site

FirstFT: Saingan Switzerland merayu kepada bankir dan pelanggan Credit Suisse

Selamat Pagi. Artikel ini ialah versi di tapak surat berita FirstFT kami. Daftar ke edisi Asia, Eropah/Afrika atau Amerika kami untuk menghantarnya terus ke peti masuk anda setiap pagi hari minggu

Dengan masa depan Credit Suisse di bawah UBS masih dipersoalkan, pesaingnya dari Switzerland memanfaatkan kekacauan untuk memburu pelanggan dan bankir yang menyaksikan ratusan juta franc dalam bonus dipadamkan oleh pengambilalihan yang didalangi kerajaan.

Julius Baer, ​​Pictet, Lombard Odier, EFG dan LGT adalah antara pengurus kekayaan yang datang untuk menawarkan kestabilan pekerjaan dan pakej daftar masuk yang menarik kepada bankir yang tidak berpuas hati, kata orang yang biasa dengan perbualan itu kepada Financial Times.

“Ini adalah persekitaran yang sangat kompetitif,” kata seorang eksekutif kanan di lima bank Swiss teratas yang sedang berunding dengan individu di Credit Suisse. “Semua yang UBS tawarkan adalah lima tahun ketidakamanan.”

Ramai pekerja Credit Suisse menjangkakan pemberhentian kerja yang berubah-ubah apabila UBS mengintegrasikan saingannya yang sudah tidak berfungsi. Seorang ahli lembaga pengarah di saingan lain berkata dia tahu tentang keseluruhan pasukan Credit Suisse sehingga 15 orang mencari jalan keluar.

Di luar pihak bank yang terpaksa memasuki pasaran pekerjaan, kesan daripada pengambilalihan telah menyebabkan beberapa pelabur mempersoalkan masa depan bon peringkat 1 tambahan, kelas hutang bank berisiko yang dicatat oleh pengawal selia Switzerland sebagai sebahagian daripada perjanjian penyelamatan Credit Suisse.

Greg Peters, ketua pegawai pelaburan bersama pendapatan tetap PGIM, berkata ia “selama-lamanya menjejaskan keupayaan untuk menerbitkan AT1” yang kini menghadapi “penetapan harga premium risiko berterusan”, manakala Stephen Ehrenberg, pengurus portfolio untuk kumpulan pendapatan tetap gred pelaburan Barings , memberi amaran bahawa bank yang lebih kecil akan dihadkan oleh kos yang lebih tinggi, yang boleh membawa kepada pasaran tersegmen.

Berikut ialah perkara lain yang saya pantau hari ini:

  • Belanjawan UK: Canselor Jeremy Hunt mengambil soalan daripada Ahli Parlimen dalam Jawatankuasa Perbendaharaan mengenai Belanjawan musim bunganya.

  • Data ekonomi: GfK menerbitkan kajian iklim penggunanya untuk Jerman dan Perancis mempunyai data keyakinan pengguna untuk bulan ini.

Apakah pendapat anda tentang FirstFT hari ini? Beritahu kami di firstft@ft.com. Terima kasih untuk membaca.

Lima lagi cerita teratas

Ketua JPMorgan Chase Jamie Dimon © Reuters

1. EKSKLUSIF: Ketua JPMorgan Jamie Dimon akan dilucutkan jawatan dalam tuntutan mahkamah Jeffrey Epstein berhubung keputusan banknya untuk mengekalkan pesalah seks yang lewat sebagai pelanggan, kata orang yang mengetahui perkara itu. Pemendapan bersumpah akan diadakan secara tertutup pada bulan Mei.

2. Pembaharuan Benjamin Netanyahu mencetuskan tindak balas di AS daripada beberapa penyokong Israel yang paling bersemangat di sana. Inilah sebabnya mengapa kumpulan Yahudi Amerika yang pelbagai politik yang telah menjadi bahagian teras strategi keselamatan Israel kini berasa goyah.

  • Pandangan FT: Dalam perjuangan untuk jiwa Israel, penarikan diri dan bukan sekadar jeda pada pembaharuan kehakiman harus menjadi permulaan, tulis lembaga editorial FT.

