site

Joe Biden berusaha untuk menjadikannya lebih mudah untuk menghukum eksekutif bank AS yang gagal

Joe Biden menyeru Kongres untuk memudahkan pengawal selia menghukum eksekutif di bank yang gagal, termasuk dengan mendapatkan semula keuntungan daripada jualan saham dan melarang bos yang dihina daripada bekerja dalam industri.

Presiden AS itu berkata beliau “tegas komited terhadap akauntabiliti bagi mereka yang bertanggungjawab untuk kekacauan ini”, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, hanya seminggu selepas kejatuhan Silicon Valley Bank, pemberi pinjaman yang berpangkalan di California.

“Tiada sesiapa yang berada di atas undang-undang – dan memperkukuh akauntabiliti adalah penghalang penting untuk mencegah salah urus pada masa hadapan,” tambahnya.

Rumah Putih telah meminta Kongres untuk memperluaskan kuasa Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan, pengawal selia perbankan AS, untuk menarik balik pampasan, termasuk keuntungan daripada jualan saham oleh eksekutif di bank serantau yang gagal seperti SVB dan Signature Bank, sebuah syarikat yang berpangkalan di New York. pemberi pinjaman yang runtuh pada hujung minggu. Undang-undang semasa hanya membenarkan FDIC mendapatkan semula pendapatan daripada eksekutif di bank yang lebih besar. Greg Becker, bekas ketua eksekutif SVB, menjual saham bank bernilai $3.6 juta pada 27 Februari di bawah pelan dagangan yang dipersetujui sebelum ini, kurang daripada dua minggu sebelum SVB gagal.

Pentadbiran juga mahu memperluaskan kuasa FDIC untuk melarang bos bank yang gagal daripada memegang pekerjaan di pemberi pinjaman lain. Pada masa ini, FDIC hanya dibenarkan untuk menghalang eksekutif yang memalukan daripada memegang pekerjaan yang serupa jika mereka terlibat dalam “sengaja atau berterusan mengabaikan keselamatan dan kekukuhan” bank mereka. Tetapi Rumah Putih berkata Kongres harus “menurunkan standard undang-undang” untuk memohon kepada semua pemberi pinjaman yang jatuh ke dalam penerima.

“Presiden percaya bahawa jika anda bertanggungjawab atas kegagalan satu bank, anda tidak sepatutnya boleh berpatah balik dan memimpin yang lain,” kata Rumah Putih dalam memo.

Pentadbiran juga berkata Kongres harus memudahkan FDIC untuk mengenakan denda terhadap eksekutif daripada bank yang gagal.

Sherrod Brown, senator Demokrat dari Ohio yang mempengerusikan jawatankuasa perbankan Senat yang berkuasa, mengalu-alukan kenyataan Biden, berkata: “Kami memerlukan peraturan yang lebih kukuh untuk mengekang tingkah laku berisiko dan menangkap ketidakcekapan.”

Penggubal undang-undang telah berselisih tentang cara bertindak balas terhadap keruntuhan SVB dan Tandatangan. Demokrat Progresif telah menyeru untuk membatalkan rang undang-undang 2018, yang ditandatangani menjadi undang-undang oleh presiden ketika itu Donald Trump, yang mencairkan reformasi peraturan kewangan Dodd-Frank 2010. Tetapi beberapa Demokrat kanan telah berhati-hati untuk menandatangani, manakala kebanyakan Republikan telah menolak idea peraturan baru.

Pada masa yang sama, ramai Republikan telah menyalahkan Biden dan Demokrat atas kegagalan perbankan terkini, cuba untuk mengikat dasar fiskal pentadbiran dengan kenaikan kadar faedah yang telah dipersalahkan kerana ketidakmampuan bank itu.

Terdapat beberapa tanda bahawa penggubal undang-undang dari kedua-dua pihak mungkin dapat mencari persetujuan untuk menghukum eksekutif bank yang gagal. Richard Blumenthal, senator Demokrat dari Connecticut, telah memperkenalkan undang-undang yang membolehkan pengawal selia mendapatkan balik bonus dan keuntungan daripada jualan saham yang dibuat dalam tempoh 60 hari selepas bank gagal.

Senator Republikan Josh Hawley dan Mike Braun juga telah memperkenalkan rang undang-undang yang akan membenarkan FDIC mendapatkan bonus dibayar kepada eksekutif bank yang gagal.

“Ini adalah langkah pertama yang sangat baik dan semua ini sepatutnya dilakukan sejak dahulu lagi,” kata Dennis Kelleher dari kumpulan pengguna Better Markets mengenai kenyataan Biden. “Sebarang perkara yang menghukum eksekutif kerana kelakuan melulu dan salah laku adalah dialu-alukan.”

Kegagalan untuk mendapatkan semula wang “seperti membawa lari kereta perompak bank tetapi bukan wang yang diambilnya”, tambah Kelleher.

totobet singapur

pengeluaran sdy 4d 2023

angka hk keluar

data hk 4d