site

Jenama meningkatkan perbelanjaan TikTok walaupun terdapat ancaman larangan AS

Pengiklan meningkatkan perbelanjaan mereka untuk TikTok, walaupun terdapat ancaman larangan AS yang akan berlaku terhadap aplikasi video viral milik China atas kebimbangan keselamatan negara.

Pengiklanan di TikTok di AS meningkat sebanyak 11 peratus pada bulan Mac, dengan syarikat termasuk Pepsi, DoorDash, Amazon dan Apple antara yang berbelanja teratas, menurut data daripada kumpulan analitik aplikasi Sensor Tower.

Jenama sebahagian besarnya merancang untuk meneruskan perbelanjaan di TikTok, yang dimiliki oleh ByteDance yang berpangkalan di Beijing, manakala agensi pengiklanan terkemuka, termasuk GroupM dan Omnicom WPP, telah menahan diri daripada menasihati pelanggan mereka untuk menurunkan pelaburan mereka, menurut beberapa eksekutif iklan dan pemimpin agensi.

Keghairahan berterusan daripada pengiklan datang di tengah-tengah kebimbangan keselamatan yang meningkat daripada kerajaan dan pengawal selia di seluruh dunia, dan kerajaan AS menyeru larangan atau pelupusan apl video bentuk pendek.

“Tidak mungkin ada perintah eksekutif yang mengakibatkan larangan serta-merta yang akan memberi kesan kepada pengiklan,” kata Joshua Lowcock, ketua pegawai media UM Worldwide, sebuah agensi iklan. “Walaupun dengan sokongan dwipartisan, proses perundangan akan berlarutan – memberi pemasar masa yang cukup untuk merancang strategi alternatif.”

Bulan lalu, ketua eksekutif TikTok dikritik oleh penggubal undang-undang AS berhubung kebimbangan keselamatan negara yang dikaitkan dengan pemilikan China. Beijing telah berkata ia akan “tegas” menentang sebarang langkah untuk memisahkan bahagian AS TikTok daripada pemilik Chinanya.

Menjelang perbicaraan, tinjauan oleh kumpulan perisian Capterra terhadap 300 pemasar AS mendapati 75 peratus merancang untuk meningkatkan perbelanjaan TikTok dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Namun, kehebohan politik telah menyebabkan beberapa jenama menyusun rancangan kontingensi – seperti memindahkan perbelanjaan ke platform saingan seperti Meta dan Google – sebagai persediaan untuk kemungkinan larangan AS.

Satu agensi media besar telah menggesa pelanggan untuk menggunakan force majeure bahasa dalam kontrak mereka dengan platform dan melihat dengan teliti syarat pembatalan pelbagai slot iklan sebelum memberi komitmen kepada mereka, menurut seorang yang biasa dengan perkara itu.

“Daripada takut dengan prospek larangan yang berpotensi, kami sebenarnya telah melihat jenama meningkatkan pelaburan mereka dalam TikTok,” kata Edward East, ketua eksekutif kumpulan pemasaran pengaruh global Billion Dollar Boy.

Bagaimanapun, beliau menambah bahawa pengiklan mungkin telah melakukan sebahagian daripada perbelanjaan Mac sebelum perbicaraan kongres AS.

Pengiklanan digital ialah sumber utama pendapatan global TikTok $10bn. Sepanjang tahun lalu, ia telah memperjuangkan bahagian pasaran dengan menawarkan kadar pengiklanan yang lebih murah daripada Meta dan Google, serta memberikan pulangan pelaburan yang lebih tinggi dengan format pengiklanan yang lebih baharu, kata orang dalam industri.

TikTok diramalkan akan menempah pendapatan $14.15bn pada 2023, meningkat daripada $9.89bn pada 2022, menurut anggaran oleh kumpulan penyelidikan Insider Intelligence.

TikTok telah membuat percubaan untuk meredakan kebimbangan jenama dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Pasukan jualan iklannya telah mengulangi dakwaan ketua eksekutif TikTok, Shou Zi Chew bahawa ia adalah sebuah syarikat global, bukannya China.

TikTok berhujah bahawa 60 peratus sahamnya dimiliki oleh pelabur global, manakala 20 peratus dimiliki oleh pekerja dan 20 peratus oleh pengasasnya Zhang Yiming.

Dalam memo bertajuk “Mitos vs Fakta” yang dihantar kepada agensi pengiklanan, TikTok menunjukkan bahawa Los Angeles dan Singapura adalah ibu pejabatnya. Memo itu, yang pertama kali dilaporkan oleh The Information, juga menggembar-gemburkan perkongsian $2bn dengan kumpulan perisian awan Oracle, digelar “Project Texas”, yang direka untuk memastikan data pengguna Amerika disimpan di AS.

“TikTok telah mengambil langkah yang belum pernah berlaku sebelum ini untuk membina kepercayaan dengan mendapatkan data dan sistem pengguna AS di bumi AS, dan kami yakin usaha kami menangani semua kebimbangan keselamatan negara,” kata TikTok.

Akibat keengganan China untuk menerima jualan, tidak ada bakal pembeli yang serius mengelilingi, kata seorang yang biasa dengan situasi itu. Apabila pentadbiran Trump cuba mengharamkan aplikasi itu pada tahun 2020, Microsoft, Oracle dan Walmart adalah antara mereka yang muncul sebagai pemeroleh berpotensi.

“Saya tidak fikir sesiapa bertindak balas dalam panik atau menarik pengiklanan daripada rancangan mereka, tetapi mereka memerhati dan menunggu, membuat rancangan kontingensi dalam kes larangan atau tindakan kerajaan,” kata Phil Smith, ketua pengarah Incorporated Persatuan Pengiklan British.

Laporan tambahan oleh Lauren Fedor di Washington

totobet data sgp

result sdy

totobet sikni

data hongkong malam ini

result hk