site

Kayu ukur untuk menonton pilihan raya tempatan ketika Buruh melihat Swindon

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Inside Politics kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Keir Starmer pergi ke Swindon pagi ini untuk melancarkan kempen pilihan raya tempatan parti Buruh.

Sebahagian daripada apa yang cuba dilakukan oleh parti politik dengan pelancaran kempen pilihan raya mereka ialah membentuk cara wartawan membuat liputan mengenai pilihan raya tempatan. Dengan memulakan kempennya di Swindon, pemimpin Buruh itu berharap wartawan akan menilai kempennya berdasarkan apa yang berlaku di Swindon.

Memang benar untuk mengatakan bahawa laluan Buruh ke Downing Street melalui dua kawasan parlimen Swindon — kerusi yang telah dikalahkan oleh Buruh pada 2010, dan hampir menang pada 2017. Kedua-dua Swindon Selatan dan Swindon Utara kekal Konservatif secara konsisten sejak 13 tahun lalu.

Dan satu kayu pengukur yang munasabah bagi prestasi pilihan raya Buruh ialah sama ada mereka mendapat kerusi majlis di Swindon pada 4 Mei. Walau bagaimanapun, terdapat yang lain. Beberapa pemikiran tentang itu di bawah.

Inside Politics disunting oleh Georgina Quach. Ikuti Stephen di Twitter @stephenkb dan sila hantar gosip, pemikiran dan maklum balas kepada insidepolitics@ft.com

Kayu ukur, dapatkan kayu ukur anda

Pilihan raya tempatan, sebahagiannya, mengenai apa yang sedang berlaku di dalam negara. Tetapi ia juga mencerminkan prestasi parti di peringkat nasional. Cara yang baik untuk melihatnya ialah perbezaan antara iklim dan cuaca. Bagaimana keadaan parti-parti politik di seluruh negara menentukan iklim, tetapi jika sesebuah majlis itu sangat cekap atau tidak cekap, itu mungkin menentukan cuaca.

Sebagai contoh, untuk mengambil dua contoh daripada pilihan raya tempatan tahun lepas: majlis Konservatif Wandsworth dapat bertahan menentang Buruh selama bertahun-tahun, walaupun ketika parti Buruh menunjukkan prestasi yang sangat baik di peringkat nasional dan di kerusi parlimen kawasan itu. Ini kerana majlis itu berjalan dengan baik. Tetapi akhirnya faktor nasional itu bermakna majlis tempatan tidak dapat bertahan pada 2022 dan kini Buruh mengendalikan Wandsworth.

Di hujung skala yang lain, anda mempunyai Majlis Croydon. Pada tahun yang sangat baik untuk parti Buruh di peringkat nasional, kegagalan majlis tempatan — ditangkap dengan baik dalam karya hebat ini oleh William Wallis — bermakna parti Buruh kehilangan Croydon walaupun mereka memperoleh keuntungan di seluruh negara.

Tetapi secara keseluruhan, seperti yang dinyatakan oleh Peter Kellner dalam bahagian yang mesti dibaca untuk Prospect, setelah semua undian dikira, pilihan raya tempatan akan memberi kita gambaran yang cukup baik sama ada tinjauan pendapat itu betul atau tidak. Bagaimanakah kita harus melakukan ini? Kellner menerangkan:

Mari kita ketepikan angka-angka yang paling banyak menjana perhatian apabila keputusan mengalir masuk: bilangan kerusi yang setiap parti untung dan rugi. Untuk mengetahui sebabnya, datang ke Devon. Di timur daerah adalah bandar baru Cranbrook. Ia akan memilih tiga ahli majlis ke Majlis Daerah Devon Timur. Pusingan kali terakhir, pada 2019, 818 pemilih membuang undi — atau 273 setiap ahli majlis. Sejam memandu jauhnya adalah Peverell, berhampiran dengan pusat bandar Plymouth. Empat tahun lalu, 4,605 ​​pengundinya memilih seorang ahli majlis tunggal. Apabila variasi begitu besar, jumlah keuntungan dan kerugian yang mudah boleh mengelirukan — terutamanya pada tahun ini, apabila banyak majlis telah menyesuaikan semula sempadan wad mereka.

Sebaliknya, angka yang perlu diperhatikan ialah saham “National Equivalent Vote” (NEV) untuk setiap parti. Ini meneroka corak perolehan dan kehilangan undi untuk setiap parti di seluruh negara, dan menganggarkan bagaimana seluruh Britain akan mengundi sekiranya pilihan raya diadakan di mana-mana sahaja.

Kita harus menjangkakan bahawa Demokrat Liberal akan mengatasi penilaian tinjauan pendapat mereka dan Buruh akan berprestasi rendah. Ini kerana di peringkat majlis, pengundi anti-Konservatif mempunyai lebih banyak pilihan dan lebih mampu mengundi untuk pilihan pilihan mereka, daripada memilih parti bukan Tory terbesar. Itu menguntungkan Demokrat Liberal dan Hijau. Tetapi seperti yang dinyatakan oleh Kellner, NEV yang mempunyai Buruh pada 40 peratus, dan mendahului 15 mata ke atas Konservatif, menunjukkan bahawa undian terbaik parti itu adalah tepat dan mereka berada di landasan untuk kemenangan besar, manakala Konservatif harus lega jika mereka boleh mengekalkan pendahuluan kepada sekitar 10 mata. Itu menunjukkan bahawa walaupun mereka mempunyai cabaran, Tories masih berada pada kedudukan yang baik untuk menafikan majoriti Buruh atau bahkan untuk meraih kemenangan pilihan raya umum kelima.

