site

Jair Bolsonaro dipanggil dalam siasatan permata Saudi sekembalinya ke Brazil

Bekas presiden Jair Bolsonaro kembali ke Brazil pada Khamis selepas tiga bulan mengasingkan diri, untuk disambut oleh penyokong yang meriah dan saman polis lebih $3 juta permata yang dikatakan sebagai hadiah daripada kerajaan Saudi.

Populis sayap kanan itu mendarat awal di Brasília dalam penerbangan dari Orlando, Florida, tempat dia tinggal sejak akhir tahun lalu selepas meninggalkan Brazil untuk mengelak pelantikan penggantinya, pemimpin sayap kiri Luiz Inácio Lula da Silva.

Puluhan penyokong yang berpakaian kuning dan hijau bendera Brazil berkumpul pada pukul 5 pagi untuk menemuinya di lapangan terbang, menyanyikan lagu kebangsaan dan mengutuk Lula. Bekas presiden itu, bagaimanapun, meninggalkan premis itu melalui pintu keluar peribadi dan tidak menyambut orang ramai, menyebabkan ramai yang kecewa.

Beberapa jam sebelum berlepas ke Brazil, polis persekutuan memanggilnya untuk memberikan keterangan pada 5 April dalam siasatan terhadap sekurang-kurangnya dua set barang kemas, bernilai jutaan dolar, yang diberikan kepada presiden dan keluarganya yang kononnya oleh kerajaan Saudi.

Tidak lama sebelum memulakan, Bolsonaro mengkritik pentadbiran Lula, memberitahu media tempatan bahawa orang ramai “telah ditipu oleh sosialisme. Saya berharap bahawa Brazil tidak jatuh ke bawah, saya harap ia tidak pergi ke laluan [of Venezuela]”.

Bekas kapten tentera berusia 68 tahun itu dijangka bertemu sekutu politik di ibu negara Brazil pada Khamis. Parti politik Bolsonaro berkata beliau kemudiannya berhasrat untuk melawat ke timur laut negara itu untuk mendapatkan sokongan di wilayah yang telah lama dianggap sebagai kubu kuat Lula.

Ketibaan beliau mengalihkan perhatian daripada pengumuman kerajaan yang telah lama ditunggu-tunggu mengenai rangka kerja fiskal baharu pada Khamis, yang dijangka menjadi detik penting bagi pentadbiran baharu.

Pakar ekonomi berkata rangka kerja itu, yang akan diumumkan tengah pagi, adalah kunci untuk memastikan perbelanjaan kerajaan terkawal dan memberikan keyakinan kepada pelabur.

Kepulangan bekas presiden itu berpotensi merumitkan jawatan presiden Lula dengan menggerakkan hak menentang kerajaan, menurut penganalisis politik.

Tetapi Bolsonaro juga menghadapi cabaran undang-undang yang semakin meningkat. Kes barang kemas itu melibatkan sekurang-kurangnya dua set permata, satu daripadanya, dipercayai untuk isterinya Michelle, telah ditahan oleh pihak berkuasa kastam daripada pembantu politik ketika dia memasuki semula Brazil dari Arab Saudi pada 2021.

Kedua-dua set tidak diisytiharkan sebagai warisan awam, mahupun diisytiharkan sebagai hadiah tertakluk kepada cukai import, menurut laporan media tempatan. Polis sedang menyiasat potensi rasuah, penyeludupan dan penyalahgunaan kuasa presiden dalam kes itu, yang kesemuanya dinafikan Bolsonaro.

Bekas kapten tentera konservatif itu juga sedang disiasat kerana didakwa menghasut rusuhan 8 Januari di Brasília, apabila beribu-ribu penyokongnya menyerbu Kongres, mahkamah agung dan istana presiden. Bolsonaro, yang berada di Florida pada masa itu, menafikan penglibatan dan salah laku.

Secara berasingan, mahkamah pilihan raya Brazil sedang menyiasat dakwaan salah laku semasa pilihan raya tahun lalu, yang jika terbukti boleh menyaksikan Bolsonaro dihalang daripada memegang jawatan politik selama lapan tahun.

Pelaporan tambahan oleh Carolina Ingizza

torobet sgp

pengeluaran sd

totobagus sdy

angka keluaran hongkong malam ini

totobet singapur