site

Kanada memberi amaran kepada AS agar tidak melancarkan ‘perang subsidi karbon’

Menteri sumber asli Kanada telah memberi amaran kepada AS agar tidak melancarkan “perang subsidi karbon” dengan sekutunya, dengan mengatakan pakej tenaga bersih $369bn pentadbiran Biden mewujudkan “padang permainan yang tidak seimbang” dalam perdagangan global.

Jonathan Wilkinson, ahli kanan kerajaan Liberal Justin Trudeau, berkata Kanada dan Eropah sedang berusaha untuk “memadankan” Akta Pengurangan Inflasi AS dan pemberiannya yang besar untuk pemaju tenaga bersih, tetapi mengakui bahawa mereka akan berjuang untuk bersaing.

“Subsidi yang sangat besar IRA telah mewujudkan medan permainan yang tidak seimbang untuk Eropah dan Kanada”, kata Wilkinson dalam temu bual dengan Financial Times.

“Kami tidak mahu terlibat dalam perang subsidi dengan Amerika dan begitu juga Eropah dan Jepun.

“Orang Amerika adalah mata wang rizab dunia – mereka mempunyai latitud fiskal untuk melakukan perkara yang saya fikir hampir tiada negara lain di dunia boleh lakukan,” tambah Wilkinson.

Komen daripada seorang tokoh kanan dalam kerajaan Trudeau bergema kritikan di Eropah, di mana skala pemberian IRA telah mencetuskan kebimbangan penerbangan modal merentasi Atlantik. Presiden Perancis Emmanuel Macron telah memberi amaran bahawa IRA boleh “memecah belah barat”.

Sebagai tindak balas kepada IRA, Brussels telah melancarkan pelbagai pelepasan cukai baharu dan pembiayaan untuk pemaju tenaga bersih, walaupun seperti Kanada, EU telah menjadikan penetapan harga karbon sebagai asas dasar iklimnya.

Pada hari Selasa, kerajaan persekutuan Trudeau melancarkan belanjawan baharu yang termasuk pemotongan cukai bernilai C$18 bilion ($13 bilion) untuk elektrik hijau dan teknologi bersih lain – di samping berbilion-bilion lebih komited dalam beberapa tahun kebelakangan ini – dengan menteri kewangan Chrystia Freeland berkata Kanada tidak boleh “tertinggal kerana negara demokrasi dunia membina ekonomi bersih abad ke-21”.

Wilkinson bercakap dengan FT hanya beberapa hari selepas Presiden Joe Biden melawat Ottawa dan bercakap mengenai “kuantiti besar mineral kritikal yang penting untuk masa depan tenaga bersih kita” Kanada. Presiden juga menyatakan bahawa IRA “secara jelas termasuk kredit cukai untuk kenderaan elektrik yang dipasang di Kanada”.

AS telah berusaha untuk meredakan kebimbangan sekutu tentang IRA dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dengan setiausaha tenaga Jennifer Granholm memberitahu FT dalam temu bual baru-baru ini bahawa pentadbiran Biden “[doesn’t] mahu melihat sebarang persaingan perdagangan” berhubung IRA dan sedang berusaha untuk menyelesaikan pertikaian “dengan cara yang dapat mengangkat semua”.

Pada hari Jumaat, pentadbiran Biden juga meluaskan skop kelayakan untuk kredit cukai IRA untuk bateri EV, satu langkah yang direka untuk mengurangkan kebimbangan dalam kalangan sekutu AS.

Semasa lawatan Biden ke Ottawa, AS dan Kanada telah membincangkan “keperluan untuk kita bekerjasama . . . dan tidak mengubahnya menjadi semacam perang subsidi karbon”, kata Wilkinson.

Tetapi usaha Washington untuk menggunakan IRA untuk mengindustri semula AS tidak boleh merosakkan sekutu, Wilkinson mencadangkan. “Ia perlu menjadi rakan-rakan, bukan hanya satu negara yang menang.”

Kanada, yang sudah menjadi pembekal minyak asing terbesar kepada AS daripada deposit minyak ketiga terbesar di dunia, juga mempunyai rizab mineral kritikal yang banyak – seperti litium, nikel, kobalt, tembaga dan unsur nadir bumi – yang ia percaya akan menyokong keuntungan yang lumayan. rantaian bekalan bateri di negara ini.

Minyak “bukan peluang pertumbuhan untuk negara ini secara berterusan dalam cara mineral kritikal akan berlaku”, kata Wilkinson.

Wilkinson menyatakan bahawa Kanada akan terus mengambil pendekatan yang lebih berdamai ke China berbanding pentadbiran Biden, yang berusaha untuk menamatkan pergantungan AS pada bahan teknologi bersih China yang murah seperti modul solar.

“Anda tidak mahu bergantung kepada negara yang tidak berkongsi nilai anda,” kata Wilkinson, sambil berkata pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menunjukkan “kesan ketidakstabilan” bergantung kepada bekalan tenaga daripada rejim autoritarian.

Kanada telah pun menafikan entiti dikawal negara China mengakses sektor perlombongan mineral kritikalnya, katanya.

“Tetapi itu tidak bermakna kami tidak akan membeli panel solar dari China. Ia tidak bermakna kita tidak akan membeli turbin angin dari China.”

resol sgp

pengeluaran sydney siang ini

sidney totobet

angka keluaran hongkong malam ini

pengeluaran singapore