site

FirstFT: Netanyahu tunduk kepada tekanan awam berikutan protes besar-besaran

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Selamat Pagi.

Kerajaan kanan Benjamin Netanyahu tunduk kepada tekanan awam pada hari Isnin, menangguhkan rancangan yang dipertikaikan sengit untuk merombak badan kehakiman Israel.

Kemunduran itu berlaku selepas protes terbesar dalam lebih sedekad meletus di Israel petang Ahad, menjerumuskan negara itu ke dalam krisis politik terburuk dalam beberapa tahun. Penolakan umum berlaku di seluruh ekonomi, dengan pelabuhan, rangkaian pusat beli-belah, dan persatuan perubatan mengumumkan mogok.

Pergolakan besar-besaran bermula selepas timbul berita bahawa Netanyahu telah memecat menteri pertahanannya Yoav Gallant, yang menggesa supaya rombakan kehakiman digantung.

Rombakan itu akan memberi kerajaan Netanyahu dan sekutunya lebih kawalan ke atas pelantikan hakim dan mengehadkan keupayaan mahkamah atas untuk membatalkan undang-undang. Penyokong berkata perubahan itu diperlukan untuk mengekang badan kehakiman berhaluan kiri aktivis, manakala pengkritik melihat baik pulih sebagai ancaman asas kepada semak dan imbang Israel.

Medan pertempuran utama adalah mengenai pembaharuan kehakiman, tetapi ramai yang mengatakan ia adalah perjuangan atas sifat Israel sendiri dan memilih antara negara sekular berbanding negara yang lebih konservatif.

Berikut adalah beberapa acara lain yang perlu anda ketahui tentang hari ini:

  • Forum Boao untuk Asia: Forum Boao antarabangsa tahunan bermula di pulau Hainan di China hari ini. Forum ini dimodelkan pada Forum Ekonomi Dunia di Davos dan menarik ratusan pelabur dan pemimpin asing ke China.

  • Kegawatan bank: Jawatankuasa kongres AS akan menyiasat pengawal selia kewangan hari ini dan Rabu berhubung peranan mereka dalam kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank. Di seberang Atlantik, gabenor Bank of England Andrew Bailey akan menghadapi soalan daripada Ahli Parlimen pada Jawatankuasa Perbendaharaan mengenai pembelian oleh HSBC Silicon Valley Bank UK.

  • Pendapatan korporat: Pembuat kenderaan elektrik China BYD akan menerbitkan keputusan tahunan hari ini. Bank pelaburan Jefferies dan pembuat cip AS Micron akan menerbitkan keputusan suku tahunan.

Apakah pendapat anda tentang FirstFT hari ini? Beritahu kami di firstft@ft.com. Terima kasih untuk membaca.

Lima lagi cerita teratas

Dalam keterangan yang dikeluarkan menjelang pemanggangan yang dijangkakan mengenai kegagalan SVB oleh penggubal undang-undang AS pada hari Selasa, Michael Barr, naib pengerusi penyeliaan Fed, mengkritik ‘model perniagaan tertumpu’ bank itu © Bloomberg

1. Pegawai tertinggi Fed meletupkan SVB runtuh sebagai “kes salah urus buku teks,” berkata bank pusat AS telah diberi taklimat mengenai masalah di Silicon Valley Bank pada pertengahan Februari. Michael Barr, naib pengerusi penyeliaan Fed, mencadangkan pengetatan peraturan perbankan dan berkata pengawal selia AS bersedia untuk campur tangan sekali lagi jika perlu.

2. Saudi Aramco mengukuhkan hubungan China dengan dua perjanjian penapisan, meningkatkan kontrak syarikat minyak negara dengan Beijing sehingga 690,000 b/d. Perjanjian itu dibuat apabila Rusia mengambil bahagian dalam pasaran import minyak terbesar Arab Saudi.

3. Hungary meluluskan keahlian Nato Finland pada hari Isnin dalam tanda terbaru perdana menteri Viktor Orbán perlahan-lahan berpaling dari Rusia apabila faedah ekonomi hubungan mereka semakin pudar.

