site

Israel meluluskan rancangan menteri sayap kanan untuk pengawal negara

Kabinet Israel telah meluluskan penubuhan pengawal negara, membuka jalan kepada penubuhan pasukan yang telah lama dituntut oleh menteri keselamatan negara ultranasionalis negara itu, Itamar Ben-Gvir.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berjanji parti Kuasa Yahudi ekstrem kanan Ben-Gvir pasukan itu akan ditubuhkan sebagai sebahagian daripada perjanjian gabungan antara parti mereka selepas pilihan raya parlimen tahun lalu. Tetapi pengkritik telah mengecam badan yang dicadangkan sebagai “militia”.

Kabinet berkata pada hari Ahad bahawa pasukan baharu itu akan menangani “situasi kecemasan negara” sama seperti pada Mei 2021, apabila keganasan meletus di bandar campuran Israel – yang mempunyai populasi Yahudi dan Arab – ketika Israel berperang selama 11 hari dengan militan Palestin. di Semenanjung Gaza.

Ben-Gvir, seorang peneroka yang sebelum ini disabitkan kesalahan menghasut perkauman dan menyokong pertubuhan pengganas, telah lama berhujah untuk mendapatkan pengawal negara, dengan mengatakan ia diperlukan untuk memerangi pelanggaran undang-undang dan mengurangkan tekanan ke atas pasukan polis yang berlebihan.

Walau bagaimanapun, kumpulan hak sivil dan ahli politik pembangkang bimbang ia boleh digunakan untuk menyasarkan rakyat Palestin Israel dan memadamkan perbezaan pendapat politik, dan telah menyatakan kebimbangan tentang prospek kuasa sedemikian menjadi bawahan kepada Ben-Gvir, yang sehingga beberapa tahun lalu menyimpan gambar di rumahnya seorang ketuanan Yahudi yang menembak mati 29 rakyat Palestin di sebuah masjid pada tahun 1994.

Beberapa ratus orang turun ke jalan di Tel Aviv untuk memprotes selepas parti Ben-Gvir menerbitkan butiran cadangannya minggu lalu.

Ayman Odeh, ahli parlimen Arab yang mengetuai senarai Hadash-Ta’al, memberi amaran minggu lalu bahawa rancangan itu akan mewujudkan “militia” yang merupakan “satu lagi ancaman ketara kepada ruang demokrasi”, sambil menambah: “Ia mesti dihentikan.”

Yair Lapid, pemimpin parti pembangkang terbesar negara, Yesh Atid, mengecam pengumuman itu pada Ahad, menuduh kerajaan mempunyai keutamaan “tidak masuk akal” dan membiayai “tentera peribadi samseng” untuk Ben-Gvir.

“Satu-satunya perkara yang menarik [this government] sedang menginjak-injak demokrasi dan memajukan angan-angan melampau orang yang mengkhayalkan,” katanya.

Pesuruhjaya polis Israel Kobi Shabtai juga telah menyatakan kebimbangan, memberi amaran dalam surat kepada Ben-Gvir yang dibocorkan kepada media tempatan bahawa badan baharu itu akan “tidak lain hanyalah pembaziran sumber”, berdasarkan model yang belum diuji dan boleh menjejaskan keselamatan.

Kabinet berkata dalam satu kenyataan pada Ahad bahawa badan baharu itu akan diwujudkan dalam kementerian Ben-Gvir tetapi “tanggungjawab – dan kawalan ke atas – pengawal negara” akan dibincangkan oleh sebuah jawatankuasa yang melibatkan semua agensi keselamatan Israel dan “yang berkaitan. kementerian kerajaan”.

Ia menambah bahawa jawatankuasa itu akan melaporkan dalam tempoh 90 hari dan akan “mencadangkan sama ada pengawal negara akan menjadi bawahan kepada Ketua Polis Israel atau badan lain”.

Kerajaan terdahulu mula menubuhkan pengawal kebangsaan untuk menangani keganasan politik domestik selepas pertempuran pada Mei 2021, tetapi kehilangan kuasa sebelum ia dapat menyelesaikan proses itu.

restul sgp

sydney hari ini

toto sidney 2023

toto bet hk

keluaran semua togel hari ini