site

IMF meluluskan bailout $3bn untuk Sri Lanka

Lembaga IMF akhirnya telah menyokong dana bailout $3 bilion untuk Sri Lanka untuk membantu negara itu menyusun semula hutangnya dan melegakan krisis ekonomi dan sosial yang “malapetaka”.

Perjanjian mengenai bailout, yang pertama kali dipersetujui pada September lalu, dicapai selepas tentangan daripada China, pemberi pinjaman dua hala terbesar negara itu, diatasi awal bulan ini.

Negara itu dilanda kegawatan tahun lalu selepas perang Rusia di Ukraine membawa kepada inflasi yang melambung tinggi dan kekurangan, memburukkan lagi tahun salah urus dan kesilapan dasar.

IMF berkata pada hari Isnin bahawa Sri Lanka telah dilanda teruk oleh “krisis ekonomi dan kemanusiaan yang dahsyat” dan bahawa ia menghadapi cabaran besar “berpunca daripada kelemahan dan kesilapan langkah yang sedia ada”.

Sri Lanka merayu sokongan IMF selepas bekas presidennya meninggalkan negara itu dan meletak jawatan pada Julai lalu berikutan protes jalanan berbulan-bulan.

Perjanjian itu direka untuk membantu menyusun semula hutang awam bernilai $95 bilion – angka yang berjumlah sekitar 130 peratus daripada KDNK – kebanyakannya terhutang kepada kerajaan asing dan pemberi pinjaman komersial, termasuk pemegang bon antarabangsa dan domestik.

Sebagai balasan untuk penyelamatan itu, pihak berkuasa Sri Lanka telah bersetuju dengan reformasi fiskal, monetari dan tadbir urus yang meluas untuk memerangi rasuah dan meningkatkan hasil cukai.

Kristalina Georgieva, pengarah urusan IMF, berkata untuk mengatasi krisis itu memerlukan “pelaksanaan pantas dan tepat pada masanya” program IMF termasuk “pemilikan kukuh” pembaharuan yang dipersetujui antara kakitangan IMF dan pihak berkuasa Sri Lanka.

Sri Lanka akan mendapat satu pengeluaran segera dan lapan pengeluaran berikutnya, setiap satu kira-kira $333 juta, sepanjang program IMF empat tahun.

Pembayaran akan bergantung pada Sri Lanka yang memenuhi syarat program, bermula dengan perjanjian dengan pemiutangnya tentang cara menyusun semula hutang awamnya.

IMF biasanya menjangkakan ini akan selesai sepenuhnya sebelum kajian semula enam bulan pertamanya. Tetapi memandangkan kerumitan hutang Sri Lanka, penganalisis berkata, mencapai persetujuan dengan semua pemiutang boleh mengambil masa 18 bulan.

Walau bagaimanapun, perjanjian awal dengan pemberi pinjaman dua hala dianggap cukup untuk mencetuskan pelepasan tranche kedua.

Pembaharuan termasuk langkah-langkah untuk menangani rasuah dan ketidakcekapan di perusahaan milik kerajaan; melawan inflasi dan membina semula rizab mata wang asing; permodalan semula sektor perbankan; dan merombak sistem cukai, di mana separuh daripada semua pembayar cukai negara membayar kurang daripada 5 peratus daripada pendapatan mereka kepada negeri.

China bersetuju dua minggu lalu untuk menyertai pemiutang dua hala lain, termasuk India dan Jepun, dalam menyokong perjanjian itu.

result sg

pengeluaran hari ini sdy

totobet sydney hari ini

togel hongkonģ hari ini 2021

pengeluaran sgp hari ini