site

Inflasi jatuh meredakan tekanan ke atas bank pusat

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Disrupted Times kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda tiga kali seminggu

Cerita terhangat hari ini

  • Donald Trump akan menyerahkan dirinya kepada pendakwa raya New York Selasa depan selepas dakwaannya yang mencipta sejarah dalam kes wang diam. Berikut ialah penjelasan kami tentang empat penyiasatan berasingan dan pergunungan litigasi yang dihadapi bekas presiden AS.

  • Ekonomi UK berkembang 0.1 peratus pada suku akhir 2022, dan bukannya anggaran awal garis rata. Pelaburan perniagaan bagaimanapun lebih teruk daripada yang difikirkan sebelum ini.

  • Pentadbiran Biden menawarkan pelepasan terhad kepada pembuat kereta yang bimbang akan dibekukan daripada kredit cukai AS baharu untuk kenderaan elektrik, mencadangkan peraturan mengenai mineral bateri yang akan memperluaskan akses kepada subsidi.

Untuk kemas kini berita terkini, lawati kami blog langsung


Selamat petang.

Kejatuhan inflasi di kedua-dua belah Atlantik hari ini memberi sedikit harapan kepada bank pusat bahawa program kadar faedah mereka meningkat, walaupun berlatarbelakangkan kegawatan dalam sektor perbankan, mula membuahkan hasil.

Di AS, indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi teras — tolok inflasi pilihan Rizab Persekutuan — lebih perlahan daripada jangkaan kepada 0.3 peratus pada Februari, daripada 0.5 peratus pada bulan sebelumnya, menjadikan kadar tahunan 4.6 peratus, turun daripada 4.7 peratus sen. Inflasi keseluruhan jatuh kepada 5 peratus daripada 5.3 peratus.

Data zon Euro pagi ini menunjukkan inflasi jatuh mendadak daripada 8.5 peratus kepada 6.9 peratus pada tahun hingga Mac, paras terendah dalam setahun, hasil daripada kos tenaga yang menjunam.

Walaupun kejatuhan tajuk berita adalah lebih curam daripada jangkaan, penganalisis percaya peningkatan inflasi teras, yang tidak termasuk kos tenaga dan makanan yang tidak menentu, ke paras tertinggi baharu sebanyak 5.7 peratus, akan menjadikan ECB gemuk untuk kenaikan selanjutnya dalam kadar.

Corak dalam keadaan individu bercampur-campur. Inflasi jatuh mendadak di Perancis dan Sepanyol tetapi Jerman, ekonomi terbesar blok itu, melaporkan penurunan yang lebih kecil kepada 7.8 peratus, daripada 9.3 peratus bulan sebelumnya. Inflasi tahunan jatuh di 18 daripada 20 negara zon euro, meningkat di Slovenia sahaja dan kekal stabil di Malta.

UK agak ketinggalan, minggu lepas melaporkan pecutan yang tidak dijangka kepada 10.4 peratus pada Februari daripada 10.1 peratus bulan sebelumnya, tahap yang disebut oleh canselor Jeremy Hunt sebagai “sangat tinggi”. Bank of England sebagai tindak balas menaikkan kadar untuk bulan ke-11 berturut-turut kepada 4.25 peratus, diikuti dengan amaran daripada gabenor Andrew Bailey bahawa pergolakan perbankan tidak akan menghalang misinya untuk mengawal inflasi.

Terdapat juga bukti lanjut mengenai krisis kos sara hidup yang teruk di negara itu kerana data baharu menunjukkan harga pasar raya meningkat rekod 17.5 peratus pada Mac, menambah £837 kepada bil tahunan purata isi rumah.

Bank pusat mengalihkan perhatian mereka kepada syarikat menggunakan inflasi yang tinggi sebagai alasan untuk mencungkil harga.

