toto

Junkets Debacle Tiada Ancaman kepada Pasir China

 

Kejatuhan daripada operator junket Macau telah mendedahkan pengendali tertentu kepada risiko seterusnya terperangkap dalam pertempuran antara pemain VIP yang disalahgunakan dan junket yang telah hilang dari pasaran, tidak dapat membayar balik pelanggan.

Ini telah menimbulkan ancaman serius kepada ketenteraman di Macau dengan Toto macau syarikat konsesi takut akan hukuman. Sesetengahnya, seperti Wynn Macau Ltd, telah diarah membayar balik $770,000 hutang Dore Entertainment Co kepada pelanggan VIP. Mahkamah Rayuan Akhir memutuskan memihak kepada pelanggan awal bulan ini.

Wujud dalam Industri tanpa Junkets
Kini, penilaian yang sama telah diluluskan sama ada Sands China Ltd mungkin terdedah kepada risiko yang sama. Presiden syarikat Dr. Wilfred Wong yakin syarikat itu tidak perlu menangani isu yang sama, walaupun MGM China mengesahkan bahawa ia mungkin perlu membayar sehingga $26 juta kembali kepada pelanggan jika tuntutan individu mula masuk. Ia tidak mungkin, walaupun, bahawa mereka semua akan berjaya.

Credit Suisse, sebuah bank pelaburan, mengeluarkan nota yang menggariskan komplikasi yang mungkin berlaku untuk syarikat konsesi kasino, yang sebahagiannya telah memutuskan hubungan dengan barang dagangan. Ini tidak akan mengecualikan mereka daripada tuntutan sejak zaman junket masih mewakili mereka. Sementara itu, Wong tetap yakin bahawa Sands China tidak mempunyai liabiliti utama untuk dijawab kerana sebarang hubungan yang mungkin ada dengan junket. Beliau bercakap semasa panggilan pendapatan S1 2022 dan memberi jaminan:

“Pemberhentian operasi semua penganjur junket bilik tetap berlaku agak baru-baru ini pada Disember tahun lepas dan akibatnya terdapat beberapa kes mahkamah baharu yang dibangkitkan oleh pelbagai pihak berkepentingan dalam sistem itu.”

Presiden Sands China Dr. Wilfred Wong
Credit Suisse nampaknya bersetuju dengan penilaian ini, kerana nota minggu lepas menyebut bahawa Sands China adalah syarikat yang paling kurang Pengeluaran SGP terdedah kepada sebarang akibat daripada operasi junket. Sands China memang menghadapi cabaran lain, termasuk isu mudah tunai yang semakin meningkat, yang meletakkan syarikat itu dalam kedudukan di mana ia hanya mempunyai wang untuk bertahan sembilan bulan lagi.

Tiada Kebimbangan tentang Kecairan Syarikat
Mengulas mengenai perkara ini, presiden dan COO LVS Patrick Dumont berkata walaupun media telah mengedarkan laporan sedemikian, beliau memberi jaminan bahawa kunci kira-kira syarikat berada dalam kedudukan yang sangat kukuh. Beliau mengakui beberapa kesukaran berhubung isu ini:

“Ya, kami telah menerima sedikit tekanan sejak beberapa tahun kebelakangan ini Keluaran SDY di bawah keadaan operasi wabak yang sukar – saya rasa kita semua ada – tetapi berita baiknya ialah syarikat kami sebagai satu kumpulan mempunyai banyak kecairan. Kami mempunyai banyak pilihan yang berbeza.”

Presiden LVS dan COO Patrick Dumont
Pada masa ini, syarikat itu masih berkembang dalam cara yang akan dipilih untuk bergerak ke hadapan, kata Dumont, kerana ia akan menilai bulan-bulan berikutnya di mana ia akan keluar daripada wabak itu dan memilih strategi tertentu. Beliau memberi jaminan bahawa syarikat itu mempunyai semua fleksibiliti yang diperlukan dan akses kepada pasaran kredit serta penarafan kredit gred pelaburan.