site

Guru di England menuntut sistem pemeriksaan ‘sihat dan adil’

Apabila inspektorat pendidikan Ofsted datang ke Bishop Stopford pada Jun lalu, guru besar Jill Silverthorne optimis. Sekolah itu, di Midlands, sebelum ini telah dinilai cemerlang. Jadi apabila pemeriksa menilai ia “memerlukan penambahbaikan” selepas lawatan dua hari, ia adalah satu kejutan.

“Hancur adalah perkataan,” kata Silverthorne. “Pemeriksaan itu terasa negatif, seperti kekuatan kami nampaknya tidak penting.”

Dia tidak bersendirian dalam kekecewaannya. Guru besar telah lama mengkritik Ofsted kerana menumpukan tekanan yang tidak terurus dan pertimbangan yang tidak adil terhadap pemimpin sekolah.

Berita tentang bunuh diri guru besar Ruth Perry pada Januari berikutan laporan kritikal oleh badan pemerhati telah mencetuskan gelombang kemarahan minggu ini. Pengkritik rejim pemeriksaan berkata ia merosakkan sistem pendidikan yang diwujudkan untuk diperbaiki.

Ia telah menimbulkan perdebatan mengenai peranan pengawal selia masa depan dengan beberapa guru menggesa badan itu membatalkan sistem penggredannya, meletakkan nilai yang lebih tinggi pada kesejahteraan kakitangan atau digantung.

“Empangan telah pecah,” kata Andrew Morrish, pengasas Headrest, sebuah organisasi yang menyediakan sokongan untuk guru besar. “Tiada muhibah dalam sistem sekarang.”

Ditubuhkan pada 1992, Ofsted ialah badan kerajaan yang memeriksa dan mengawal selia pendidikan Inggeris, daripada taska kepada penyedia latihan dan agensi pengasuh. Nazir melawat sekolah rendah dan menengah setiap empat tahun. Laporan mereka disertakan dengan pertimbangan ringkas: cemerlang, baik, memerlukan penambahbaikan atau tidak mencukupi.

Sekolah yang dinilai rendah tertakluk kepada pemeriksaan lanjut atau, dalam beberapa kes, keperluan untuk menyertai kumpulan sekolah yang dipanggil amanah akademi, yang selalunya bermaksud perubahan dalam kepimpinan.

Kerajaan telah mempertahankan peranan penting Ofsted dalam mengekalkan standard pendidikan. Jabatan Pendidikan berkata pengawal selia memainkan “peranan penting” dalam memastikan kualiti dan melindungi keselamatan kanak-kanak.

Bekas ketua Ofsted Sir Michael Wilshaw minggu ini memberitahu BBC bahawa “sebahagian besar” sekolah mengalu-alukan pemeriksaan, yang menyokong mereka untuk bertambah baik dan telah bertindak sebagai “mendorong” kepada peningkatan standard dalam tempoh 30 tahun yang lalu.

Sir Michael Wilshaw, bekas ketua pemeriksa Ofsted, pada 2012 © John Stillwell/PA

Tetapi sesetengah guru besar mengatakan mereka takut “mendapat panggilan” memberitahu mereka tentang pemeriksaan.

Alan Lee, ketua eksekutif Bedfordshire Schools Trust, yang mengendalikan 10 sekolah di England, berkata minggu ini dia telah menerima lawatan Ofsted yang “positif dan mengesahkan”. Beliau menambah ini juga boleh menjadi “keras” dan mempunyai “impak buruk yang besar terhadap kerjaya dan kehidupan”.

Morrish berkata ramai guru besar yang disokongnya menyifatkan laporan sebagai subjektif, tidak mewakili dan sukar untuk dirayu.

Sesetengah pakar pendidikan mengakui kebimbangan sedemikian bukanlah perkara baru. “Terdapat kebimbangan sejak sekian lama mengenai kesahihan pertimbangan Ofsted,” kata Natalie Perera, ketua eksekutif Institut Dasar Pendidikan, sebuah badan pemikir.

EPI telah mendapati bahawa sekolah dengan risiko gred negatif menjadi “terperangkap” dalam prestasi yang lemah, kerana mereka menjadi kurang menarik kepada guru dan pelbagai keluarga.

Tekanan itu ditambah lagi dengan keletihan yang disebabkan oleh tekanan pandemik Covid, pengurangan pembiayaan kerajaan dan mogok pengajaran.

Menurut Yayasan Penyelidikan Pendidikan Kebangsaan, sebuah badan pemikir, kekosongan guru telah meningkat hampir dua kali ganda sejak sebelum wabak itu. Silverthorne berkata tekanan pemeriksaan adalah faktor pemimpin sekolah mempertimbangkan untuk meninggalkan profesion itu.

Tahun ini, ketegangan telah memuncak selepas pembalikan pengecualian lama terhadap sekolah “cemerlang” yang diperiksa menyebabkan banyak yang dilawati semula selepas tempoh yang panjang. Beberapa, seperti Bishop Stopford, telah diturunkan dengan ketara.

Ini adalah kes di sekolah Ruth Perry, Caversham Primary. Dianggap cemerlang pada 2009 dan dikecualikan selama 13 tahun, pemeriksaannya pada November mengatakan ia “menyambut dan bersemangat”. Walau bagaimanapun, ia juga mengenal pasti isu perlindungan, dalam bidang seperti pemeriksaan kakitangan atau penyeliaan dalam rehat kanak-kanak, yang menjejaskan keselamatan. Sekolah itu dinilai tidak mencukupi.

Selepas Perry mengambil nyawanya sendiri pada Januari berikutnya, keluarganya berkata dalam satu kenyataan bahawa kematiannya adalah akibat daripada “tekanan yang tidak dapat diterima” daripada Ofsted.

Walaupun punca bunuh diri adalah rumit dan laporan koroner berterusan, kematian Perry telah mengejutkan. Minggu ini, tiga daripada empat kesatuan pengajar UK meminta pemeriksaan Ofsted digantung dan semakan rasmi dijalankan.

Unions berkata proses akauntabiliti Ofsted mesti lebih mengutamakan kesejahteraan kakitangan, kurang menghukum dan menggantikan gred “tumpul” yang diberikan kepada sekolah dengan kad laporan yang lebih bernuansa, idea yang disokong oleh parti Buruh.

Amanda Spielman, ketua pemeriksa Ofsted, pada hari Jumaat berkata perdebatan mengenai penghapusan sistem penggredan adalah “sah” tetapi berdiri teguh dengan pemeriksaan dalam bentuk semasa mereka, mengatakan gred adalah “ringkasan yang boleh diakses tentang kekuatan dan kelemahan sekolah”. Dia menambah bahawa menghentikan pemeriksaan tidak akan menjadi “kepentingan terbaik” kanak-kanak.

Dalam perlepasan yang telah dijadualkan, dia akan meninggalkan jawatannya pada penghujung tahun, dengan penggantinya menghadapi perjuangan yang sukar untuk mendapatkan semula kepercayaan guru besar.

“Sudah tiba masanya untuk mengambil stok dan berubah ke arah yang lebih baik. Saya untuk satu ingin menyumbang kepada reka bentuk sistem yang sihat dan adil, “kata Silverthorne.

result sp

lihat pengeluaran sydney

pengeluaran sdy

hk totobet

totobet data singapura