site

Jack Ma kembali ke China sebagai tanda pelonggaran politik di Alibaba

Pengasas Alibaba Jack Ma telah kembali ke tanah besar China dalam lawatan awam yang jarang berlaku yang datang ketika Beijing cuba memulihkan keyakinan dalam kelas keusahawanan selepas tindakan keras selama bertahun-tahun terhadap sektor teknologi.

Ma pergi ke kampung halamannya di Hangzhou, di mana Alibaba beribu pejabat, untuk melawat Sekolah Yungu yang dibiayai Alibaba, menurut sekolah itu, yang kebanyakannya mendidik anak-anak pekerja Alibaba.

Dalam artikel yang disiarkan pada akaun WeChatnya pada hari Isnin, sekolah itu memetik Ma bercakap tentang cabaran kecerdasan buatan terhadap pendidikan. Bekas guru bahasa Inggeris dan dermawan pendidikan itu membincangkan keperluan pembaharuan pendidikan jika kanak-kanak bersaing dengan kecerdasan buatan pada masa hadapan.

Beijing berharap publisiti mengenai lawatan jarang Ma ke tanah besar China dapat meningkatkan semula keyakinan usahawan selepas tamatnya tindakan keras pengawalseliaan dan sekatan sifar Covid.

Penahanan pengasas China Renaissance Bao Fan dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah menimbulkan kegelisahan dalam dunia perniagaan sama seperti Beijing cuba mempromosikan pelaburan di negara itu.

Billionaire Ma pernah menjadi tokoh berprofil tinggi di China, memberikan temu bual bebas kepada media dan naik ke pentas dengan berpakaian megah dan mempersembahkan muzik rock di galas syarikat.

Hanya beberapa hari sebelum tawaran awam permulaan kumpulan fintech Ant Financial bernilai $37 bilion pada November 2020, Ma memberikan ucapan di mana dia menyerang badan pemerhati kewangan dan bank China. Ucapan itu menyebabkan Presiden Xi Jinping memaksa pengabaian penyenaraian Ant dan mencetuskan tindakan keras terhadap kumpulan teknologi terbesar di negara itu.

Sejak itu, Ma telah menjauhkan diri daripada perhatian media dan semakin banyak menghabiskan masanya di luar China.

Financial Times melaporkan bahawa Ma telah menetap di Tokyo selama hampir enam bulan pada bulan November, melakukan perjalanan tetap ke AS dan Israel. Ma juga telah menghabiskan masa di Hong Kong dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bermain golf, menurut orang yang biasa dengan aktivitinya.

Pegawai kerajaan di wilayah Zhejiang, rumah kepada Hangzhou, telah meningkatkan serangan menarik mereka dengan Alibaba, menghantar kader-kader tertinggi parti Komunis tempatan ke ibu pejabat syarikat dan menandatangani perjanjian kerjasama strategik.

Kepulangan Ma ke tanah besar China datang kerana masa depan Ant Financial masih tidak jelas. Jutawan itu melepaskan kawalan Kumpulan Ant pada Januari, dengan ketara mengurangkan pegangannya dalam syarikat itu. Perubahan dalam kawalan boleh membuka jalan untuk penyenaraian di Hong Kong atau Shanghai.

Laporan tambahan oleh Qianer Liu di Hong Kong

result pengeluaran singapore

pengeluaran sdy

totobet sydney hari ini

togel hongkonģ kemarin

totobet net sgp hari ini