site

Israel memansuhkan undang-undang yang mengarahkan pembongkaran empat penempatan Tebing Barat

Parlimen Israel telah memansuhkan undang-undang yang mengarahkan pembongkaran empat penempatan Yahudi di Tebing Barat yang diduduki, dalam satu langkah yang dikecam oleh pengkritik sebagai langkah ke arah pengilhakan wilayah yang menjalar.

Pengundian pada awal pagi Selasa memenuhi matlamat lama ahli parlimen sayap kanan yang mendominasi kerajaan baharu Benjamin Netanyahu dan mahu mewujudkan semula penempatan itu, yang kebanyakan masyarakat antarabangsa anggap haram.

Keputusan itu dibuat di tengah-tengah ketegangan Israel-Palestin yang semakin meningkat, dengan keganasan di Tebing Barat pada tahap tertinggi selama hampir 20 tahun. Israel juga terlibat dalam perbalahan dengan beberapa negara Arab selepas Bezalel Smotrich, menteri kewangan ultranasionalis, mendakwa pada hari Ahad bahawa “tiada rakyat Palestin”.

Di jalanan Israel, pentadbiran Netanyahu berdepan gelombang protes terbesar selama sedekad berhubung rancangan perbalahan untuk melemahkan badan kehakiman.

Israel membongkar empat penempatan di utara Tebing Barat — Homesh, Sa-Nur, Ganim dan Kadim — pada 2005 pada masa yang sama ketika ia berundur dari Semenanjung Gaza, mencetuskan reaksi marah daripada peneroka.

Undi Selasa bermakna fasal yang menghalang warga Israel daripada memasuki atau tinggal di kawasan yang dipindahkan, dan memberi tentera kuasa untuk menyingkirkan sesiapa yang cuba, tidak lagi terpakai kepada empat penempatan itu. Perubahan itu tidak akan menjejaskan Gaza.

Pemimpin peneroka memuji undian itu sebagai “hari yang hebat untuk negara Israel”. Bagaimanapun, Nabil Abu Rudeineh, jurucakap presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas, menyifatkan ia “bertentangan dengan semua resolusi kesahihan antarabangsa”, manakala Gilad Kariv, dari parti Buruh pembangkang Israel, mengecam perubahan itu sebagai “undang-undang pra-pengilhaman”.

“[This is] undang-undang yang akan membawa kepada penubuhan lebih banyak pos haram. Undang-undang yang akan meningkatkan pergeseran ganas dan berdarah antara Israel dan Palestin,” kata Kariv.

Perubahan itu adalah yang terbaharu dalam siri inisiatif kerajaan — yang mula berkhidmat pada Disember dengan peneroka ultranasionalis seperti Smotrich dan Itamar Ben-Gvir memegang jawatan keselamatan penting — yang bertujuan untuk meningkatkan penempatan di Tebing Barat.

Bulan lalu, kerajaan mengumumkan bahawa ia akan menghalalkan secara surut sembilan pos penempatan jauh di Tebing Barat, yang sebelum ini tidak dianggap sah oleh Israel, dan mempromosikan pembinaan beribu-ribu unit perumahan baru.

Inisiatif tersebut mendapat kecaman daripada Antony Blinken, setiausaha negara AS, yang memberi amaran bahawa mereka akan “memburukkan lagi ketegangan dan menjejaskan prospek penyelesaian dua negara yang dirundingkan”.

Tebing Barat membentuk sebahagian besar wilayah Palestin tetapi telah diduduki oleh Israel sejak 1967. Sepanjang setengah abad yang lalu, Israel telah membina lebih daripada 130 penempatan di sana, yang menempatkan kira-kira 700,000 peneroka.

Pada 2005, perdana menteri ketika itu Ariel Sharon berkata bahawa Israel akan berundur dari Gaza dan empat penempatan di utara Tebing Barat, dengan alasan bahawa Israel perlu menyerahkan mereka dalam sebarang perjanjian damai dengan Palestin pada masa hadapan.

Sejak itu peneroka telah berjuang untuk membalikkan keputusan itu, dengan aktivis cuba menuntut semula Homesh, yang mahkamah tertinggi Israel telah memutuskan dibina di atas tanah persendirian Palestin, dengan membina yeshiva haram di tapak tersebut. Mereka telah berulang kali membina semula selepas ia dirobohkan oleh tentera.

Yesh Din, sebuah NGO Israel yang memberikan sokongan kepada rakyat Palestin, berkata bahawa pindaan Selasa adalah “pelanggaran terang-terangan undang-undang antarabangsa dan satu lagi langkah dalam proses pengilhakan yang diketuai oleh kerajaan Israel”.

rrsult sgp

peng sidny

totobet net sidney

hongkong yang keluar malam ini

totobet hari ini