju untuk membelanjakan $3.25 bilion untuk menyelamatkan Credit Suisse, eksekutif UBS telah mula cuba mengatasi risiko dan menjual pelabur atas faedah perkahwinan senapang patah. Begini cara bank Switzerland itu boleh membentuk semula unit saingannya yang tidak berfungsi dalam pengambilalihan yang akan mewujudkan bank keempat terbesar di dunia berdasarkan aset.

Berehat dari berita

Daripada politik makanan dan asal usul masa kepada perang ke atas Ukraine dan realiti fiksyen jenayah, Festival Sastera Oxford Hujung Minggu FT tahun ini menawarkan ratusan acara yang merangsang dan merangsang pemikiran. Edisi ke-26 bermula 25 Mac hingga 2 April.

Sumbangan tambahan oleh Gordon Smith dan Emily Goldberg

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

singapore togel result

pengeluaran angka sydney

totobet syd

totobet hongkong hari ini

pengeluaŕan hk