site

Jangan menganggap bahawa DeSantis adalah alternatif yang selamat kepada Trump

Boris Johnson tidak memulakan kebakaran. Theresa May, pendahulunya sebagai perdana menteri UK, yang memulakan Brexit yang lebih sukar daripada keputusan pungutan suara rapat yang kelihatan wajar. Ia adalah Mei yang memberi beberapa penasihat yang suka berperang dengan menjalankan Downing Street. Ia adalah Mei yang meragui apabila hakim Mahkamah Tinggi berada di bawah kepungan tabloid. Kebanyakan reput sivik dan ekonomi di UK boleh dikesan kembali kepada seorang perdana menteri yang kini memegang watak negarawan yang lebih tua, selama-lamanya menegur penggantinya yang sesat.

Sesetengah Konservatif mempunyai teori tentang ini. Setelah mengundi Remain, dan memarahi Tories yang “jahat” pada masa lalu, May sentiasa berusaha untuk menunjukkan hak bahawa dia adalah salah seorang daripada mereka. Hasilnya ialah pampasan berlebihan buku teks. Sebagai contoh, seorang Leaver yang bersemangat, tanpa apa-apa untuk dibuktikan, mungkin lebih ringan mengenai status warga EU yang bermastautin di UK. Dan lebih perlahan untuk menggunakan Perkara 50, proses formal Brexit, apabila tiada rancangan.

Sejauh lautan, Republikan AS tidak akan mengingatinya dari kalangan rakyat jelata perdana menteri UK baru-baru ini. Tetapi, ketika Ron DeSantis merayu mereka, perumpamaan Mei adalah sesuatu yang perlu diingat sebagai amaran. Idea itu telah mengambil kira bahawa gabenor Florida adalah alternatif yang lebih selamat kepada Donald Trump: seorang populis, tidak syak lagi, tetapi seorang yang terlatih di rumah. Ini salah, atau sekurang-kurangnya ruam, dalam dua perkara.

Pertama, DeSantis lebih mampu dan lebih berdisiplin berbanding Trump. Walaupun dia mempercayai hanya tiga perempat daripada akidah Maga, dia boleh mendapatkan bahagian yang lebih besar daripadanya. Usaha Trump untuk menumbangkan sistem AS sentiasa melanggar batas rentang perhatian dan cengkaman eksekutifnya sendiri. Gagal-selamat itu tidak akan wujud dengan DeSantis.

Kedua, ada sesuatu tentang Mei tentang DeSantis: sesuatu yang cuba dilakukan. Justru kerana dia menimbulkan rasa tidak percaya di kalangan pengundi Trump, dia sentiasa berusaha untuk membuktikan kelayakan populisnya. Mungkin dia serius percaya, sebagai contoh, bahawa Ukraine tidak berada di antara “kepentingan negara penting” Amerika. (Yang akan cukup merisaukan.) Kemungkinan besar, dia sedang melayan orang ramai yang memandangnya dengan syak wasangka sebagai penubuhan Republikan. Dan ini pada awal 2023, sebelum sebarang pertembungan dengan Trump untuk pencalonan presiden parti itu bermula.

Selalu ada satu ciri jinak kultus personaliti Trump. Kerana berjuta-juta pengundi setia tanpa syarat kepada presiden ke-45, dia tidak perlu berkata atau melakukan apa-apa secara khusus. Kawanannya ada di sana jika dia membina tembok menentang Mexico, dan di sana jika dia tidak. Ia ada apabila dia menyanjung diktator Korea Utara, dan di sana apabila dia mengancam untuk menghancurkannya. Ia ada ketika dia menjanjikan perbelanjaan infrastruktur, dan di sana sebagai penggantinya Joe Biden melakukan lebih banyak lagi untuk mewujudkannya. Ia juga ada apabila dia mengesyorkan vaksin terhadap Covid-19.

Trump tidak hidup atau mati dengan dasarnya. Itulah maksud kultus personaliti. Dia tidak mempunyai insentif untuk menjadi lebih melampau (walaupun tiada insentif untuk tidak melakukannya). Saya mengesyaki dia boleh berubah menjadi liberal pro-perdagangan dan China merpati dan mengekalkan sebahagian besar pengikutnya.

DeSantis tidak mempunyai lesen sedemikian. Apa yang membuatkan dia begitu berisiko menipu ialah dia mesti terus memperoleh dan mengekalkan kepercayaan pengundi populis melalui tindakannya. Resume Ivy League konvensionalnya, foto-opnya dengan Biden semasa Taufan Ian, malah kekakuan peribadinya: Republikan sederhana berharap bahawa ini adalah tanda seorang lelaki syarikat yang mudah lentur.

Tetapi ini juga merupakan liabiliti yang dia perlu lawan dalam pertandingan utama. Jadi, harapkan lebih banyak gerak isyarat dalam nada kenyataan Ukrainenya, atau gesaannya agar juri besar melihat vaksin, atau perang berterusannya terjaga. Tiada ahli politik AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini yang lebih bijak dalam mencari sebab untuk berperang. Itu berhutang sesuatu kepada imaginasi. Ia lebih berhutang dengan rasa tidak selamat tentang tempatnya dalam partinya.

Calon Goldilocks, cukup sayap kanan, ialah berapa banyak kelas penderma Republikan melihat DeSantis. Tetapi ada cara lain untuk melihat ini. Dia cukup mendalami populisme untuk mengeja masalah. (Tidak seperti, katakan, Nikki Haley, yang mengumumkan bidaan presiden 2024nya bulan lepas.) Tetapi tidak begitu mendalam sehingga dia boleh duduk dan membiarkan reputasinya bercakap sendiri dengan pangkalan Republikan. Kesan muktamad dia hampir-Maga bukanlah kesederhanaan, tetapi rasa gelisah untuk dimiliki. Sebaliknya, Trump sendiri mempunyai lebih banyak latitud untuk mengecewakan golongan pelampau.

Dalam sejarah negara-negara, tidak ada apa-apa yang menunjukkan bahawa kerosakan hanya dilakukan oleh orang-orang yang beriman dan vandal yang jelas. Awas mereka. Tetapi berhati-hatilah yang berpura-pura tidak kurang. Mereka mempunyai terlalu banyak untuk dibuktikan, dan kepada orang yang salah.

janan.ganesh@ft.com

result sgp mlm ini

sydney pengeluaran hari ini

sydney hari ini togel

pengeluaran hk

pengluaran sgp