site

Jualan Bumper New York menampilkan koleksi $50 juta

Christie’s akan menawarkan koleksi $50 juta yang dimiliki oleh mendiang Alan dan Dorothy Press, pasangan yang berpangkalan di Chicago yang mula membeli seni bersama sejurus selepas mereka berkahwin pada tahun 1970. Sembilan karya, dijamin untuk dijual, akan berada dalam musim jualan malam yang semakin sibuk di New York Mei ini, dengan potongan lebih dalam jualan hari yang berharga lebih rendah. Tawaran Akhbar diungguli oleh Ed Ruscha “Burning Standard” (1968), dibeli oleh pasangan itu pada 1991 dan dianggarkan bernilai $20 juta. Ruscha membuat enam lukisan stesen minyak Standard, termasuk dua yang memaparkan api yang dibayangkan, yang “mengganggu kesudutan gambar yang murni”, kata Ana Maria Celis, ketua seni pasca perang dan kontemporari Christie.

Alan Press, seorang peniaga komoditi yang meninggal dunia pada 2021, dan isterinya Dorothy, yang meninggal dunia pada awal tahun ini, mengumpulkan artis yang agak sedikit tetapi mereka yang mendalam. Serta dua karya lain oleh Ruscha, lelongan itu akan mempunyai tiga lukisan oleh Philip Guston – termasuk “Kerusi” (1976, anggaran $12mn-$18mn) – dan karya Man Ray, Henri Matisse dan Ken Price. Artis-artis tidak semua jelas menyambung secara gaya, walaupun Celis mengatakan bahawa karya-karya itu “semuanya cantik secara langsung”.

Jualan Christie’s May sudah menawarkan seni bernilai ratusan juta dolar, termasuk 16 karya daripada harta pusaka media besar SI Newhouse, tujuh lagi karya daripada pengasas bersama Microsoft Paul Allen dan lelongan dua bahagian kira-kira 220 karya yang dimiliki oleh mendiang pengumpul Boston Gerald Fineberg.


‘Merokok potret diri, rumah Simon, Stockholm’ oleh Nan Goldin (2013) © Ihsan artis dan Gagosian

Galeri Gagosian sekarang mewakili jurugambar Nan Goldin di seluruh dunia, bekerja bersama pengedar jangka panjangnya, Galeri Fraenkel di San Francisco.

Goldin telah menjadi terkenal dengan aktivisme serta seninya selepas dia, dalam kata-katanya, “sempit melarikan diri” krisis opioid. Bantahan awamnya terhadap ahli keluarga Sackler, yang syarikatnya Purdue Pharma menghasilkan ubat OxyContin yang ketagihan, adalah tulang belakang filem yang terkenal itu Semua Keindahan dan Pertumpahan Darah (2022), diarahkan oleh Laura Poitras. Goldin juga mendokumentasikan kesan wabak Aids dari akhir 1980-an.

Terdahulu dalam kerjayanya, Goldin bekerja dengan galeri Matthew Marks di New York dan yang terbaru diwakili secara global oleh Galeri Marian Goodman (sejak 2018). Goodman kini berusia sembilan puluhan dan artis yang berkhidmat dengan baik secara beransur-ansur mencari rumah baharu.


Gambar polaroid lelaki berambut perang berkaca mata, memakai jaket dan tali leher

Gambar Polaroid potret diri asli yang jarang ditemui, Andy Warhol (1977)

Yayasan Andy Warhol telah mengumpul lebih daripada $3 juta daripada kerja yang dijual melalui kerjasama dengan eBay yang bermula pada Disember 2021. Hasil daripada lelongan bulanan yang diadakan di badan amal platform e-dagang digunakan untuk program pemberian yayasan. Ini memberikan kira-kira $15 juta setahun kepada organisasi seni visual, kata Michael Dayton Hermann, pengarah pelesenan, pemasaran dan jualannya. Setakat ini, inisiatif itu telah menjual lebih daripada 750 karya Warhol asli dan bahan bercetak lain, semuanya daripada harta pusaka artis, katanya.

