site

Israel meluluskan undang-undang baharu yang mengehadkan bila PM boleh disingkirkan daripada jawatan

Parlimen Israel telah meluluskan undang-undang yang mengehadkan keadaan di mana seorang perdana menteri boleh dilucutkan jawatan, menandatangani undang-undang yang pertama dalam siri perubahan undang-undang yang menjadi perbalahan yang telah mencetuskan protes selama berbulan-bulan.

Pindaan itu, diluluskan selepas perdebatan sengit sepanjang malam yang menjangkau awal pagi Khamis, memperhebatkan pertempuran sengit berhubung rombakan kehakiman yang didorong oleh kerajaan sayap kanan Benjamin Netanyahu yang telah menjerumuskan Israel ke dalam krisis politik terdalamnya selama bertahun-tahun.

Pengkritik telah mengecam pindaan pada Khamis sebagai bertujuan untuk melindungi Netanyahu, yang sedang dibicarakan kerana rasuah, daripada disingkirkan daripada jawatan kerana masalah undang-undangnya. Penyokong menafikan perkara ini dan berpendapat peraturan baharu itu diperlukan untuk menghalang “pembatalan” proses demokrasi.

Langkah itu adalah sebahagian daripada satu set perubahan yang lebih luas – termasuk memberi kerajaan dan sekutunya kawalan ke atas pelantikan hakim dan mengehadkan keupayaan mahkamah atas untuk membatalkan undang-undang – yang telah menarik ratusan ribu rakyat Israel ke jalanan dalam protes sejak kerajaan mula mencadangkan mereka pada bulan Januari.

Demonstrasi diteruskan pada hari Khamis, dengan ratusan veteran tentera laut membakar tayar di luar pelabuhan Ashdod, dan penunjuk perasaan menghalang jalan-jalan utama sebagai sebahagian daripada percubaan untuk meningkatkan demonstrasi dan “lumpuhkan” negara selama sehari.

Pegawai kerajaan berkata perubahan itu diperlukan untuk mengekang badan kehakiman aktivis yang telah mendorong agenda berhaluan kiri partisan. Tetapi pengkritik melihatnya sebagai ancaman asas kepada kawalan dan imbangan Israel yang akan menghapuskan perlindungan minoriti, memupuk rasuah dan merosakkan ekonomi.

Undang-undang Israel yang sedia ada membenarkan seorang perdana menteri disingkirkan, tetapi tidak menyatakan keadaan di mana ini boleh berlaku. Peraturan baharu itu menyatakan bahawa seorang perdana menteri boleh disingkirkan hanya atas alasan mental atau fizikal, dan hanya kabinet atau parlimen yang berhak berbuat demikian.

Gali Baharav-Miara, peguam negara Israel, tahun ini memerintahkan Netanyahu supaya tidak terlibat dalam rombakan kehakiman kerajaannya kerana konflik kepentingan yang berpunca daripada perbicaraan rasuahnya, di mana dia menentang dakwaan penipuan, rasuah dan pecah amanah.

Arahan Baharav-Miara dibuat di tengah-tengah spekulasi – yang dinafikannya – bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk mengarahkan Netanyahu untuk mengetepikan, sesuatu yang dia tidak akan dapat lakukan selepas pindaan Khamis.

Netanyahu telah menolak pertuduhan terhadapnya sebagai pemburuan ahli sihir bermotifkan politik, dan menafikan bahawa pembaharuan kehakiman akan memberi kesan kepada situasi peribadinya.

Ofir Katz, ahli parlimen dari parti Likud Netanyahu yang menaja rang undang-undang Khamis, berkata ia akan memberikan “kestabilan”, dengan mengehadkan keadaan di mana seorang perdana menteri boleh disingkirkan di luar kehendak mereka.

Ahli Parlimen pembangkang mengecam perubahan itu. Yair Lapid, ketua Yesh Atid, parti pembangkang terbesar, menuduh gabungan itu mengesahkan “perundangan peribadi yang hina dan korup”. “Rakyat Israel sepatutnya tahu . . . Netanyahu sekali lagi hanya menjaga dirinya sendiri,” katanya.

Avigdor Lieberman berkata partinya Yisrael Beiteinu akan petisyen mahkamah tertinggi Israel untuk membatalkan undang-undang. “Kami tidak akan membenarkan Negara Israel bertukar menjadi monarki keluarga Netanyahu.”

result sgp malam ini

pengeluaran sd

toto sdy

info togel hari ini hk

sgp totobet