site

Hapuskan penggredan Ofsted dan benarkan guru mengajar

Penulis ialah penyunting penyumbang FT dan pengasas bersama Sekarang Ajar

Isnin lalu, seorang guru besar sekolah rendah membuat Twitter dan mengisytiharkan bahawa pemeriksa Ofsted, yang dijadualkan pada hari berikutnya, tidak akan dibenarkan masuk. Dia menjemput guru di mana-mana untuk menyertai protes sebagai solidariti dengan Ruth Perry, ketua sekolah rendah yang baru-baru ini mengambil sendiri. kehidupan — keluarganya mengaitkannya dengan pemeriksaan Ofsted yang menurunkan taraf sekolahnya daripada cemerlang kepada tidak mencukupi.

Walaupun bantahan besar-besaran itu telah dibatalkan dan pemeriksa dengan sewajarnya mengakui, keputusan dalam talian adalah mengecam dan sebulat suara. Tamatkan pemeriksaan! End Ofsted! — segala yang dimarah oleh guru seolah-olah menjadi jelas dalam kematian tragis itu.

Pagi itu saya berada di pawagam di pusat membeli-belah tempatan bersama pelajar peringkat A saya untuk semakan pengajian perniagaan. Pada skrin adalah soalan. Yang manakah yang ganjil: a) gaji b) keadaan bekerja c) penyeliaan atau d) kerja bermakna?

Kebanyakan pergi untuk kerja yang bermakna, menyedari bahawa yang lain adalah “faktor kebersihan”, yang dikenal pasti oleh ahli psikologi Amerika Frederick Herzberg sebagai keperluan asas yang, jika tidak mencukupi, melemahkan semangat kita dan membuatkan kita ingin berhenti. Kerja yang bermakna, sebaliknya, adalah pendorong — ia membuatkan kita berusaha lebih gigih.

Jadi inilah kami: rakan sekerja saya dan saya dikelilingi oleh remaja dalam legging dan hoodie pada hari yang gembira dan produktif, bukti nyata motivator itu. Seperti setiap guru yang pernah saya temui, kami seronok dengan tanggungjawab kami (kebanyakan mereka, kebanyakan masa). Kami fikir membantu mereka belajar adalah sama bermakna dengan pekerjaan.

Namun profesion itu berada dalam keadaan yang menyedihkan. Menurut angka baharu daripada badan penyelidikan NFER, pengambilan sekurang-kurangnya 20 peratus di bawah sasaran dalam banyak mata pelajaran, dengan kekosongan dijalankan pada dua kali tahap pra-Covid. Lebih teruk lagi, hampir separuh daripada guru sedia ada merancang untuk keluar dalam tempoh lima tahun.

Faktor kebersihan semuanya bertambah buruk secara serentak. Pemotongan gaji sebenar dan beban kerja yang mustahil telah menyebabkan guru mogok. Pemotongan belanjawan dalam perkhidmatan lain telah menyebabkan kanak-kanak yang terdedah tetapi tidak disokong, menjadikan kami pekerja sosial de facto. Krisis pemeriksaan ini kelihatan seperti yang terakhir.

Semasa menyertai profesion saya diajar untuk takut dengan Ofsted. Di sekolah-sekolah terdahulu, saya mengisi hamparan kurikulum yang tidak berkesudahan dengan tepat seperti yang diyakini oleh inspektorat — tiada pembangkang yang menyerbu — dan melihat penyelia pulang ke rumah setiap hujung minggu untuk melengkapkan folder “Ofsted-sedia”. Saya telah melalui “mocksteds” – mahal, tekanan dan lebih ganas daripada perkara sebenar – direka untuk meyakinkan pemimpin sekolah yang tertekan bahawa mereka bersedia.

Di sekolah saya sekarang, panggilan itu datang tidak lama dahulu: Inspektor Ofsted sedang dalam perjalanan. Pada waktu makan tengah hari, salah seorang bekas pelajar saya yang keenam bertanya mengapa gurunya bertindak begitu aneh. Kerana kami merasakan pekerjaan kami berada dalam talian, saya ingin katakan. Kerana jika kita mendapat layanan yang sama seperti Cikgu Perry, ia akan menjadi bencana kepada sekolah. Kerana kami berasa dihakimi, di belakang dan letih — tetapi sedang mencuba yang terbaik.

Saya berani mengatakan saya bertindak agak pelik apabila inspektor itu meletakkan dirinya di belakang kelas saya dan mula mencatat nota dengan cara yang tidak menentu. Pada akhirnya, ia tidak berlaku. Proses itu dirasakan profesional, soalan yang munasabah dan maklum balas yang adil. Apabila difikirkan semula, saya berasa takut dan kebencian berpunca daripada pemeriksaan itu sendiri, berbanding karut meringkaskan sekolah yang kompleks dalam satu gred — dengan begitu banyak yang dipertaruhkan.

Mewujudkan persaingan sengit antara sekolah mungkin (atau mungkin tidak) telah meningkatkan standard untuk pelajar. Tetapi di banyak sekolah ia telah menyukarkan kehidupan guru, terutamanya yang senior. Sekolah bersungguh-sungguh untuk memperoleh gred Ofsted terbaik dan menduduki tempat teratas liga, tetapi sekolah yang menjadikannya boleh menjadi tempat yang sukar untuk ditanggung: kilang hierarki dan gila kerja.

Di sekolah yang terkenal ini, di mana pelajar mendapat keputusan peperiksaan yang mempesonakan, guru yang berhenti selalunya bukan yang paling teruk, tetapi yang terbaik. Semakin mereka dinaikkan pangkat, semakin mereka berada dalam barisan api. Seorang guru muda cemerlang yang saya latih baru-baru ini berkata bahawa dia iri hati kepada saya — bukan kerana gaya pengajaran saya yang tidak dapat ditandingi, tetapi kerana kedudukan saya yang teguh di tangga terbawah tangga kerjaya. Saya terlalu muda untuk terpengaruh dengan Ofsted atau bertanggungjawab untuk perkara di luar kawalan saya. Saya tidak bergantung sepenuhnya kepada gaji mengajar saya jadi mampu menahan kenaikan gaji yang datang dengan kenaikan pangkat. Saya sebahagian besarnya kebal daripada faktor kebersihan — dan dibiarkan bebas untuk menikmati kadar pulangan purata pengajaran ke Tahun 11 saya.

Mengubah faktor kebersihan adalah sukar. Kerajaan tidak gemar mencari wang tambahan. Mengurangkan beban kerja juga tidak mudah. Tetapi menghapuskan gred Ofsted akan membolehkan guru mengingatkan diri mereka sendiri mengapa mereka menyertai profesion: demi pelajar mereka yang hebat (dan menjengkelkan), bukan lencana yang mengatakan “cemerlang”.

rsult sgp

pengeluaran sydney kemarin

togel sydney

hk totobet

pengeluaran singapura hari ini