  • Pendapat: Bahagian Israel mengalihkan perhatiannya daripada krisis luar yang mengancam untuk mewujudkan ribut yang sempurna, tulis bekas duta AS ke Israel Martin Indyk.

3. Kerajaan UK “sangat tidak bersedia” untuk kesan pemanasan global, meninggalkan sektor penting termasuk pertanian terdedah walaupun pelepasan dikurangkan, penasihat iklim bebasnya telah memberi amaran. Berikut adalah kegagalan yang dikenal pasti oleh Jawatankuasa Perubahan Iklim.

4. Gergasi teknologi telah memotong peranan menyelia isu etika sekitar AI, membawa kepada kebimbangan tentang keselamatan teknologi baharu kerana ia diterima pakai secara meluas merentasi produk pengguna. Baca lebih lanjut mengenai langkah di Microsoft, Meta dan Google.

  • Lebih Teknologi Besar: Selepas berbulan-bulan kelewatan, Apple melancarkan perkhidmatan “beli sekarang, bayar kemudian” di AS semalam, mencabar penyandang termasuk Klarna dan Affirm.

5. Kepuasan awam terhadap NHS telah menjunam ke paras terendah dalam tempoh 40 tahun pada 29 peratus, tahap paling teruk sejak Tinjauan Sikap Sosial British mula merekodkan pandangan orang ramai terhadap perkhidmatan kesihatan yang dibiayai oleh pembayar cukai. Ketidakpuasan hati juga berada pada tahap tertinggi sepanjang masa, meningkat dua kali ganda sejak 2020.

Bacaan Besar

© FT komposit

Dalam kisah kompleks yang dikesan melalui kapal hantu, syarikat shell, rangkaian triad, saluran pembiayaan bawah tanah dan hubungan keluarga yang luas, FT menyiasat penyeludupan minyak Korea Utara, memberi penerangan baru tentang bagaimana diktator Kim Jong Un telah menyokong ekonomi Pyongyang yang hancur melalui risikan yang keruh dan operasi pembiayaan di Hong Kong dan Macau.

Kami juga sedang membaca. . .

  • Bayar atau pemadaman: Strategi oleh peniaga untuk mengendalikan tempoh bekalan tenaga yang ketat bukanlah perkara baru, tulis Helen Thomas, dan menimbulkan persoalan sama ada UK ditahan untuk menebus dalam pasaran kuasa.

  • Persimpangan Crypto: Masanya telah tiba untuk industri perbankan membuat pilihan yang sukar pada aset digital, tulis Brooke Masters.

  • Ireland Utara: Salah satu masalah yang sepatutnya diselesaikan oleh perjanjian Windsor – kelumpuhan politik selama berbulan-bulan di rantau ini – kekal sukar diatasi seperti biasa.

Carta hari ini

Mengapa, 15 tahun selepas bermulanya krisis kewangan terakhir, mungkin kita melihat krisis kewangan yang lain? Sama ada tempoh kadar faedah sangat rendah yang dikenakan oleh bank pusat mahupun kultus bailout tidak memberikan jawapan yang lengkap, tulis Martin Wolf. Jadi siapa, atau apa, yang harus dipersalahkan?

Berehat dari berita

Dua kali berkahwin, dan paling dikenali melalui gambar parti dalam tabloid Sepanyol, Marta Ortega Pérez telah kerap diketepikan oleh media chauvinis sebagai sosialit yang suka mempamerkan diri. Tetapi tiada seorang pun di Inditex dan Zara, yang diasaskan bersama oleh bapanya, kecewa apabila dia mengambil alih sebagai pengerusi bukan eksekutif tahun lepas. Baca wawancara eksklusif HTSI dengannya mengenai penggantian, kemampanan dan jualan.

©David Sims

Sumbangan tambahan oleh Amanda Chu dan David Hindley

Pengurusan aset — Ketahui kisah dalaman penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca dan ingat anda boleh menambah FirstFT pada myFT. Anda juga boleh memilih untuk menerima pemberitahuan tolak FirstFT setiap pagi pada apl. Hantar cadangan dan maklum balas anda kepada firstft@ft.com

resulut sgp

totobet sdy

togel hari ini sidney

angka hk

totobet result sgp