site

Karin Keller-Sutter: menteri kewangan di sebalik penyelamatan Credit Suisse

Ahli politik Switzerland secara senyap-senyap.

Tetapi hujung minggu lalu, ketika Credit Suisse, bank kedua terbesar di Switzerland, dan sebuah institusi nasional, terhuyung-hayang di ambang kegagalan, kepimpinan politik Bern tidak selesa ditonjolkan.

Karin Keller-Sutter telah bertanggungjawab ke atas kementerian kewangan Switzerland selama dua bulan. Dia kini mendapati dirinya berhadapan dengan krisis kewangan terbesar Switzerland dalam lebih sedekad.

Dalam beberapa hari yang singkat, dia telah menjadi penangkal petir untuk kemarahan di kalangan bahagian tertentu dari orang awam Switzerland yang terperanjat, dan keriuhan pemegang bon antarabangsa yang marah, dileburkan oleh rancangan menyelamat yang dia lakukan bersama, di mana saingan sengit Credit Suisse, UBS, telah didorong ke dalam perkahwinan senapang patah menggunakan jaminan pembayar cukai berbilion-bilion.

Bagi penyokong, dia sebaliknya, dengan ciri-ciri yang tidak dapat dikelirukan, memalsukan perjanjian menyelamat ajaib yang menggabungkan dua institusi kewangan paling rumit di dunia dalam masa 48 jam sahaja.

“Sudah tentu, [she] akan dikritik hebat, tetapi realitinya ialah mereka yang terlibat telah menghadapi situasi yang amat sukar, dengan implikasi sistemik, dan mereka hampir tiada masa untuk menyelesaikannya,” kata ketua sebuah bank swasta Switzerland yang menyaksikan penyelamatan Credit Suisse terungkap dengan tidak percaya.

Keller-Sutter, atau KKS seperti yang dikenali oleh rakan sekerja, ialah salah seorang daripada tujuh ahli majlis persekutuan yang duduk di puncak sistem politik labirin Switzerland, memerintah secara kolektif menggantikan seorang perdana menteri atau presiden.

Untuk beberapa lama Keller-Sutter, yang berasal dari kanton St Gallen, di timur Switzerland, telah menjadi yang paling popular di kalangan orang ramai Switzerland.

Sepanjang kariernya, Keller-Sutter telah mewakili FDP, parti perniagaan liberal ekonomi Switzerland, yang kewujudannya bermula kembali ke zaman kegemilangan borjuasi keajaiban perindustrian negara pada akhir abad ke-19.

Credit Suisse, yang diasaskan oleh ahli politik liberal dan industrialis Alfred Escher, telah lama dianggap sebagai bank rumah FDP.

Keputusan untuk menggunakan wang pembayar cukai untuk menyelamatkan entiti komersial, walaupun satu yang mempunyai hubungan bersejarah yang begitu rapat dengan partinya, namun “bercanggah dengan semua yang dia perjuangkan, semua yang dia percayai”, akhbar lebar Tages-Anzeiger mencela.

Rakan rapat berkata Keller-Sutter mewarisi beberapa sikapnya terhadap perniagaan, terutamanya kepentingan mengambil tanggungjawab dan memastikan rumah seseorang itu teratur, daripada ibu bapanya, yang mengusahakan sebuah restoran tempatan. Walaupun dia mungkin mempunyai pandangan yang kuat tentang pengurusan Credit Suisse mengenai perkara sedemikian, satu lagi kualiti Switzerland yang dia salurkan – sangfroid yang tenang – bermakna dia hampir pasti tidak akan menunjukkannya, kata seorang bekas rakan sekerjanya.

Ramai dalam komuniti perniagaan Switzerland telah lama menghormati Keller-Sutter.

“Dia menggabungkan kepakaran kewangan dengan pemahaman mendalam tentang cabaran yang dihadapi oleh perniagaan,” kata Etienne Jornod, pengerusi kumpulan media NZZ, salah satu penerbit akhbar terbesar di Switzerland. Keller-Sutter pernah duduk di papan NZZ, serta beberapa perniagaan Switzerland yang lain.

