site

Jepun mengehadkan eksport alat semikonduktor apabila perang cip China semakin sengit

Jepun merancang untuk mengenakan sekatan eksport ke atas 23 jenis peralatan yang digunakan untuk membuat semikonduktor, berikutan sekatan serupa oleh AS yang direka untuk menyekat akses China kepada cip canggih dalam pertempuran yang semakin sengit terhadap teknologi.

Langkah Jepun itu memenuhi perjanjian tiga hala dengan AS dan Belanda yang akan mengekang keupayaan China dengan ketara untuk mengimport peralatan yang digunakan untuk menghasilkan jenis semikonduktor yang paling maju.

Jepun telah mengelak sebarang rujukan awam rasmi kepada perjanjian itu, kerana ketegangan geopolitik dan pemisahan AS-China telah meningkatkan tekanan kepada syarikat Jepun untuk menyusun strategi yang membolehkan mereka mengatasi kedua-dua pasaran.

Dalam sidang akhbar pada pagi Jumaat, menteri perdagangan Jepun Yasutoshi Nishimura berkata kawalan itu akan meliputi enam kategori peralatan yang digunakan dalam pembuatan kerepek yang termasuk bidang litografi dan etsa yang paling khusus.

Kementerian itu tidak menyebut secara eksplisit China dalam pembebasannya, tetapi Nishimura berkata sekatan itu adalah sebahagian daripada tanggungjawab Jepun sebagai negara teknologi untuk menyumbang kepada keamanan dan kestabilan antarabangsa.

“Kami tidak mempunyai satu negara tertentu dalam fikiran dengan langkah-langkah ini,” kata Nishimura.

Bagaimanapun, pegawai Jepun berkata skop sekatannya lebih jauh daripada yang dikenakan tahun lalu oleh AS. Pengeksport peralatan memerlukan lesen untuk semua wilayah, memberikan kementerian pengawasan terhadap penjualan peralatan kepada negara pihak ketiga yang secara teorinya boleh menghasilkan cip mewah untuk China.

“Dengan mengembangkan kawasan yang akan diliputi oleh langkah-langkah itu, kami mahu menangani risiko yang lebih luas yang berkaitan dengan teknologi semikonduktor termaju,” kata salah seorang pegawai. “China bukan satu-satunya risiko di luar sana.”

Bahan Gunaan di AS, kumpulan Belanda ASML dan Tokyo Electron Jepun secara global mendominasi dalam peralatan untuk menghasilkan cip paling tinggi yang digunakan dalam superkomputer dan kecerdasan buatan.

Sekatan itu, yang berkuat kuasa pada bulan Julai, akan menjejaskan rangkaian syarikat yang lebih luas daripada yang dijangkakan sebelum ini. Orang yang biasa dengan rundingan sebelum ini berkata kawalan itu akan menjejaskan Tokyo Electron dan Nikon, tetapi orang yang mengetahui langkah itu berkata senarai syarikat yang terjejas adalah kira-kira 10 dan boleh termasuk kumpulan teknologi mewah Advantest.

Pada bulan Januari, Belanda dan Jepun mencapai perjanjian dengan AS yang bertujuan untuk memotong China daripada cip paling canggih yang boleh digunakan dalam persenjataan dan mesin canggih, tetapi pegawai Jepun dan Belanda telah mendedahkan beberapa butiran sehingga bulan ini.

Sebelum perjanjian Januari, AS mengenakan beberapa siri sekatan kejam ke atas eksport peralatan pembuatan kerepek ke China, tetapi pegawai secara peribadi berkata secara peribadi bahawa kesan keseluruhan skim itu hanya akan menggigit jika ia dipadankan dengan langkah serupa dari Jepun dan Belanda. .

rrsult sgp

pengeluaran sidney berapa

toto sidney 2023

pengeluaran hk

pengeluaŕan hk