Margin keuntungan syarikat AS tahun lepas mencecah paras tertinggi sejak perang dunia kedua, manakala perniagaan zon euro sejak dua tahun lalu telah menikmati pengembangan terbesar dalam keuntungan sejak krisis kewangan 2008.

Lonjakan dalam keuntungan ini, dalam menghadapi halangan yang sengit akibat pandemik dan perang di Ukraine, dengan masalah berkaitan dalam rantaian tenaga dan bekalan, menyebabkan perkataan baharu diterima dalam kalangan penggubal dasar, ahli ekonomi dan, semakin ramai, orang ramai: kerakusan.

Perlu tahu: ekonomi UK dan Eropah

Perdana Menteri UK Rishi Sunak memuji penyertaan negara itu ke CPTPP Blok perdagangan Asia-Pasifik sebagai peluang penting selepas Brexit, menjadikan eksport untuk produk seperti kereta, jentera, keju dan coklat layak mendapat tarif sifar. Kerajaan menganggarkan perjanjian itu akan meningkatkan KDNK UK sebanyak hanya 0.08 peratus, tetapi berkata ia boleh meningkat jika Thailand dan Korea Selatan kemudiannya menyertai kumpulan itu.

Harga rumah UK jatuh lebih daripada jangkaan 3.1 peratus pada Mac, penurunan tahun ke tahun terbesar sejak 2009.

Carta garis harga Purata, £ '000 menunjukkan harga rumah di UK jatuh lebih daripada jangkaan pada bulan Mac

EU bersetuju kompromi pada sasaran tenaga boleh diperbaharui selepas membuat pengecualian untuk kuasa nuklear dalam sektor tertentu berikutan tekanan daripada Perancis. Sasaran mengikat keseluruhan blok itu untuk tenaga daripada tenaga boleh diperbaharui kini akan menjadi 42.5 peratus menjelang 2030, meningkat daripada 32 peratus. Di UK, kerajaan mengakui yang baharu strategi sifar bersih akan gagal mengurangkan pelepasan yang cukup untuk mencapai sasarannya sendiri.

EU berkata ia memerlukan “alat pertahanan baharu” bagi sektor seperti pengkomputeran kuantum dan kecerdasan buatan untuk mengetatkan pengawasan perdagangan dalam menghadapi China yang semakin tegas.

Perlu tahu: Ekonomi global

China telah mula menyempurnakan matlamat dasar luarnya yang baharu untuk mewujudkan struktur alternatif untuk kerjasama antarabangsa, terutamanya dengan negara membangun, dalam cabaran terbesar kepada perintah dunia pimpinan AS sejak perang dingin. Duta China ke EU memberi amaran tentang “bahaya” mengikuti sekatan perdagangan AS, manakala Jepun menyertai perang cip, menyekat eksport alat semikonduktor.

Sementara itu, data tinjauan baharu menyerlahkan sifat tidak sekata pemulihan Chinaapabila aktiviti perkhidmatan berkembang pada kadar terpantas dalam 12 tahun, manakala pertumbuhan pembuatan perlahan.

Lebih daripada satu perempat daripada pasaran baru muncul ekonomi telah mendapati diri mereka terkunci daripada pasaran bon antarabangsa kerana kekacauan sektor perbankan baru-baru ini mendorong pelabur untuk menjauhi aset yang lebih berisiko.

The Bank Dunia memberi amaran bahawa penyahgandingan teknologi dan sekatan perdagangan daripada perang dingin AS-China memberi kesan kepada penjanaan pengetahuan dan inovasi serta menimbulkan ancaman jangka panjang kepada pertumbuhan di seluruh Asia.

Perlu tahu: perniagaan

Kepanikan perbankan transatlantik telah mencetuskan kemerosotan yang berterusan perjanjian global. Nilai penggabungan dan pengambilalihan turun 45 peratus tahun ke tahun pada suku pertama.