4. Jutawan Alibaba Jack Ma telah membuat lawatan awam yang jarang berlaku ke tanah besar China selepas menghabiskan sebahagian besar beberapa tahun yang lalu tinggal di luar negara. Ma menghabiskan lebih sedikit masa di China berikutan tindakan keras kerajaan terhadap sektor teknologi pada 2020. Lawatan itu boleh menjadi petanda bahawa usaha pegawai kerajaan tempatan untuk memperluaskan cawangan zaitun kepada syarikat Ma membuahkan hasil.

  • Penerbangan modal: Walaupun Jack Ma mungkin hangat ke China lagi, kehilangan usahawan Bao Fan baru-baru ini menunjukkan kebimbangan masih kekal tentang sikap negeri terhadap perniagaan, tulis Henny Sender.

5. Harita Nickel mengumpul $660 juta dalam IPO terbesar Indonesia tahun ini dalam ujian utama keyakinan pelabur antarabangsa ketika negara itu cuba membangunkan rantaian bekalan kenderaan elektrik. Indonesia ialah pasaran penyenaraian kedua terbesar di Asia dan memegang rizab nikel terbesar di dunia, logam penting untuk peralihan tenaga.

Bacaan Besar

Seseorang memegang senaskhah majalah yang melaporkan kes Mahsa Amini

Muka depan majalah Mahsa Amini, yang kematiannya dalam tahanan polis tahun lalu mencetuskan demonstrasi di lebih 150 bandar dan pekan di Iran © Atta Kenare/AFP/Getty Images

Secara luaran, rejim Islam Iran menunjukkan keyakinan bahawa ia telah mengemudi kekacauan negara baru-baru ini. Tetapi di bawah permukaan, kemarahan yang mengilhamkan protes di seluruh negara masih membuak-buak. Persoalannya ialah sama ada kumpulan tegar ideologi yang berkuasa akan membenarkan perubahan yang diyakini penganalisis adalah harapan terbaik mereka untuk mengelakkan lebih banyak pergolakan.

Kami juga sedang membaca. . .

  • Pelajaran untuk Deloitte: China memberitahu Deloitte untuk “mempelajari pengajaran” selepas mengeluarkan rekod denda terhadap firma perakaunan itu ketika negara itu meningkatkan pemeriksaan juruaudit dan cuba menghapuskan risiko dalam sistem kewangannya.

  • Kekurangan dolar Iraq: Percubaan untuk mengawal krisis mata wang Iraq telah mengurangkan bekalan dolar, memburukkan lagi inflasi, dan memburukkan lagi kesukaran bagi rakyat Iraq yang tidak mempercayai mata wang mahupun institusi negara. Krisis itu menggariskan kerapuhan ekonomi Iraq yang bergantung kepada minyak 20 tahun selepas pencerobohan yang diketuai AS.

  • Pendapat: “Tinju bayangan” antara China dan Jepun ke atas Ukraine mendasari trend yang lebih luas, tulis Gideon Rachman. Penggabungan persaingan geopolitik di Asia dan Eropah mempunyai gema yang mengganggu pada tahun 1930-an.

Carta hari ini

Pergerakan ketelusan gaji mendapat momentum di AS dan mengganggu pasaran buruh apabila pekerja mengetahui jumlah pendapatan rakan sekerja mereka. Bagi perniagaan, undang-undang boleh memburukkan lagi pasaran buruh yang sudah ketat yang telah menaikkan gaji.

Berehat dari berita

Daripada kilang coklat kacang ke bar hingga makan kasual Taiwan, Gregory Marchand, chef-pemilik Frenchie, berkongsi dengan FT Globetrotter tempat makan dan minum kegemarannya di Sentier, sebuah poket yang sibuk di arrondissement ke-2 Paris.

Sumbangan tambahan oleh David Hindley dan Tee Zhuo

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

resul togel sgp

keluaran sydney

sidney totobet

data hongkong malam ini

pengeluwaran sgp