site

Humza Yousaf akan bergelut untuk membuang mood SNP yang merosot

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Inside Politics memenangi “surat berita terbaik” di anugerah Wan-Ifra, menjadikan kami surat berita terbaik di Eropah. Sudah tentu, kami tidak akan menjadi apa-apa tanpa pasukan wartawan FT yang hebat, banyak e-mel yang menarik dan membangkitkan pemikiran daripada anda semua, dan, sudah tentu, pelbagai krisis yang diberikan oleh kelas politik UK untuk kami jelaskan dan renungkan. Kami mempunyai beberapa daripadanya dalam nota hari ini.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Saya tidak boleh mengalihkan pandangan saya dari Yousaf

Peter Murrell, yang bulan lalu meletak jawatan sebagai ketua eksekutif parti Kebangsaan Scotland selepas hampir 24 tahun, telah ditangkap semasa siasatan terhadap pembiayaan dan kewangan parti. Mure Dickie mempunyai butirannya.

Walau apa pun yang berlaku seterusnya, urusan itu akan mempunyai sekurang-kurangnya dua akibat yang patut ditonton. Berita itu datang pada hari yang sama bahawa satu lagi tinjauan pendapat, kali ini dari Survationmenunjukkan SNP tergelincir dalam tinjauan pendapat — turun tiga mata peratusan daripada Februari.

(Ya, ini adalah margin pergerakan ralat. Tetapi apabila anda mempunyai beberapa tinjauan pendapat semuanya menunjukkan margin pergerakan ralat ke arah yang sama, itu patut diberi perhatian.)

Ia akan menambah konsensus umum di kalangan ulasan di Holyrood dan di kalangan hampir semua orang di Westminster bahawa parti itu berada dalam kemerosotan yang teruk dan serius. Sekarang, ya, anda mungkin berfikir, bukan tidak munasabah, bahawa SNP masih dalam keadaan sihat memandangkan parti itu telah berkuasa sejak 2007.

Tetapi jangan lupa bahawa tidak ada pilihan raya di Scotland pada pilihan raya umum ini, yang bermakna Humza Yousaf tidak mempunyai peluang luaran untuk mengubah mood muzik di sekeliling kerajaannya. Ini bermakna bahawa pada pilihan raya umum akan datang, perasaan tidak akan “apa yang akan Yousaf buat Keir Starmer lakukan sekiranya parlimen digantung?” tetapi “berapa banyak kerusi yang akan SNP kalah?”

Perubahan dalam muzik mood itu membantu Buruh di Scotland tetapi juga di England dan Wales, di mana ketakutan terhadap apa yang mungkin dilakukan oleh kerajaan Buruh-SNP adalah faktor yang sangat kuat pada tahun 2015, bukan sahaja dalam pertempuran antara Konservatif dan Buruh tetapi antara Konservatif dan Liberal Demokrat juga.

Satu lagi, perubahan yang sama penting ialah ia akan meningkatkan tekanan dalaman yang dihadapi Yousaf untuk mengubah proses dalaman parti dan membukanya kepada penelitian.

Terdapat banyak yang anda boleh kritik secara munasabah tentang penubuhan SNP semasa. Bahawa Menteri Pertama negara telah berkahwin dengan ketua eksekutif parti pemerintah adalah bukti betapa rapat dan tertutupnya bulatan SNP dalam dekad yang lalu. Tetapi projek Alex Salmond-Nicola Sturgeon sangat rapat untuk alasan yang baik.

Satu aset utama yang telah lama dinikmati oleh Buruh Scotland ialah walaupun, ya, beberapa nasionalis Scotland adalah pemikir gaya Ireland yang pro-perniagaan dan ada yang merupakan demokrat sosial ala Scandi, beberapa pangkat dan fail adalah penghalau pengundi.

Sama sekali tidak ada jaminan bahawa SNP yang lebih terbuka secara dalaman tidak akan mengheret parti itu lebih jauh dari era kejayaannya, dan kembali ke arah asal-usulnya yang tidak menarik dan tidak boleh dipilih sebagai “sebuah junta penghukum fizikal dan penghilang keju Kirk-going”, dalam kata-kata mendiang Tom Nairn.

Benton peraturan

Scott Benton, ahli parlimen Konservatif untuk Blackpool South, telah menggantung hukuman sebat parti selepas siasatan menyamar oleh Times mendedahkan bahawa dia berjanji untuk “meminta bantuan” sebagai pertukaran untuk pembayaran daripada pelabur perjudian. Menurut Times, dia menawarkan untuk membocorkan dokumen sulit dan melobi menteri untuk membantu perniagaan mereka dan cuba mengurangkan cadangan pembaharuan kepada industri. Ahli Parlimen telah lama dilarang daripada advokasi berbayar.

Benton berkata pada masa itu dia “bimbang apa yang diminta daripada saya tidak berada dalam peraturan parlimen”, dan selepas mendapat penjelasan daripada pihak berkuasa Dewan Rakyat, dia tidak lagi berhubung dengan pelabur palsu itu. “Saya melakukan ini sebelum dimaklumkan bahawa syarikat itu tidak wujud dan individu yang mendakwa mewakilinya adalah wartawan,” katanya.

Sukar untuk melihat, daripada penulisan Times, bagaimana Benton akan melarikan diri daripada perkara ini tanpa penggantungan 10 hari daripada Dewan Rakyat, yang membawa bersama petisyen penarikan balik dan pilihan raya kecil — satu yang anda akan anggap Buruh akan sangat diutamakan untuk menang. (Untuk lebih lanjut mengenai kelemahan Buruh, rakan sekerja saya Robert Shrimsley menganalisis “kejelasan isyarat” parti dalam ruangan terbarunya.)

Sekarang cuba ini

Ia adalah Paskah, jadi saya memerhatikan tradisi saya yang paling suci: mendengar runut bunyi daripada filem animasi kanak-kanak Putera Mesir pada gelung. Lagu kegemaran saya semasa membesar ialah “The Plagues” (saya adalah seorang kanak-kanak yang tidak sihat) dan ia kekal sebagai lagu yang menonjol.

Nikmati hujung minggu yang panjang, walau bagaimanapun anda menghabiskannya. Kami akan kembali Selasa.

Cerita teratas hari ini

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

resulut sgp

pengeluaran sidni

togelsidney org

hongkong malam ini keluar

totobet.net singapore