site

HMRC memenangi rayuan cukai Eamonn Holmes beberapa hari selepas kekalahan Lineker

Penyiar Eamonn Holmes telah kalah dalam rayuan terhadap bil cukai berhubung kontrak pekerjaannya dengan ITV apabila dia membentangkan rancangan pagi utamanya Pagi ini.

Holmes membantah tuntutan daripada HM Revenue & Customs, yang pertama kali didengar di Dewan Cukai Tribunal Peringkat Pertama pada Jun 2018, bahawa kontrak yang dipegang antara syarikat perkhidmatan peribadinya, Red White dan Green Limited, dan ITV telah menyamai hubungan pekerjaan, bukannya diri sendiri. -pekerjaan.

Jumlah cukai yang dipertaruhkan bukan dalam penghakiman, tetapi dokumen menunjukkan dia menginvois ITV untuk kira-kira £1.55 juta antara 2011 dan 2015. Para hakim bersetuju dengan HMRC bahawa sifat kontrak Holmes bermakna dia secara efektif adalah seorang pekerja ITV, dengan cukai pendapatan dan insurans negara yang perlu dibayar.

Keputusan oleh Tribunal Atas dibuat beberapa hari selepas penyiar sukan Gary Lineker memenangi rayuan cukai £4.9 juta terhadap HMRC. Bintang media hanyalah dua daripada sebilangan besar kontraktor yang terperangkap dalam desakan kerajaan untuk membanteras apa yang dipanggil “pekerja yang menyamar”, yang mengenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka melalui sebuah syarikat. Dalam dekad yang lalu, menteri telah mengetatkan peraturan, dikenali sebagai IR35, yang mengawal status cukai kontraktor dan menentukan sama ada mereka adalah pekerja atau tidak.

Sesetengah pakar cukai melihat keputusan untuk Holmes sebagai tidak adil kerana ia berbeza dengan penyampai lain yang telah melawan kes serupa — dan memenangi rayuan mereka, termasuk penyampai ITV Lorraine Kelly, Wanita Longgar penyampai Kaye Adams dan penyampai TV dan radio Adrian Chiles.

“Saya sebenarnya fikir keputusan keseluruhan untuk Holmes adalah salah,” kata Dave Chaplin, ketua eksekutif syarikat pematuhan cukai IR35 Shield. Beliau menambah bahawa kesukarannya ialah peraturan tribunal peringkat atasan tidak membenarkan bukti baharu diperkenalkan — hanya rayuan mengenai perkara undang-undang boleh didengar.

Tim Stovold, ketua cukai di firma perakaunan Moore Kingston Smith, menyatakan bahawa kes Holmes mempunyai persamaan dengan pakar ragbi Sky Sports, Stuart Barnes, yang memenangi kesnya.

“Walaupun kes ini mempunyai beberapa persamaan, mereka mempunyai hasil yang sangat berbeza meninggalkan banyak ketidakpastian untuk pekerja yang bekerja sendiri,” kata Stovold.

“Untuk menghapuskan ketidakpastian ini, kerajaan harus menyemak semula idea ujian berkanun pekerjaan, yang boleh ditentukan secara objektif untuk menjadikan rejim IR35 berfungsi dengan pasti buat kali pertama dalam tempoh lebih 20 tahun.”

Lineker memenangi kesnya terhadap HMRC, dengan Hakim John Brooks memutuskan bahawa kerana dia mempunyai kontrak langsung dengan kedua-dua penyiar itu, peraturan IR35 tidak akan digunakan untuknya.

Kes Lineker adalah luar biasa kerana dia mengikat kontrak melalui perkongsian am, bukan syarikat berhad, jadi dia telah membayar cukai pendapatan yang tinggi. Sekiranya dia ditangkap oleh peraturan IR35, dia terpaksa membayar lebih dalam insurans negara.

“Kes undang-undang seperti Gary Lineker adalah sangat mahal untuk HMRC dijalankan, jadi menetapkan peraturan yang mengutip jumlah cukai yang betul dan lebih mudah untuk difahami adalah penting,” kata Penny Simmons, pengarah undang-undang Pinsent Masons, sebuah firma guaman.

“Hakikat bahawa terdapat begitu banyak kes berprofil tinggi melalui sistem tribunal menunjukkan bahawa masih terdapat terlalu banyak ketidakpastian tentang bagaimana bidang cukai ini berfungsi,” tambahnya.

sgp resul

pengeluaran sydne

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

togel hari ini hongkong yang keluar 2021

totobet sgp hari ini