site

‘Jangan ambil umpan’: penunjuk perasaan pro-Trump gagal muncul di New York

Dua tahun selepas rusuhan di Capitol 6 Januari, dan berikutan panggilan yang biasa digunakan oleh bekas presiden Donald Trump, adalah dikhuatiri ramai penyokongnya mungkin berkerumun di jalanan New York untuk membantah dakwaannya oleh peguam daerah Manhattan.

Tetapi menjelang petang Jumaat, gerombolan yang dijangka tidak hadir.

Di Menara Trump di Midtown Manhattan dan gedung mahkamah di pusat bandar — lokus utama prosiding jenayah Trump — penunjuk perasaan dan partisan adalah terhad, dan sangat ramai berbanding polis bandar, pelancong yang ingin tahu dan media.

“Kami mahu melakukan ini dengan cara yang aman,” kata Jose Sandoval, salah seorang daripada segelintir penyokong bekas presiden yang telah keluar untuk membantah berhampiran Menara Trump, manakala dua wanita berdekatan meletakkan sepanduk anti-Trump di atas turapan.

“Saya fikir ia adalah pemburuan ahli sihir terhadapnya,” kata Christian Konopatzki, seorang penduduk Menara Trump, yang memakai topi besbol “45” merah terang dan memakai pin bendera Amerika pada lapelnya.

Ketidaksepadanan antara persiapan yang dilakukan oleh polis tempatan, termasuk peningkatan kehadiran pegawai di hilir Manhattan, dan kekurangan relatif penunjuk perasaan berlaku walaupun terdapat panggilan perhimpunan yang jelas daripada Trump.

Awal bulan ini, bekas presiden itu menyiarkan pada platform Truth Socialnya bahawa dia menjangkakan akan ditangkap sebagai sebahagian daripada siasatan peguam daerah Manhattan, Alvin Bragg terhadap pembayaran wang senyap yang didakwa dibuat kepada bintang lucah Stormy Daniels.

“PROTES, TARIK BANGSA KITA KEMBALI!” dia menulis.

Sentimen itu mempunyai gema Trump tweet pada 19 Disember 2020, dua minggu sebelum penyokongnya menyerbu bangunan Capitol AS di Washington, DC, di mana beliau berkata: “Bantahan besar di DC pada 6 Januari. Berada di sana, akan menjadi liar!”

Masih tidak jelas sama ada ketenangan di jalanan New York akan bertahan. Trump dijangka dihadapkan di Manhattan pada hari Selasa. Bergantung pada bagaimana ia diatur, ia boleh mencipta tontonan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan menghasut seorang calon presiden Amerika yang diarak dengan bergari.

Dalam tanda yang tidak menyenangkan, anggota kongres Republikan Marjorie Taylor Greene mengumumkan di Twitter pada pagi Jumaat bahawa dia merancang untuk datang ke bandar itu bertepatan dengan tarikh Trump mesti menyerahkan dirinya kepada pendakwa raya. “Saya akan ke New York pada hari Selasa,” tulisnya. “Kita MESTI membantah tindakan WITCH HUNT yang tidak berperlembagaan!”

Pada hari-hari sejak Trump menggesa penyokongnya untuk membantah dakwaannya, dia telah memberi amaran tentang “kematian dan kemusnahan” jika dia didakwa, dan berkongsi item di media sosial di mana dia digambarkan memegang kayu besbol di sebelah imej Bragg .

New York City telah bertindak balas dengan kehadiran polis yang ramai, terutamanya di sekitar kompleks mahkamah tempat Trump akan diproses.

Ketenangan juga mungkin disebabkan oleh media konservatif dan pengaruh. Di Fox News, sebagai contoh, Sean Hannity mengecam dakwaan itu tetapi menggesa penontonnya pada malam Khamis untuk kekal aman dan tidak “mengambil umpan”. Ahli politik sayap kiri, dia mencadangkan, tidak sabar-sabar untuk penyokong Trump memburukkan diri mereka melalui keganasan.

Saluran media sosial konservatif memaparkan mesej serupa apabila Trump mula-mula meramalkan dia akan ditangkap. Sementara media menunggu kafilah penyokong Trump dari Long Island yang dikhabarkan, tidak ada yang tiba.

Trump jauh lebih dibenci daripada disayangi di kampung halamannya. Pada pagi Jumaat, kira-kira dua dozen penunjuk perasaan anti-Trump daripada kumpulan bernama Rise and Resist berkumpul di luar menara Fifth Avenue yang ikonik bekas presiden itu. Mereka memegang sepanduk yang memaparkan gambar kepala Trump dan frasa: “Tick tock, masa sudah tamat” dan “Perjuri, Peras ugut, Pengkhianatan”.

Jamie Bauer, seorang sukarelawan tempatan, berkata mereka telah menjangkakan dakwaan sejak Trump mengumumkan pencalonannya untuk jawatan presiden pada 2015. “Dia mempunyai sejarah jenayah dan kami sedang menunggu untuk mengejarnya akhirnya,” katanya.

totobet sgp

minta pengeluaran sidney hari ini

keluaran sidney hari ini

totobet data hongkong

togel malam ini