Apabila semuanya Ed dan selesai

Turut melancarkan kempen pilihan raya tempatannya: Ed Davey, pemimpin Demokrat Liberal, dengan op foto yang kini menjadi kebiasaan di mana Davey menggunakan prop kuning besar untuk menghancurkan objek biru. (Saya bimbang, terus terang, bahawa pada kadar ini, Davey akhirnya akan memotong lukisan Yves Klein dengan parang kuning.)

Pemimpin Liberal Demokrat Ed Davey pada pelancaran kempen pilihan raya tempatan partinya di Berkhamsted, England. Dia memandu traktor melalui dinding jerami berwarna biru untuk aksi foto © Getty Images

Davey melakukan ini kerana, sebagai pihak ketiga UK, Liberal Demokrat perlu memperjuangkan setiap liputan yang boleh mereka perolehi, dan penggambaran foto yang menyeronokkan dan bodoh ialah cara yang baik untuk mendapatkan organisasi media membuat liputan kepada anda.

Aksi aneh boleh menjadi bumerang jika anda Rishi Sunak (yang aset terbesarnya ialah dia sudah pun menjadi perdana menteri, dan oleh itu dicederakan oleh terlalu banyak aksi) atau Keir Starmer (yang perlu menampilkan dirinya sebagai perdana menteri dalam menunggu) tetapi mereka menang-menang jika anda adalah pemimpin Liberal Demokrat.

Sekarang cuba ini

Saya sangat menikmati perkhidmatan baharu Apple Music, Apple Classical. Hampir setiap bit muzik disertakan dengan ringkasan bermaklumat dan menyeronokkan tentang niat dan kisah hidup komposer. Lebih baik lagi, ia membolehkan anda mencari dengan mudah melalui rakaman yang berbeza untuk mencari rakaman terbaik dan membentuk perpustakaan fizikal anda sendiri.

Saya pergi untuk melihat salah satu lagu kegemaran saya di Royal Festival Hall malam ini — simfoni kelima Jean Sibelius — dan sungguh mudah untuk melayari rakaman yang berbeza. (Apabila saya pergi ke konsert, saya suka mendengar rakaman yang berbeza terlebih dahulu untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik tentang bagaimana bahagian itu berubah di bawah konduktor yang berbeza.)

Kegemaran saya setakat ini ialah rakaman 1981 oleh Vladimir Ashkenazy dan Philharmonia Orchestra, yang boleh anda temui di mana-mana sahaja anda strim walaupun anda tidak menggunakan Apple Classical.

Cerita teratas hari ini

  • ‘Kegagalan jangka panjang’ Britain untuk melabur | Tahap pelaburan kerajaan UK yang rendah telah menyebabkan negara itu berada dalam keadaan “lebih miskin” berbanding negara lain, dengan katil hospital yang tidak mencukupi, rangkaian pengangkutan yang lemah dan perumahan yang tidak mencukupi, menurut laporan baharu.

  • Kemasukan semula Horizon di bawah ancaman | Tawaran UK untuk menyertai semula program penyelidikan Horizon EU, yang dijangka menjadi salah satu daripada “kemenangan” awal perjanjian perdagangan Ireland Utara baru-baru ini, diancam oleh pertikaian mengenai wang.

  • London dan Brussels bergabung tenaga dalam cukai sempadan karbon | Britain dan EU sedang meningkatkan penyelarasan usaha untuk menangani perubahan iklim, sebagai tanda hubungan yang semakin hangat antara kedua-dua pihak. Mereka boleh menyelaraskan langkah mengenai cukai sempadan karbon baharu yang akan mengenakan levi ke atas barangan intensif karbon yang diimport yang tiba di Eropah.

  • Mengangkat sumpah | Menteri pertama Scotland yang baharu, Humza Yousaf telah melancarkan kabinetnya, memberi ganjaran kepada rakan sekerja yang menyokong usahanya untuk memimpin parti Kebangsaan Scotland dan mengekalkan tokoh penting yang berkhidmat di bawah pendahulunya Nicola Sturgeon.

Kartun dengan tiga penunjuk perasaan mengatakan Macron keluar, Macron pergi dan Macron bersara

Lebih banyak bantahan Perancis terhadap pembaharuan pencen Emmanuel Macron © Banx

Minggu Hadapan — Mulakan setiap minggu dengan pratonton perkara dalam agenda. Daftar di sini

Pendapat FT — Pandangan dan pertimbangan daripada pengulas teratas. Daftar di sini

totobet sgp hari ini

sidney

sdy hari ini

hongkong totobet

pengeluaran sgp hari ini