site

Jerman untuk ‘mengikut wang’ dengan agensi jenayah kewangan baharu

Jerman akan menubuhkan pihak berkuasa anti-pengubahan wang haram yang diperkukuh, berikutan kritikan meluas terhadap kegagalannya untuk membanteras jenayah kolar putih.

Agensi baharu itu akan dipanggil Pihak Berkuasa Persekutuan untuk Memerangi Jenayah Kewangan, atau BBF dalam bahasa Jerman. Ia akan dipandu oleh prinsip “ikut wang”, kata seorang pegawai kanan.

Langkah itu susulan laporan kritikal yang dikeluarkan Ogos lalu oleh Pasukan Petugas Tindakan Kewangan, sebuah agensi antara kerajaan yang berpangkalan di Paris yang menetapkan piawaian untuk mengehadkan pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan.

Ia berkata Berlin perlu “melakukan lebih banyak untuk menyiasat dan mendakwa aktiviti pengubahan wang haram secara proaktif dan sistematik, selaras dengan [its] profil risiko”.

Penciptaan agensi itu juga berikutan kejatuhan Wirecard gergasi pembayaran, yang keruntuhannya pada 2019 bertukar menjadi skandal perakaunan terbesar dalam sejarah pasca perang Jerman.

Undang-undang yang diluluskan selepas kejatuhan Wirecard memberikan badan pemerhati kewangan BaFin kuasa yang luas untuk menyiasat akaun syarikat tersenarai paling penting di Jerman dan peraturan yang diperketatkan untuk juruaudit.

Agensi anti-pengubahan wang haram sedia ada di Jerman, Unit Perisikan Kewangan (FIU), akan disepadukan ke dalam BBF, yang juga akan bertanggungjawab untuk menguatkuasakan sekatan antarabangsa.

FIU telah lama diserang kerana kelambatannya dalam menangani laporan aktiviti kewangan yang mencurigakan. Media Jerman melaporkan tahun lalu bahawa ia telah menunggu lebih daripada 100,000 laporan sedemikian. Pegawai berkata pada 21 Mac, tunggakan telah dikurangkan kepada 30,000.

“Matlamat agensi baharu . . . adalah untuk menyelaraskan semula usaha memerangi pengubahan wang haram di Jerman secara strategik,” kata seorang pegawai kanan.

Pihak berkuasa akan “memberi tumpuan kepada kes-kes penting pengubahan wang haram antarabangsa . . . volum besar, kompleks, tersusun secara sistematik[crimes]. . . yang dirancang dari Jerman atau mempunyai hubungan Jerman”, katanya.

“Di mana kita melihat aktiviti yang mencurigakan di pasaran kewangan, dalam aliran pembayaran, dalam urus niaga karusel atau sekuriti . . . kita akan menyiasatnya sepanjang aliran wang,” katanya.

Pengubahan wang haram telah lama dilihat sebagai masalah serius di Jerman, di mana wang tunai digunakan dalam banyak transaksi yang di negara lain akan berlaku secara digital.

Dalam laporannya tahun lepas, FATF berkata penyelarasan domestik di seluruh 16 negeri di Jerman adalah “cabaran” dan memerlukan kerjasama yang lebih baik antara agensi penyeliaan dan penguatkuasaan undang-undangnya yang berbeza.

“Keutamaan juga harus diberikan untuk mengurangkan risiko yang berkaitan dengan penggunaan wang tunai yang tinggi di negara ini dan penggunaan wang tidak rasmi atau perkhidmatan pemindahan nilai,” katanya.

Pegawai berkata salah satu kritikan utama FATF terhadap Jerman adalah kegagalannya untuk berjaya menyiasat “ikan besar” yang mencukupi dalam dunia pengubahan wang haram.

Ketua FIU, Christof Schulte, meletak jawatan pada Disember lalu selepas kerajaan mengakui FATF telah disembunyikan mengenai tahap tunggakan kes di agensi itu.

Schulte akan digantikan oleh Daniel Thelesklaf, seorang warga Switzerland yang dikatakan oleh menteri kewangan Christian Lindner sebagai “pakar yang terbukti dalam memerangi pengubahan wang haram”.

Kementerian kewangan akan mengemukakan rang undang-undang mengenai penciptaan pihak berkuasa baharu kepada Bundestag dalam beberapa bulan akan datang.

singapura result

totobet sidney

keluaran sdy

info keluaran hk

pengeluaran.sgp