site

Kate Forbes meninggalkan kerajaan Scotland selepas kekalahan kepimpinan

Setiausaha kewangan Scotland, Kate Forbes akan meninggalkan kerajaan yang diturunkan negara itu selepas ditawarkan jawatan yang lebih rendah oleh menteri pertama yang akan datang, Humza Yousaf.

Yousaf menewaskan Forbes secara tipis dalam pemilihan kepimpinan parti Kebangsaan Scotland yang pahit yang berakhir pada hari Isnin dan pemergiannya daripada kerajaan berisiko memperdalam perpecahan terdedah semasa pertandingan itu.

Parlimen Scotland dalam undian pada Selasa mengesahkan Yousaf sebagai pengganti Nicola Sturgeon sebagai menteri pertama negara itu.

Dia memberi isyarat bahawa dia akan meneruskan pendekatan secara berperingkat kepada matlamat SNP untuk kemerdekaan Scotland, berkata parlimen harus terlebih dahulu menunjukkan cara menggunakan kuasa yang diturunkan dengan baik.

Yousaf menekankan keperluan untuk perpaduan SNP pada hari Isnin, dalam pendirian yang membayangkan kemungkinan jawatan menteri untuk Forbes.

Tetapi Forbes, yang telah bercuti bersalin sejak musim panas lalu, memberitahu Yousaf pada hari Selasa bahawa dia tidak mahu dipertimbangkan untuk jawatan dalam kabinetnya, berkata dua orang memberi taklimat mengenai perbualan itu.

Forbes, yang berhasrat untuk menyambung semula tugasnya sebagai MSP bangku belakang selepas rehat Paskah parlimen Scotland, ditawarkan portfolio hal ehwal luar bandar oleh Yousaf, tambah salah seorang daripada mereka.

Semasa perlumbaan kepimpinan SNP, Forbes mengkritik keras rekod Yousaf dalam kerajaan dan mencadangkan prestasi keseluruhan parti dalam kuasa adalah biasa-biasa sahaja.

Yousaf memenangi 52.1 peratus undi yang diberikan oleh ahli SNP dalam pilihan raya, manakala Forbes memperoleh 47.9 peratus.

Yousaf berkata pada hari Selasa beliau akan mencalonkan Shona Robison, kawan rapat dan sekutu Sturgeon, sebagai timbalan menteri pertama.

Langkah itu menekankan bagaimana Yousaf sebahagian besarnya menunjukkan dirinya sebagai calon kesinambungan dalam pertandingan kepimpinan SNP, yang akan memelihara dan membina dasar sosial Sturgeon.

Robison, setiausaha keadilan sosial pada masa ini, merupakan penggerak di sebalik perundangan kerajaan Scotland yang menimbulkan perbalahan yang memudahkan orang trans untuk mendapatkan pengiktirafan undang-undang mengenai jantina.

Undang-undang itu telah disekat oleh kerajaan UK dan Yousaf menjelaskan bahawa dia komited untuk meningkatkan cabaran undang-undang terhadap langkah Westminster.

Dalam satu rehat yang ketara dengan Sturgeon semasa perlumbaan kepimpinan SNP, Yousaf menolak strateginya menggunakan pilihan raya umum UK akan datang sebagai referendum kemerdekaan “de facto”, dengan berkata partinya sebaliknya harus menumpukan pada peningkatan sokongan orang ramai dari semasa ke semasa untuk Scotland menamatkan kesatuannya dengan England.

Rakyat Scotland dibahagikan kira-kira separuh mengenai soal kemerdekaan, menurut tinjauan pendapat, selepas pengundi memutuskan sebanyak 55 peratus hingga 45 peratus untuk tinggal di UK dalam referendum pada 2014.

Kerajaan UK sejak itu menolak gesaan oleh SNP untuk membenarkan diadakan satu lagi referendum.

Dalam ucapan kepada parlimen Scotland pada hari Selasa selepas ia mencalonkan beliau menjadi menteri pertama, Yousaf berkata beliau akan bekerja tanpa jemu untuk kemerdekaan.

Beliau menambah: “Saya faham bahawa hujah paling kuat yang boleh dibuat oleh kerajaan ini untuk kemerdekaan adalah untuk menggunakan kuasa sedia ada parlimen ini sebaik mungkin.”

Dalam sidang parlimen yang luar biasa mesra, pemimpin parti pembangkang banyak memberi tumpuan kepada simbolisme Scotland mempunyai menteri pertama daripada etnik minoriti buat kali pertama.

Humza Yousaf dan Shona Robison melambai kepada orang ramai di galeri awam di ruang utama © Jane Barlow/PA

sgp result

keluaran sdy hari ini

totobet net sydney

toto hongkong pengeluaran hari ini

indotogel sgp