site

Janet Yellen berkata dia menjangkakan Ajay Banga akan dipilih sebagai presiden Bank Dunia

Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen berkata beliau menjangkakan bekas ketua eksekutif Mastercard Ajay Banga akan dipilih sebagai presiden Bank Dunia ketika pencalonan semakin hampir.

Bercakap kepada penggubal undang-undang pada hari Rabu, Yellen berkata bahawa jika Banga memperoleh peranan itu, dia akan “dipertanggungjawabkan untuk mempercepatkan kemajuan kami untuk membangunkan institusi untuk menangani cabaran abad ke-21 dengan lebih baik”.

Tiada lagi calon yang diisytiharkan secara terbuka apabila pencalonan ditutup pada jam 6 petang di Washington. Walaupun pencalonan sulit boleh dilakukan, dua orang yang biasa dengan situasi itu berkata mereka tidak mengetahui ada calon lain yang bertanding.

Walaupun AS, pemegang saham terbesar bank itu, secara tradisinya memilih presiden Bank Dunia, ia memerlukan sokongan oleh negara anggota lain.

Desakan Banga untuk pekerjaan itu datang apabila pemberi pinjaman mendapati dirinya diserang kerana gagal menangani skala krisis iklim global dengan secukupnya sambil mengekalkan misinya untuk mengurangkan kemiskinan.

Presiden semasa bank itu, David Malpass, meletak jawatan hampir setahun awal bulan lalu, setelah berdepan tekanan hebat berhubung penolakannya pada persidangan September lalu untuk mengatakan sama ada dia percaya manusia menyebabkan perubahan iklim. Dia kemudian berkata komennya telah disalah tafsir.

Banga telah menghabiskan beberapa minggu kebelakangan ini dalam “lawatan mendengar”, diapit oleh wakil Perbendaharaan, untuk menyatakan kelayakannya dan mengumpulkan maklumat yang boleh menyediakannya untuk peranan itu.

Dalam temu bual dengan Financial Times awal bulan ini, Banga berkata pemberi pinjaman mesti melakukan “segala yang boleh” untuk memerah lebih banyak wang tunai daripada kunci kira-kiranya sambil mengekalkan penarafan kredit bersalut emasnya.

Laporan yang ditauliahkan G20, yang dikeluarkan pada musim panas lalu, mendapati bank pembangunan pelbagai hala, termasuk Bank Dunia, berpotensi menjadi lebih konservatif daripada yang diperlukan untuk mengekalkan penarafan kredit tiga A mereka daripada tiga agensi penarafan besar.

Banga berkata beliau akan berusaha mendapatkan sokongan sektor swasta bagi projek yang ditaja jamin oleh bank itu, sambil meneliti laporan yang ditauliahkan G20 ke dalam apa yang dipanggil “rangka kerja kecukupan modal” pemberi pinjaman pembangunan pelbagai hala seperti Bank Dunia.

Awal tahun ini, Yellen menggesa kepimpinan bank untuk “cepat” melaksanakan pembaharuan untuk membebaskan lebih banyak wang untuk menangani perubahan iklim.

resullt sgp

pengeluaran sidney siang tadi

toto sydney

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

data keluaran sgp