Lex Big Read kami mempertimbangkan soalan: sejauh manakah selamat Bank serantau Amerika? Penjelas ini memperincikan bagaimana kenaikan kadar faedah mendedahkan kelemahan bank. Dan fikirkan untuk bankir di Wall Street: bonus mereka menjunam 26 peratus tahun lepas apabila perjanjian merosot.

Penumpang yang terbang dari London Lapangan Terbang Heathrow berdepan potensi gangguan semasa Easter kerana mogok oleh kakitangan keselamatan. Syarikat penerbangan Eropah secara berasingan memberi amaran tentang gangguan mogok daripada Pengawal trafik udara Perancis, yang bertanggungjawab untuk pesawat terbang di atas ruang udara mereka serta mereka yang menggunakan lapangan terbang Perancis.

Pemberi pinjaman Austria Raiffeisen sedang berbincang untuk menjual cabang perbankan Rusianya. Sebuah mahkamah Switzerland mendapati jurubank di Gazprombank bersalah kerana membantu mencuci berpuluh juta franc yang dikaitkan dengan presiden Rusia Vladimir Putin.

UK berisiko menjadi “syurga untuk penipu”, menurut laporan parlimen. Ia berlaku sehari selepas kerajaan mengumumkan rancangannya untuk menangani jenayah ekonomi, yang mendapat kritikan kuat daripada organisasi anti-rasuah.

Sains bulat

Data genomik sekitar Covid-19 telah tersedia sekali lagi kepada penyelidik yang meneliti kaitan haiwan yang berpotensi dengan wabak asal di China pada 2019.

China telah menjadi pengeluar penyelidikan akademik yang prolifik dengan “kilang kertas” menghasilkan kajian saintifik rekaan. Tetapi, seperti yang dijelaskan oleh Big Read kami, laporan penipuan berisiko akibat dunia nyata yang serius,

Kepunyaan UK Institusi Dirajaorganisasi yang berpangkalan di London yang diasaskan lebih 200 tahun lalu untuk mempromosikan penyelidikan dan pendidikan saintifik, melancarkan semula dengan strategi lima tahun baharu sebagai “rumah untuk sains di mana semua orang akan berasa dialu-alukan”.

Ledakan teknologi dalam produk pengguna mungkin telah berakhir, tetapi kita mungkin berada di ambang era keemasan inovasi digital dan pelaburan dalam industri, tulis kolumnis Rana Foroohar.

Siri podcast Tech Tonic pada revolusi kuantum meneruskan dengan melihat bagaimana teknologi membantu menyelesaikan kesesakan di Pelabuhan Los Angeles.

Dan akhirnya, idea bahawa mungkin ada “saya yang lain”, a doppelgänger atau salinan diri yang sama, telah lama mempunyai pegangan yang kuat pada imaginasi popular. Sebuah buku baru, Anda Maya, menerangkan bagaimana sains mula membawa konsep itu menjadi realiti.

Sesuatu untuk hujung minggu

Silang kata interaktif Hujung Minggu FT akan diterbitkan di sini pada hari Sabtu, tetapi sementara itu, mengapa tidak mencuba silang kata samar hari ini?

Silang kata interaktif pada apl FT

Pelanggan kini boleh menyelesaikan silang kata Daily Cryptic, Polymath dan FT Weekend FT pada apl iOS dan Android

Beberapa berita baik

Empat anak cheetah telah dilahirkan di sebuah Taman negara Indiayang pertama sejak haiwan itu diisytiharkan pupus di negara ini pada 1952.

Mengusahakannya — Temui idea besar membentuk tempat kerja hari ini dengan surat berita mingguan daripada editor kerja & kerjaya Isabel Berwick. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca Disrupted Times. Jika surat berita ini telah dimajukan kepada anda, sila daftar di sini untuk menerima keluaran masa hadapan. Dan sila kongsi maklum balas anda dengan kami di disruptedtimes@ft.com. Terima kasih

result sgphari ini

pengeluaran sidney siang tadi

totobet sidney hari ini

info hk

www.totobet.com singapore