site

Itali berselisih dengan Brussels kerana menggunakan wang EU untuk stadium bola sepak

Rancangan kontroversi Itali untuk meletakkan €55 juta wang EU untuk mengubah suai stadium bola sepak di Florence telah dicabar oleh Suruhanjaya Eropah, menonjolkan perjuangan Rom untuk mencari projek yang sesuai untuk dana pemulihan pandemik blok itu.

Suruhanjaya Eropah juga telah mempersoalkan rancangan kerajaan Itali untuk membina dua kemudahan sukan di Venice, menggunakan tambahan €93.5 juta dana pemulihan Covid-19, yang mana Itali merupakan penerima terbesar dalam blok itu.

Kerajaan Itali berkata lewat pada hari Isnin bahawa Brussels telah menimbulkan persoalan tentang merit membiayai tempat sukan ini, menyumbang kepada kelewatan dalam pengeluaran dana pemulihan €19 bilion seterusnya.

Rancangan untuk menggunakan wang pemulihan sebagai sebahagian daripada €193.4 juta baik pulih stadium Artemio Franchi yang runtuh di Florence, 40,000 tempat duduk — kawasan rumah pasukan bola sepak ACF Fiorentina — sangat dipertikaikan, malah di dalam negara.

“Jika projek itu boleh dibiayai oleh pelabur swasta, mengapa anda menggunakan wang awam?” kata Luciano Monti, seorang profesor ekonomi di Universiti Luiss di Rom. “Sebuah stadium biasanya boleh dibiayai oleh orang persendirian.”

Stadium konkrit bertetulang, yang dimiliki oleh bandar Florence, telah direka dan dibina oleh arkitek dan jurutera awam Pier Luigi Nervi pada tahun 1930-an dan dianggap sebagai keajaiban teknologi pada zamannya. Tetapi struktur usang dan berusia berabad-abad menjadikan rumah yang miskin untuk keperluan kelab bola sepak moden dan peminatnya.

Pemilik Fiorentina, Rocco Commisso, seorang pembesar televisyen kabel AS kelahiran Itali yang membayar €170 juta untuk membeli pasukan itu pada 2019, mahu membina stadium terkini di tapak Franchi dengan perbelanjaannya sendiri.

Tetapi ceramahnya untuk merobohkan struktur terkenal itu – yang digunakan pada halaman pasport Itali – mencetuskan bantahan daripada keturunan Nervi dan pemuliharaan seni bina, yang berkempen supaya Franchi diisytiharkan sebagai mercu tanda budaya negara.

“Ia merupakan stadium moden pertama di dunia — dan monumen seni bina sukan secara amnya,” kata Elisabetta Margiotta Nervi, pengasas bersama Yayasan Pier Luigi Nervi, yang didedikasikan untuk memelihara legasi jurutera.

Pada 2021, kementerian kebudayaan Itali mengisytiharkan tapak usang itu sebagai mercu tanda yang dilindungi — amat mengecewakan Commisso.

“Nampaknya lebih banyak minat untuk memelihara struktur konkrit bertetulang berusia 90 tahun yang usang daripada memberi peluang kepada peminat untuk menikmati acara sukan di stadium avant-garde dengan kemudahan dan keselesaan moden,” katanya ketika itu.

Sejak itu, datuk bandar berhaluan tengah Florence, Dario Nardella, telah memimpin dalam merangka rancangan yang mahal untuk menambah baik stadium dan memenuhi keperluan tempat sukan moden.

Tetapi rancangan pemodenan yang disediakan oleh Arup, perunding reka bentuk global yang turut mereka bentuk stadium Bird’s Nest yang terkenal untuk Sukan Olimpik Beijing 2008, telah menimbulkan kemarahan Nervi, yang berkata reka bentuk semasa akan dihapuskan dengan penambahan penutup, kotak VIP dan lain-lain. kemudahan.

“Mereka akan membuat stadium asal lenyap – ia akan hilang. Kami memusnahkan sebuah monumen negara dengan membina di sekelilingnya.”

Commisso tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen pada Selasa. Dia baru-baru ini menyindir bahawa dia mungkin membawa pasukan itu ke Switzerland.

Rancangan untuk menggunakan wang pemulihan EU untuk membina projek stadium – dengan wang yang ditetapkan untuk meremajakan kawasan kejiranan bandar yang usang – telah diluluskan di Itali tahun lepas ketika Mario Draghi menjadi perdana menteri.

Walau bagaimanapun, pegawai suruhanjaya berkata adalah tidak jelas bahawa projek stadium Florence dan Venice memenuhi matlamat pelan pemulihan untuk menjadikan kawasan kejiranan kumuh lebih hijau dan lebih mampan.

Kerajaan Perdana Menteri Giorgia Meloni berkata ia sedang berusaha untuk menyelesaikan isu-isu itu supaya program pembaharuan dan pelaburan yang bercita-cita tinggi – ditakrifkan sebagai peluang sekali dalam satu generasi untuk memulihkan ekonomi Itali yang tidak berprestasi kronik dan menangani cabaran sosialnya yang paling serius – boleh bergerak ke hadapan.

Walaupun sesetengah dalam kerajaan telah menyatakan keraguan peribadi mengenai projek itu, Rom berkata ia bertujuan untuk “menyediakan elemen tambahan untuk menyokong kebolehterimaan” kemudahan sukan sebagai sebahagian daripada rancangan pembaharuan bandar yang lebih luas untuk dua pusat pelancongan terkenal itu.

Kelewatan selama sebulan yang dipersetujui antara Rom dan Brussels akan “memastikan semua bukti yang diberikan oleh Itali boleh dipertimbangkan dengan betul”, kata jurucakap suruhanjaya. “Pelanjutan seperti itu bukan sesuatu yang luar biasa.”

Laporan tambahan oleh Giuliana Ricozzi di Rom dan Sam Fleming di Brussels

resutl sgp

pengeluaran sidney berapa

sidney

keluar hongkong malam ini

totobet hari ini