Untuk menandakan kejayaan bernilai $3 juta, yayasan itu minggu ini membuka jualan terbesarnya setakat ini, daripada 50 lot kebanyakannya berasaskan fotografi yang menampilkan kreatif dalam kalangan Warhol. Terdapat Polaroid asal Sylvester Stallone (1979, harga bermula $8,000) dan Robert Mapplethorpe (c1972, $6,000) serta gambar hitam-putih jurugambar Annie Leibovitz dengan kamera (1976, $7,200) dan Debbie Harry (1980, $8,000). ). Polaroid potret diri 1977 juga mempunyai ($16,000).

“Saya menyedari bahawa kami mempunyai inventori yang kukuh untuk karya bernilai lebih rendah dan memerlukan platform global yang menyokong perkara ini,” kata Hermann mengenai keputusan luar biasa dunia seni untuk menjual di eBay. Pengumpul Warhol Paul Marechal, yang telah membeli lukisan dakwat melalui inisiatif itu, berkata: “Separuh daripada karya Warhol ditujukan untuk semua orang, dia pasti menyukainya.” Selain itu, dia menyatakan, eBay tidak mengenakan komisen pembeli. The Andy Warhol: Rangkaian Sosial lelongan berlangsung sehingga 3 April.


Helen Nisbet, ketua eksekutif dan pengarah artistik pertama Cromwell Place © Cesare De Giglio

Cromwell Place, seorang yang kacak hab galeri komersial di London barat, telah melantik kurator Helen Nisbet sebagai ketua eksekutif dan pengarah artistik pertamanya. Nisbet menyertai pada bulan Ogos dari Art Night, festival seni kontemporari yang dia anjurkan sejak 2018.

Pelantikan kurator, yang juga hakim Hadiah Turner tahun ini, menunjukkan perubahan arah untuk hab itu, yang ditubuhkan pada 2020 untuk menyewakan 15 ruang ke galeri komersial serta mengendalikan skim keahlian dunia seni. Nisbet menyifatkan ia sebagai “fikir semula” dan berkata dia ingin mengarahkan tumpuan kepada artis — “sering diabaikan dalam perniagaan melakukan segala-galanya”. Pelancaran semulanya akan mengambil masa kira-kira setahun untuk menjadi kenyataan dan termasuk pembentukan lembaga baharu, katanya. Elizabeth Dellert, yang menyertai sebagai pengarah pembangunan keahlian dan perniagaan pada Januari 2022, kekal dalam peranan itu.


‘Candy Counter’ oleh Wayne Thiebaud (1969)

Pertunjukan muzium boleh memikat utama berfungsi untuk memasarkan dan begitu juga dengan Wayne Thiebaud. Di samping pameran solonya di Basel’s Fondation Beyeler, Sotheby’s telah memperoleh “Candy Counter” (1969) – bukan dalam rancangan Switzerland – untuk menawarkan antara $10 juta-$15 juta pada bulan Mei. Pada tahap ini, kerja itu akan menjadikan harga lelongan kedua tertinggi untuk Thiebaud, yang “Empat Mesin Pinball” (1962) dijual pada 2020 dengan harga $19.1 juta, jauh mendahului rekod sebelumnya sebanyak $8.5 juta. Setelah berada dalam koleksi keluarga Thiebaud, “Candy Counter” telah dibeli dalam tempoh lima tahun yang lalu oleh penjual semasanya, kata Sotheby’s.

Thiebaud memulakan kerjayanya sebagai animator, termasuk untuk Walt Disney, dan terkenal dengan lukisan makanannya yang berwarna-warni, terutamanya gula-gula dan pencuci mulut. Dia menolak dilabelkan sebagai artis Pop, mengatakan bahawa ironi yang berkaitan dengannya tidak sesuai dengan karyanya. Dia meninggal dunia pada 2021, berusia 101 tahun.

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @ftweekend di Twitter

sgp

keluaran sdy unitogel

sdy toto

data pengeluaran hk malam ini

www.totobet sgp