site

Inflasi UK secara tidak dijangka melonjak kepada 10.4% pada bulan Februari

Inflasi UK secara tidak dijangka meningkat pada Februari, menambah tekanan kepada Bank of England untuk menaikkan semula kadar faedah pada mesyuaratnya pada hari Khamis.

Kadar tahunan inflasi harga pengguna meningkat kepada 10.4 peratus pada Februari, kata Pejabat Perangkaan Kebangsaan pada hari Rabu. Itu meningkat daripada 10.1 peratus pada Januari dan lebih tinggi daripada unjuran 9.9 peratus oleh Bank of England dan ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters.

Inflasi teras, yang menghilangkan harga makanan, tenaga, alkohol dan tembakau yang tidak menentu, juga meningkat secara mendadak kepada 6.2 peratus pada Februari, meningkat daripada 5.8 peratus bulan sebelumnya. Itu melebihi jangkaan ahli ekonomi tentang kelembapan kepada 5.7 peratus.

Canselor Jeremy Hunt berkata: “Kejatuhan inflasi tidak dapat dielakkan, jadi kita perlu berpegang pada rancangan kita untuk mengurangkan separuh tahun ini.”

Pasaran kewangan telah menetapkan harga dalam kebarangkalian 62 peratus bahawa Bank of England akan menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas pada hari Khamis.

Ini adalah cerita yang sedang berkembang.

resultado sgp

angka pengeluaran sidney

pengeluaran sdy

keluar hk

toto bet singapura