site

Kebakaran maut di pusat pendatang berikutan ketegangan yang memuncak di sempadan AS-Mexico

Selepas menempuh beribu-ribu batu merentasi paya dan hutan, Juan dan keluarganya akhirnya berjaya sampai ke sempadan AS-Mexico apabila lelaki bersenjata menculik mereka. Mereka dibawa bersama berpuluh-puluh pendatang lain ke sebuah rumah di Ciudad Juárez, katanya, di mana seorang berjaya menghubungi 911 secara rahsia.

Apabila pihak berkuasa tiba untuk menyelamatkan mereka, Juan dan keluarganya terus dibawa ke tempat perlindungan pendatang. Tiada siapa yang meminta mereka untuk mendapatkan kenyataan, katanya.

“Di sini polis dan yang lain bekerja bersama-sama,” kata Juan, yang namanya telah ditukar untuk melindungi identitinya. Selama beberapa minggu di Juárez, kerana takut dia hanya meninggalkan tempat perlindungan sekali dan kini sedang menunggu untuk menyeberang ke AS.

“Apabila anda memikirkannya, ketakutan itu datang kembali, tetapi semoga janji temu kami muncul dan kami boleh keluar dari sini.”

Juan dan keluarganya adalah antara kira-kira 8,000 pendatang yang kini berada di Juárez, sebuah bandar sempadan yang luas dan hab pembuatan eksport bergaji rendah di selatan El Paso, Texas. Bandar ini berada di barisan hadapan kekacauan dalam sistem suaka AS.

Juárez mempunyai 23 tempat perlindungan migran dalam rangkaiannya, meningkat daripada hanya dua pada 2018. Ia berada pada kapasiti atau hampir. Ia kini merupakan salah satu bandar terpenting di sempadan sepanjang 2,000 batu bagi mereka yang ingin ke AS.

Kebakaran di pusat tahanan pendatang di bandar minggu lalu yang mengorbankan 39 orang dan mencederakan 28 yang lain menyinari bagaimana tekanan AS ke atas Mexico untuk menghentikan lintasan telah membawa akibat maut, kata kumpulan hak asasi manusia.

“Mexico terus menanggung beban dasar AS,” kata Maureen Meyer, naib presiden untuk program di Pejabat Washington di Amerika Latin. “Akibat daripada dasar AS yang terus mengehadkan akses kepada suaka di sempadan secara mendadak, anda melihat orang yang sandaran ini menunggu peluang mereka untuk menyeberang.”

Pusat tahanan imigresen di mana 39 pendatang maut dalam kebakaran © AFP/Getty Images

Kebakaran itu berlaku selepas bertahun-tahun campur tangan polisi imigresen AS yang mengelirukan, dan ketika Presiden Joe Biden menghadapi kritikan hebat daripada kumpulan hak asasi manusia kerana meneruskan beberapa tindakan keras yang dimulakan oleh Donald Trump, pendahulunya.

Pentadbiran Biden berkata langkahnya meluaskan laluan undang-undang dan meningkatkan akibat bagi mereka yang tidak mematuhi undang-undang dan bahawa dasar mengenai rakyat Venezuela telah menyebabkan penurunan mendadak dalam lintasan sempadan.

Dalam beberapa minggu sebelum kebakaran, pihak berkuasa Mexico telah bertindak keras terhadap pendatang di Juárez, kata organisasi bantuan. Ini bermakna serbuan di pusat bandar, termasuk di katedral di mana makanan dan nasihat disediakan untuk pendatang. Ia juga bermakna lebih banyak had pada permit sementara untuk kekal, kata orang ramai.

Viangly Infante, 31, yang suaminya terselamat dalam kebakaran, berkata Mexico adalah bahagian paling teruk dalam perjalanan mereka dari Venezuela, termasuk meredah hutan terkenal Darién Gap dengan membawa bayi berusia setahun.

“Saya akan menyeberangi Darién dua kali, naik dan turun, sekali lagi, berbanding Mexico,” kata Infante, yang berhasrat membawa suaminya dengan tangki oksigen melintasi sempadan bersamanya pada keesokan harinya.

Beberapa pendatang berkata mereka telah menjadi mangsa peras ugut di tangan polis tempatan atau pegawai imigresen di laluan merentasi Mexico. Ramai yang tiba di Juárez menaiki kereta api kargo yang dikenali sebagai “The Beast”, dengan risiko kecederaan atau kematian ketika menaiki kereta api atau dalam gerabak beku.

“Kami pergi satu setengah hari tanpa makanan,” kata Juan.

Pihak berkuasa migrasi INM Mexico berkata ia telah memecat kira-kira 2,400 ejen kerana penderaan dan pencabulan hak asasi manusia terhadap pendatang sejak Presiden Andrés Manuel López Obrador memegang jawatan pada akhir 2018.

