site

Jerman berusaha untuk mengehadkan skop Brussels pada rancangan pengurangan hutang negara

Jerman mahukan peraturan pengurangan hutang yang lebih ketat untuk negara yang mempunyai hutang tinggi dan sekatan yang lebih ketat terhadap skop Suruhanjaya Eropah untuk bersetuju dengan rancangan fiskal dengan ibu negara EU, ketika blok itu bersedia untuk rombakan menyeluruh peraturan belanjawan kesatuan itu.

Dalam kertas dasar yang dilihat oleh Financial Times, Berlin menuntut nisbah hutang kepada KDNK bagi negara yang banyak berhutang harus jatuh sebanyak 1 mata peratusan setahun. Bagi negara yang mempunyai hutang yang kurang membebankan, keperluan minimum boleh menjadi 0.5 mata peratusan setahun.

Di bawah peraturan semasa, negara anggota yang hutangnya melebihi 60 peratus daripada KDNK perlu merancang untuk mengurangkan beban itu selama 1/20 setahun — kepantasan yang diakui oleh ibu kota hawkish boleh menjadi kejam secara tidak realistik.

Akhbar Jerman menyuarakan perdebatan yang semakin meningkat tentang merombak peraturan fiskal blok itu. Ia bertujuan untuk meletakkan had pada cadangan suruhanjaya itu sendiri untuk membuat perjanjian yang dipesan lebih dahulu dengan negara anggota individu apabila menetapkan laluan dan kadar untuk membawa pembiayaan awam mereka kembali selaras dengan peraturan.

Menteri kewangan Jerman Christian Lindner telah ragu-ragu untuk menyerahkan kepada suruhanjaya itu untuk merangka dan mengawasi rancangan dua hala tersebut. Kementerian kewangan Jerman dari segi sejarah tidak mempercayai peranan suruhanjaya itu sebagai penguatkuasa peraturan fiskal, memandangkan kelonggaran yang telah ditunjukkan pada masa lalu terhadap defisit belanjawan dan usaha pengurangan hutang negara seperti Perancis — dan juga Jerman.

Dalam usaha untuk menyekat budi bicara suruhanjaya apabila bersetuju dengan rancangan tersebut, Berlin berhujah untuk “penanda aras kuantitatif biasa dan perlindungan, yang penting untuk rangka kerja fiskal yang diperbaharui”. Akhbar Jerman juga mengapungkan cara tambahan untuk mengehadkan pertumbuhan perbelanjaan awam di kalangan negara yang mempunyai hutang tinggi.

Dalam usaha untuk menjawab seruan agar perbelanjaan untuk keutamaan hijau dan digital utama dilindungi, kertas kerja Jerman mencadangkan perubahan untuk memastikan perbelanjaan yang berkaitan dengan program EU seperti pelan pemulihan pasca Covid diberi layanan yang baik. Namun, ia mungkin akan menghadapi tentangan daripada negara anggota dengan beban hutang awam yang besar yang mencari pelan pengurangan hutang yang dipesan lebih dahulu yang meninggalkan banyak skop untuk pelaburan awam.

Kementerian kewangan Jerman tidak segera menjawab permintaan untuk mendapatkan komen.

Perdebatan mengenai bentuk Perjanjian Kestabilan dan Pertumbuhan EU – yang direka untuk menguatkuasakan disiplin fiskal ke atas negara anggota – secara beransur-ansur disambung semula selepas digantung semasa wabak itu. Menteri-menteri kewangan bulan lalu bersetuju bahawa undang-undang baharu perlu diteruskan tahun ini, kerana mereka berusaha untuk menyelesaikan rangka kerja yang lebih baik sebelum peraturan itu berkuat kuasa semula pada 2024.

EU sedang berusaha untuk memudahkan buku peraturan fiskal yang telah bertahun-tahun mengalami penguatkuasaan yang tidak menentu sambil gagal memberi insentif secukupnya kepada pelaburan awam yang kritikal.

Laporan tambahan daripada Martin Arnold di Frankfurt

keluaran result sgp hari ini

lihat pengeluaran sidney

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

angka keluar hk mlm ini

totobet.com sgp