site

Jerman berisiko kehabisan gas pada musim sejuk akan datang, pengawal selia memberi amaran

Badan pemerhati tenaga Berlin telah memberi amaran bahawa syarikat dan isi rumah perlu mengurangkan lagi penggunaan gas jika Jerman ingin mengelakkan masalah tenaga pada musim sejuk akan datang.

Klaus Müller, ketua Agensi Rangkaian Persekutuan, berkata krisis kuasa Jerman “belum berakhir” dan banyak bergantung pada sama ada musim sejuk akan datang lebih sejuk daripada yang lalu.

“Bahaya kekurangan gas masih ada,” katanya kepada Financial Times. “Ia banyak bergantung kepada sama ada kita terus membendung penggunaan gas dan memastikan bekalan terpelbagai ke Jerman. Dan ada risiko.”

Ini termasuk pemulihan ekonomi China, yang semakin pantas “lebih cepat daripada yang diramalkan”, membawa kepada permintaan yang lebih tinggi untuk gas yang akan mempunyai “akibat dari segi harga”.

Musim sejuk 2023-24 juga akan menjadi yang pertama Jerman alami “tanpa sebarang gas saluran paip Rusia sama sekali”, manakala bekalan global gas asli cecair (LNG) “tidak dijangka meningkat dengan ketara pada tahun ini atau akan datang”.

Komen Müller menyamai Fatih Birol, ketua Agensi Tenaga Antarabangsa, yang memberi amaran bulan lalu bahawa Eropah belum lagi memenangi perang tenaganya dengan Rusia, walaupun terdapat penurunan besar dalam harga gas.

“Terlalu yakin untuk musim sejuk akan datang adalah berisiko,” kata Birol kepada FT, sambil menambah bahawa Eropah tidak mampu kehilangan tumpuan terhadap pemuliharaan atau membangunkan tenaga boleh diperbaharui.

Unit penyimpanan terapung dan pengegasan semula Neptune tiba di pelabuhan perindustrian Lubmin, timur laut Jerman Disember lalu © Danny Gohlke/AFP/Getty Images

Jerman telah menjadi salah satu korban terbesar dalam pergolakan dalam pasaran tenaga Eropah yang dicetuskan oleh perang Rusia di Ukraine. Sebelum pencerobohan, 55 peratus gasnya datang dari Rusia. Bekalan tersebut hampir hilang dalam beberapa bulan selepas pertempuran meletus, mencetuskan tergesa-gesa mencari alternatif.

Penurunan dalam import saluran paip Rusia mendorong harga gas borong lebih tinggi daripada €300 sejam megawatt musim panas lalu, daripada kira-kira €20/MWj sebelum perang. Itu memaksa beberapa syarikat intensif tenaga Jerman untuk menutup pengeluaran dan mendorong amaran pemadaman dan catuan gas untuk pelanggan industri.

Tetapi Jerman berjaya mengkonfigurasi semula sistem tenaganya untuk menangani krisis, yang digambarkan oleh Müller sebagai “pencapaian tunggal”.

Berlin memperoleh bekalan baharu LNG dari Timur Tengah dan AS, meningkatkan import gas saluran paip dari Norway, Belanda, Belgium dan Perancis, dan membina terminal import LNG pertamanya di pantai utara. Tangki gas Jerman kini 64 peratus penuh, paras yang jauh lebih tinggi berbanding setahun lalu.

Syarikat dan isi rumah juga membuat penjimatan tenaga yang drastik, dengan industri menggunakan 20 peratus kurang gas pada musim sejuk ini. “Mereka melakukannya melalui penukaran bahan api, melalui inovasi teknikal yang mereka patut banggakan, dan melalui pengurangan pengeluaran, sesuatu yang sudah tentu sangat menyakitkan,” kata Müller.

Tetapi dia berkata dia yakin mereka boleh – dan mungkin perlu – pergi lebih jauh. “Saya tidak tahu mana-mana ahli perniagaan yang tidak bersedia untuk membuat lebih banyak penjimatan untuk mengelakkan kekurangan gas pada musim sejuk akan datang,” katanya. “Saya fikir kita boleh – dan mesti – melakukan lebih banyak lagi [to save gas].”

Banyak, katanya, bergantung kepada cuaca. “Kami sangat bertuah kerana mengalami musim sejuk yang sangat sederhana di Eropah [in 2022-23],” katanya. “Tetapi anda melihat betapa seriusnya kesan cuaca, anda melihat berapa banyak gas yang perlu dibakar untuk memanaskan rumah apabila ia sejuk.”

Krisis tenaga telah membawa kepada penstrukturan besar landskap korporat di Jerman. Kerajaan menasionalisasikan pengimport gas Uniper, yang mengeluarkan wang tunai apabila bekalan Rusia berhenti, dan mengambil alih Gazprom Germania, unit Jerman bagi syarikat gas yang dikawal Kremlin, yang telah dinamakan semula sebagai Securing Energy for Europe, atau SEFE.

Ia juga dalam perbincangan untuk memperoleh anak syarikat Jerman Tennet, pengendali rangkaian elektrik Belanda milik kerajaan. Müller berkata rundingan diteruskan dan kerajaan Jerman dan Belanda berminat untuk mencapai persetujuan. “Itu dialu-alukan, kerana ia akan membantu kami mempercepatkan pembinaan rangkaian elektrik,” katanya.

Beberapa tokoh kanan dalam industri tenaga Jerman telah melahirkan rasa was-was tentang peranan negeri yang semakin meningkat dalam sektor itu dan mahu kerajaan memberikan kejelasan tentang rancangan jangka panjangnya untuk pegangannya dalam syarikat seperti Uniper.

Markus Krebber, ketua eksekutif utiliti RWE, berkata dalam temu bual majalah baru-baru ini bahawa syarikat swasta berada pada kelemahan kompetitif kepada peserta milik kerajaan dalam sektor itu.

Müller berkata terdapat sedikit kemungkinan kerajaan keluar dari Uniper dan SEFE dalam masa terdekat. “Model perniagaan kedua-dua syarikat adalah berdasarkan pengimportan gas saluran paip Rusia dan mereka masih dalam rawatan rapi,” katanya. “Masih terlalu awal untuk melepaskan mereka.”

rwsult sgp

pengeluaran sydney siang ini

totobet sdny

result hk lengkap

totobet.net singapore