“Beliau terkenal dengan nasihatnya yang kuat dan dipertimbangkan dengan baik serta keazamannya,” kata Jornod.

Dengan latihan, Keller-Sutter adalah seorang jurubahasa.

Seorang penutur asli Jerman, dia lulus dari Zurich University of Applied Sciences pada tahun 1989, fasih berbahasa Inggeris dan Perancis. Dia kemudiannya dilatih sebagai guru sekolah menengah. Semasa dalam tempoh pengajian di Montreal, politiknya — pasaran bebas pro dan kerajaan kecil — menjadi tetap.

Profil beliau oleh televisyen awam Switzerland diperhatikan pada 2018: “Jurubahasa adalah penyedia perkhidmatan, mereka berada pada tahap terbaik apabila orang mereka hilang di sebalik perkara yang dihadapi.”

Kesederhanaan dan kebolehannya untuk mendengar sememangnya menjadi ciri kerjayanya. Tetapi begitu juga dengan kecekalan dan keyakinannya. Sedikit yang tahu bahawa dia bertinju pada masa lapangnya, dan mengikuti sukan itu dengan tekun.

Dia menentang barisan FDP pro-perniagaan semasa wabak coronavirus, menyokong sekatan sosial yang lebih kuat dalam perbahasan Majlis Persekutuan – mungkin dimaklumkan oleh pengalaman langsung suaminya, Morten Keller, seorang doktor yang bertanggungjawab di jabatan kesihatan bandar Zurich.

“Seperti anjing saya, saya tidak akan muncung!” menjalankan slogan pilihan raya pertamanya untuk majlis bandaran Wil pada tahun 1992. Wanita dalam politik Switzerland adalah jarang berlaku pada masa itu. Wil berada 25km dari kanton Appenzell Innerrhoden, di mana hanya dua tahun sebelum dia dipilih, wanita menerima hak untuk mengundi.

Keller-Sutter meningkat dengan mantap di tangga politik tempatan di St Gallen, dengan apa yang diingati oleh rakan sekerja pada masa itu sebagai etika kerja yang luar biasa, dan menjelang 2011, telah dipilih ke Bern sebagai salah satu daripada dua ahli majlis kantonal negeri — setara dengan AS senator. Menjelang 2017, beliau telah dipilih sebagai presiden Majlis Negara, dewan atasan Perhimpunan Persekutuan.

Keller-Sutter mendapat penghormatan dari seluruh spektrum politik.

“Kami mempunyai perspektif politik yang sama sekali berbeza tetapi dia sangat terbuka, dan sentiasa mempunyai garis yang sangat jelas,” kata Cédric Wermuth, presiden bersama parti Demokratik Sosial Switzerland. “Dia pro-perniagaan. Pro-perbankan. Tetapi boleh dipercayai dan jujur ​​serta tidak bermain-main.”

Menjelang pemilihannya yang berpotensi pada 2018 ke Majlis Persekutuan, pejabat tertinggi Switzerland, orang dalam Bern mengimbas kembali anekdot tentang kehadirannya di Olma, festival pertanian tradisional yang besar di St Gallen yang terkenal dengan perlumbaan ruangan — perlumbaan anak babi — dan, secara kebetulan, kehadiran broker kuasa Bern bersaing untuk menunjukkan kelayakan mereka yang bersahaja.

Ketika ahli politik lain bergambar, anak babi berpeluk tubuh, Keller-Sutter mengetepikan perarakan, setelah memberitahunya beadle istiadat berpakaian cerah – seorang pegawai yang datang sebagai kelebihan jawatan presiden dewan atasan – untuk tinggal di rumah, dan menyelinap ke orang ramai , jangan sampai dia kelihatan terlalu menonjol, dan terlalu yakin akan kemenangan.

Cabaran berbeza kini menantinya, bagaimanapun, di mana kepimpinan awam akan diperlukan untuk meredakan ketakutan dan meredakan kemarahan negara yang masih bergelora dengan peristiwa hujung minggu lalu.

keputusan sgp hari ini

pengeluaran sidney siang hari ini

togel.sdy

indo hk

totobet data singapura