Kerajaan Mexico berkata kebimbangan utamanya adalah untuk meningkatkan perlindungan bagi pendatang dan pencari suaka dari perspektif hak asasi manusia. Ia juga berkata Mexico dan AS akan mengembangkan dasar suaka mereka.

Di luar pusat tahanan, tidak jauh dari sempadan AS, para pendatang telah mengadakan berjaga-jaga untuk mangsa kebakaran, dengan papan tanda yang memanggil pembunuh kerajaan. López Obrador berkata pendatang telah memulakan kebakaran sebagai protes kerana ditahan, dan video pengawasan dari malam itu menunjukkan bahawa pengawal tidak cuba membebaskan lelaki itu kerana pusat itu terbakar.

Kerajaan Mexico menganggap kes itu sebagai pembunuhan dan pendakwa raya berkata pada hari Jumaat bahawa lima orang telah ditangkap, termasuk seorang ejen pendatang dan imigresen.

Kebakaran berlaku selepas lebih sedekad usaha Mexico untuk menghentikan pendatang sebagai sebahagian daripada hubungan kompleks dengan AS yang meliputi perdagangan, dadah dan senjata api. Pada 2019, Mexico mengambil semula pencari suaka di bawah dasar Trump yang dikenali sebagai “Kekal di Mexico”, yang memaksa mereka untuk menunggu tuntutan di selatan sempadan.

Pendatang cuba memberhentikan kereta Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador selepas mesyuarat di Ciudad Juarez pada Mac

Pendatang cuba memberhentikan kereta Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador selepas pertemuan di Ciudad Juarez pada 31 Mac. © AFP/Getty Images

Perintah era pandemik yang dikenali sebagai Tajuk 42 menyukarkan kebanyakan warganegara untuk meminta suaka, dengan mereka yang menyeberang kembali ke Mexico. Pada bulan Oktober, pentadbiran Biden mengumumkan bahawa rakyat Venezuela yang menyeberang secara haram akan dikembalikan ke Mexico, dalam perjanjian yang dilakukan dengan kerajaan persekutuan Mexico.

Oscar Ibáñez, wakil kerajaan negeri Chihuahua di Juárez, berkata mereka mengetahui tentang perubahan itu apabila kumpulan pertama rakyat Venezuela telah dikembalikan ke seberang jambatan. Penolakan umum daripada peguam bela ialah kerajaan membuat perjanjian, tetapi sedikit rancangan.

“Keputusan yang dibuat di Mexico City dan di Washington mempunyai akibat di sini,” kata Ibáñez.

Migran bertaburan di seluruh Juárez di tempat perlindungan, hotel dan ramai di jalanan menunggu peluang untuk menyeberang.

“Kami menerima antara 800 dan 1,000 orang sehari, hari ini, setiap hari, saya tidak tahu berapa ramai yang ada, saya tidak dapat mengira, ia luar biasa,” kata Cristina Coronado Flores, yang mengendalikan program migran di katedral untuk Sociedad Misionera de San Columbano.

Organisasi migrasi bandar ini agak diselaraskan. Pejabat pusat betul-betul di tepi sempadan menyediakan sejenis “kedai sehenti” untuk pendatang dengan kerajaan bukan untung, tempatan dan persekutuan serta pelbagai hala di satu tempat.

Tetapi di sebalik usaha itu, masih terdapat kurang daripada 3,000 ruang di tempat perlindungan dan bandar itu tidak dapat mengawal penghijrahan yang disebabkan oleh kerajaan yang menindas dan krisis ekonomi di rantau ini.

Juan dan beribu-ribu pendatang lain kini menghabiskan setiap pagi menyegarkan aplikasi yang dicipta oleh Peronda Sempadan dan Kastam AS (CBP) untuk membuat janji temu bagi menyerahkan diri mereka. Hanya 70 orang dikeluarkan setiap hari di bandar itu, kata seorang.

Walaupun apl itu telah bertambah baik, ramai pendatang mengadu bahawa ia ranap atau mereka tidak tahu cara menggunakannya.

CBP berkata ia sentiasa berkomunikasi dengan badan bukan untung dan pihak berkepentingan lain untuk menangani kebimbangan dan ia akan terus menambah baik aplikasi.

Tajuk 42 ditetapkan untuk tamat tempoh pada bulan Mei. Ini boleh menyebabkan lebih ramai pendatang tiba di sempadan, tetapi penyokong berhati-hati daripada cuba meramalkan aliran migrasi. Biden telah menimbulkan kemarahan aktivis migrasi dengan mencadangkan untuk menafikan suaka kepada kebanyakan mereka yang melalui negara ketiga dalam perjalanan.

“Dalam dinamik politik semasa, sukar untuk melihat di mana kita akan mempunyai sistem suaka komprehensif yang sebenar,” kata Meyer.

result sgp mlm ini

pengeluaran sidney ini hari

togel sydnèy hari ini

hk malam ini keluar berapa

totobet hk